Tabãrã de creatie la Muntenii de Sus
TRADITII La Muzeul Traditiilor din Muntenii de Sus a avut loc, la acest sfârsit de sãptãmânã, cea de-a doua editie a Taberei de Creatie „Flori de Mai”. Zeci de elevi, atât din Muntenii de Sus, sau de la scoli din Vaslui, Husi, Bârlad, Grivita, Solesti, Epureni Feresti, inclusiv din Iasi, cadre didactice, sãteni sau invitati au avut parte, cu aceastã ocazie, de o experientã deosebitã, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte a activitãtilor s-au desfãsurat, beneficiind si de vremea frumoasã, în aer liber, în timp ce unii, prezenti pentru prima datã la o astfel de manifestare, au putut vizita deja renumitul „Muzeu al Traditiilor” din Muntenii de Sus.
TRADITII ÎNAINTE DE TOATE „Am preferat, pentru a nu politiza în vreun fel evenimentul, sã amânãm tabãra de creatie pentru dupã alegerile locale, chiar dacã perioada în care a avut loc manifestarea, 16 – 17 iunie, contrasteazã cu denumirea ei. Tot din acelasi motiv, multumirile mele pentru implicarea si prezenta la manifestare le voi adresa tuturor organizatorilor, participantilor si invitatilor, fãrã a evidentia în mod special pe vreunul dintre ei. Dat fiind succesul taberei, sper ca acest eveniment sã devinã unul de traditie, si, nu peste multi ani, sã avem invitati si din alte judete, aceasta fiind o bunã oportunitate de a promova nu doar traditiile si obiceiurile din zona noastrã, dar si acest Muzeu al Traditiilor care, cred eu, meritã inclus în harta turisticã a judetului Vaslui!”, a declarat prof. Daniela Adam, directoarea Scolii cu clasele I – VIII „Ion Agarici, din Muntenii de Sus. „Felicit aceastã initiativã, si am rãmas plãcut impresionat nu doar de atmosferã, cât de initiativa de a cultiva în rândul copiilor traditiile si mestesugurile populare, inclusiv prin înfiintarea acestui muzeu al traditiilor. Voi sprijini, din postura de prefect al judetului Vaslui, astfel de initiative, mai mult decât benefice în opinia mea”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, prezent la manifestare.
Elevii din Muntenii de Sus – în centrul activitãtilor
În prima zi a Taberei de Creatie, sâmbãtã 16 iunie, elevii prezenti la manifestare au fost prezenti, în cadrul programului de creatie, la mai multe sesiuni de lucru, în aer liber sau în interiorul muzeului. Atelierele de lucru desfãsurate în aer liber au urmãrit modul de lucru cu privire la realizarea cusãturilor pe pânzã, a mãstilor traditionale, a sculpturilor pe lemn ori picturã pe sticlã si lemn. În aceleasi timp, copiilor li s-au explicat notiuni de teoria culorilor, tehnici de lucru în acuarelã, tempera sau ulei, precum si notiuni de introducere în elementele de încadrare în paginã, perspectivã tonalã ori elemente de compozitie. Toate notiunile teoretice le-au fost exemplificate, pe viu, prin observare directã a obiectelor populare si a elementelor decorative a acestora expuse în muzeu. În cea de-a doua zi, manifestarea a fost axatã mai mult cãtre discutiile sau prezentãrile de materiale pe tema culturii traditionale, a obiceiurilor si traditiilor populare din zonã. A fost organizatã, în acest scop, si o adevãratã sezãtoare popularã, atmosfera specificã fiind creatã de membrii ansamblului folcloric de cântece si dansuri „Muntenarii”. Tot duminicã, 17 iunie, a fost organizatã o expozitie cu lucrãrile realizate în ziua precedentã, lucrãri ale cãror mici realizatori au fost premiate cu diplome. „Consider cã toti cei participanti la Tabãra de Creatie <<Flori de Mai>>, elevi, cadre didactice, invitati, sãteni, au avut doar de câstigat, fiind o modalitate mai mult decât plãcutã de petrecere în timpului liber. În acelasi timp, sper ca cele învãtate în aceste douã zile de elevii participanti sã reprezinte, pentru acestia, un imbold în pãstrarea zestrei noastre culturale, singurul fel în care se poate pãstra spiritualitatea si identitatea noastrã nationalã”, a mai declarat prof. Daniela Adam. Tabãra de Creatie „Flori de Mai” s-a transformat, pe parcursul manifestãrii, într-o adevãratã sãrbãtoare popularã, cei prezenti prinzându-se la joc.