Luni, 10 noiembrie 2014, cu ocazia zilelor scolii, s-a desfãsurat activitatea de lansare a proiectului „Cãrtile, prieteni tãcuti, dar adevãrati”, proiect derulat în cadrul grantului de carte BOOKS 4YOUTH, initiat de FUNDATIA „MEREU APROAPE”, în urma cãruia s-a dotat o salã de lecturã cu un fond de 1000 de volume de carte apartinând literaturii române.
Proiectul îsi propune cultivarea interesului pentru lecturã si a plãcerii de a citi, îmbunãtãtirea accesului elevilor spre lumea magicã a cãrtilor, formarea unui tânãr cu o culturã comunicationalã si literarã de bazã, capabil sã-si utilizeze în mod eficient si creativ capacitãtile proprii; stimularea si încurajarea elevilor pentru a participa la olimpiade si concursuri scolare – factor important în construirea si desãvârsirea personalitãtii lor.
Grupul tintã cuprinde un numãr minim de 200 de elevi ai claselor I-VIII care prin înfiintarea unei sãli de lecturã vor avea posibilitatea de a-si petrece timpul liber într-un mod foarte plãcut, dar si util, instructiv, cãrtile fiind considerate prietenii lor adevãrati.
„Elevii scolii vor fi beneficiarii activitãtilor proiectului; unii dintre acestia, neavând conditii de studiu acasã, vor avea posibilitatea de a fi în compania cãrtilor dupã terminarea cursurilor, participând la activitãtile organizate în cadrul cercului de lecturã initiat la nivelul scolii.
Pentru elevii cîstigãtori ai olimpiadelor, concursurilor scolare si competitii lor sportive, cãrtile vor reprezenta dovada vie a meritelor muncii si strãdaniei de a fi cei mai buni, de a-si clãdi propriul viitor, acestia fiind convinsi cã nu pentru scoalã, ci pentru viatã se pregãtesc, dupã cum spunea si marele filosof Seneca.
Cãrtile, prieteni tãcuti ai copilãriei noastre, vor fi distribuite în urma premiilor obtinute de elevii scolii la olimpiadele si concursurile scolare desfãsurate în anul scolar, dar si în anii urmãtori încercând cu ajutorul acestui sprijin sã aducã multumire si bucurie pe fetele tinerilor talentati.
Activitãtile propuse prin implementarea proiectului cultivã interesul pentru o lecturã de plãcere si nu impusã de programa scolarã, pentru promovarea valorilor morale cu ajutorul personajelor literare, stimuleazã petrecerea timpului liber într-un mod plãcut si util, oferind sigurantã fizicã si spiritualã, orienteazã elevii cãtre actiuni utile care sã întregeascã educatia scolarã, contribuind astfel la formarea personalitãtii.
Dupã încheierea proiectului, prin activitãtile cercului de lecturã propuse spre desfãsurare în anul scolar viitor, va creste numãrul elevilor care îsi vor dezvolta competente de lecturã, care vor citi de plãcere cãrti pe care singuri vor sti sã le selecteze si sã le integreze în preocupãrile personale. “, ne-a declarat profesorul coordonator, Lãcrãmioara Frãtiman.