Comerciantii ii acuza pe pompieri ca au intervenit tirziu si ineficient. Cea mai mare parte a marfii nu era asigurata, micii intreprinzatori fiind ca si falimentati. Reprezentantii ISU spun ca avizele de functionare ale cladirii erau in regula. Primele informatii clare cu privire la cauzele incendiului urmeaza sa fie anuntate la sfirsitul saptaminii.
Zeci de comercianti care au avut standuri in complexul ICRTI mistuit simbata de flacari s-au revoltat impotriva pompierilor care s-au luptat cu incendiul si a anchetatorilor. Comerciantii ii acuza pe pompieri ca nu s-au mobilizat cu toate fortele pentru a stinge incendiul imediat dupa izbucnirea acestuia. De ieri a inceput ancheta pentru stabilirea cauzelor care au dus la izbucnirea focului. Reprezentantii complexului distrus au precizat ca valoarea pagubelor se ridica la citeva zeci de milioane de lei si nu se stie daca patronii standurilor vor fi despagubiti.
„Ei isi iau banii din asigurari, iar noi raminem faliti”
Zeci de comercianti carora le-au ars standurile in incendiul izbucnit simbata dimineata au venit ieri la Siraj pentru a cere explicatii autoritatilor. In scurt timp, spiritele s-au inflamat si s-au iscat discutii aprinse intre ei si politistii sositi la fata locului pentru a-i proteja pe membrii comisiei sosite pentru ancheta demarata in vederea elucidarii cauzelor care au dus la izbucnirea focului. Pentru a nu fi deranjati si luati pe sus de multimea furioasa, politistii au barat trecerea spre partea din complex apartinind firmei ICRTI SA cu paleti din lemn. Insa, imediat ce comisia a intrat in cladirea distrusa de incendiu, comerciantii nu au rezistat si au incercat sa intre dupa membrii comisiei, dar au fost opriti de agentii de politie care i-au impins inapoi. Nervosi, comerciantii au vociferat impotriva politisilor care i-au acuzat ca-i mina ca pe vite. „Noi nu am venit aici in pelerinaj. Acolo este munca si banii nostri. Nu trebuie sa va mai comportati asa cu noi. Vrem si noi sa intram sa vedem cum arata in interior cladirea. Ei isi iau banii din asigurari (cladirea ICRTI era asigurata – n.r.), iar noi raminem faliti. Numai patru sau cinci dintre noi aveau marfurile asigurate. Ceilalti, nu”, a strigat o femeie la politistul care o impingea din spate. Comerciantii le-au reprosat si pompierilor ca nu si-au facut bine treaba. „Incendiul putea fi stins inca de la inceput, dar probabil ca nu au fost pregatiti sa o faca. La ora 3, adica la o ora dupa ce au fost anuntati pompierii de incendiu, am auzit ca au venit citiva patroni de standuri care au intrat in cladire si si-au luat stampilele, documentele contabile. O alta persoana a intrat si si-a luat laptopul. Aceasta a spus ca in acel moment ardeau doar doua sau trei standuri aflate intr-un colt. Nu intelegem de ce pompierii care aveau echipamente nu au intrat sa stinga incendiul in interior, si au udat cu apa din afara cladirii, fapt care a dus la intetirea flacarilor”, a spus Doina C. Aceasta insa a precizat ca nu stie care dintre comercianti au intrat in interior in noaptea incendiului si nu a putut nominaliza persoanele respective.
