spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

La multi ani, Trandafir de la Moldova!

- Advertisement -

URÃRI DE BINE! În urmã cu 11 ani, dintr-un gând nespus de frumos, se nãstea un ansamblu folcloric asa cum multe locuri din România si-ar dori sã aibã! Mai buni si mai iubiti de la an la an, „trandafirii” huseni au ajuns astãzi, într-un timp relativ scurt, sã fie nici mai mult, nici mai putin decât un reper cultural esential al „orasului dintre vii”.

INITIATIVÃ „La sfârsitul anului 1999, la data de 1 noiembrie, s-a înfiintat la Husi Ansamblul Folcloric “Trandafir de la Moldova”. Initiativa a apartinut dirijorului si coregrafului ansamblului, respectiv Valericã Petraru si Virginel Solomon, la care s-au adãugat, îmbratisând aceastã idee, directorul Casei de Cultura ,,Alexandu Giugaru’’, Sergiu Gãinã si coregraful Centrului de Creatie Vaslui, George Ilascu. Apoi s-au alãturat alti iubitori de folclor, unii fosti membri ai ansamblului folcloric ,,Stejãrelul’’, care de-a lungul periplului lor artistic în Europa, au încântat auditorii din Franta, Belgia, Elvetia, Polonia, Cehia, Ungaria, Republica Moldova”, consemneazã huseanul Titi Sfetcu, pe site-ul oficial al „Trandafirului de la Moldova”, https://sites.google.com/a/husi.ro/trandafir/.

Pe unde a evoluat, „Trandafir de la Moldova” a reprezentat Husul cu cinste!

PREMIANTI Ansamblul Folcloric “Trandafir de la Moldova”, a participat la emisiuni televizate în direct – documentare dedicate special ansamblului nostru. În anul 2000, a participat la Festivalul International de Folclor “Pestisorul de Aur “de la Tulcea, unde a atras atentia specialistilor în folclor, presedintelui CIOFF – România, Marin Barbu si maestrului coregraf Theodor Vasilescu, artist emerit, obtinând “Premiul pentru prezentare scenicã si interpretare de exceptie”, precum si Trofeul Festivalului. În anul 2001, la Festivalul International de Folclor “Ana Lugojana”, au suprins prin originalitatea si acuratetea interpretarii, în urma participãrii atrãgându-si o multime de admiratori din aceastã zonã. În anul 2002, „Trandafir de la Moldova” a reprezentat Romania la Festivalul International de Folclor de la Karsyaka -Turcia, cucerind Trofeul Festivalului. Tot în 2002, la Festivalul International de Folclor “Flori alese de pe Crisuri”- Oradea, a obtinut Diploma ,,Pentru calitatea exceptionalã a punerii în scenã si a interpretãrii jocului traditional’’. La aceste trofee, care se aflã în vitrina ansamblului, se adaugã numeroase spectacole folclorice sustinute în compania unor mari solisti de muzica popularã, excelenti mesageri ai cântecului traditional : Mioara Velicu, Laura Lavric, Daniela Condurache, Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, Sava Negrean Brudascu, Irina Loghin, Elisabeta Turcu si Sofia Vicoveanca.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.