„Au fost aduse doar doua masini vechi de pompieri”
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au precizat ca, imediat cum s-a marit incendiul, a fost suplimentat efectivul de pompieri. „La ora 2.06, pompierii au fost solicitati sa intervina in Iasi, pe bulevardul Poitiers pentru stingerea unui incendiu izbucnit la complexul comercial angro ICRTI. In citeva minute, la fata locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detasamentului 2 Pompieri Iasi, dar in scurt timp fortele de interventie au fost suplimentate intrucit incendiul se manifesta cu violenta. Tinem sa precizam ca, timp de 25 de ore, 100 de pompieri din trei subunitati ale ISU, respectiv Detasamentul 1 Pompieri Iasi, detasamentul 2 de Pompieri Iasi si Statia de Pompieri Tirgu Frumos cu 12 autospeciale si ajutati de autoritatile locale care au pus la dispozitie cinci autospeciale cu apa, s-au luptat cu flacarile, reusind in cele din urma sa localizeze incendiul si sa-l lichideze”, a replicat Silvia Spiridon, purtatorul de cuvint al ISU. Un alt comerciant s-a plins ca pompierii s-au miscat incet si au folosit apa in loc de spuma. „Eu am vazut ca, in prima faza a incendiului, au fost aduse doar doua masini vechi care mergeau si aduceau apa din alte parti si reveneau dupa 45 de minute. De asemenea, eu stiu ca se foloseste spuma in aceste cazuri, mai ales cind este vorba despre incendii in care ard materiale inflamabile, vopseluri si diluant, cum a fost in cazul nostru”, a spus si Cornel Parasca, ruda cu un comerciant. Reprezentantii ISU au precizat ca cercetarile incepute va lamuri situatia. „Mai multe raspunsuri vor fi date in urma anchetei demarate pentru a se stabili care au fost circumstantele care au dus la izbucnirea incendiului. Cercetarile au fost incepute astazi (n.r. – ieri), iar primele informatii vor fi facute publice peste citeva zile”, a spus purtatorul de cuvint al ISU. De asemenea, reprezentantii ISU au precizat ca avizele de functionare a complexului ICRTI erau valabile la momentul incendiului. „La ultimul control realizat in octombrie 2011, avizele erau valabile”, a adaugat Spiridon. Reprezentantii Politiei au precizat ca vor fi audiati toti reprezentantii firmelor care au avut standuri in complexul ICRTI. „Vor fi audiati toti reprezentantii societatilor comerciale pentru estimarea pagubelor si eventualelor pretentii”, a declarat comisarul Madalin Taranu, purtatorul de cuvint al Politiei.
Al Deiri: „La noi nu a ars nimic”
In urma incendiului izbucnit la miezul noptii de vineri spre simbata, au fost distruse aproximativ 400 de standuri apartinind unui numar de 300 de firme. Standurile erau intinse pe o suprafata de 9.000 de metri patrati. Norocosi au fost cei din Sirajul mic, despartit de ICRTI de un perete gros de beton. Practic, ieri-dimineata, in timp ce comerciantii care aveau standuri in partea de complex apartinind firmei ICRTI vociferau inpotriva autoritatilor, cei cu standuri in Sirajul mic spalau pe jos si isi stergeau marfurile de funingine si pregatindu-se de clienti. Presedintele Consiliului de Administratie ICRTI SA Iasi, Mirel Diaconu, sustine ca inca nu se cunoaste valoarea totala a pagubelor si nici nu stie daca cei 400 de comercianti vor fi despagubiti. Reporterii „Ziarului de Iasi” au incercat sa stea de vorba cu ieri cu el, dar se afla in plina ancheta cu autoritatile abilitate. „Nu pot sa stau de vorba cu dumneavoastra. Nu stiu daca comerciantii vor primi despagubiri si nu s-a realizat inca o evaluare a pagubelor. Cladirea a fost evaluata la 5 milioane de euro. Mai multe nu va pot spune acum”, a comentat ieri Diaconu.
Complexul Siraj, din aceeasi curte cu ICRTI SA, nu a avut deloc de suferit in urma incediului devastator. Ahmad Al Deiri, patronul Siraj, sustine ca pagubele ICRTI SA se ridica la zeci de milioane de lei. „La noi nu a ars nimic. Am reusit sa limitam zona de acel incendiu, am rupt izolatia cu vecinii sa nu fim afectati. Aproximativ 400 de comercianti au avut de suferit dupa acest incendiu si pagubele se ridica la zeci de miliarde de lei vechi. Dar intr-un timp foarte scurt, probabil 6-8 luni de zile se va reface tot”, a mentionat Al Deiri.
In anul 2000, intre cei doi patroni s-a iscat un conflict care a ajuns pe rolul instantelor de judecata. ICRTI SA Iasi dorea sa-l scoata pe Al Deiri de pe lista actionarilor dupa ce acesta a facut un contract de imprumut cu o fosta actionara, imprumut garantat cu actiunile femeii la ICRTI Iasi. Conform datelor disponibile la Registrul Comertului societatea are ca actionar majoritar Asociatia ICRTI-PAS ce detine 83,99 procente, 449 de actionari ce detin 14,41% si persoana fizica Constatin Harabagiu ce detine 1,58% din actiunile ICRTI SA. Compania este condusa de un Consiliu de Administratie din care fac parte Mirel Diaconu – presedinte, Neculai Amihaesii, Elena Duca, Ioana Chirila si Mariana Bilic. La finele anului 2010 bilantul societatii arata o cifra de afaceri de 6,62 milioane lei, un profit brut de 772.153 de lei si 74 de salariati.
www.ziaruldeiasi.ro