SÃRBÃTORIT Cunoscutul etnolog vasluian, Dan Ravaru, a fost sãrbãtorit de prieteni si colegi la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani. În cadrul unei întâlniri surprizã organizatã cu complicitatea directorului Bibliotecii Judetene, Gelu Voicu Bichinet, si a lui Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJPCCT) Vaslui, Dan Ravaru a fost omagiat cu o culegere de articole ale acestuia apãrute de-a lungul timpului în diverse publicatii.
A primit drept recunoastere a activitãtii din ultima vreme la CJPCCT Vaslui o plachetã aniversarã, a închinat o cupã de sampanie si a depãnat amintiri împreunã cu cei care au tinut sã-l omagieze. “Prea usor trec anii peste noi si prea repede pleacã dintre noi vechi prieteni si oameni de valoare, cum e cazul regretatului Ioan Mancas, ca sã nu folosim orice ocazie pentru a marca zilele aniversare a celor care, asemenea profesorului Dan Ravaru, si-au pus amprenta asupra culturii vasluiene. Nu ne-am propus sã tinem discursuri sforãitoare, asa-zisa conferintã de presã “anuntatã” a fost de fapt felul în care am reusit sã-l surprindem pe prietenul nostru, ne-am adunat doar noi, prietenii apropiati si cei care îl admirã si-l stimeazã pe domn’ profesor, pentru a ciocni un pahar de sampanie si a depãna amintiri. Sunt mândru cã mã pot declara prieten al lui Dan Ravaru si sunt mândru de colaborarea avutã cu acesta înainte de a avea onoarea de a mã numãra printre prietenii sãi. La Multi Ani cu gânduri bune, o viatã lungã si frumoasã, cu multe colaborãri si pe viitor! » declara Gelu Voicu Bichinet. “Apropo de vârstã, stim cu totii, cei de aici, cã profesorul Ravaru se simte si are puterea de muncã a unui tânãr de 30 de ani, asa cã suntem siguri cã vei fi cu noi si vom avea ocazia sã sãrbãtorim centenarul. Aceastã surprizã a fost pusã la cale de mai bine de douã luni si multumesc colegilor care s-au strãduit si au pãstrat atât de bine secretul. Trebuie sã stiti cã toti cei de aici au tinut sã fie alãturi de Dan Ravaru în aceastã zi aniversarã, cu toate cã erau liberi, dorind astfel sã-si arate respectul si întreaga consideratie pentru el. Cât despre sãrbãtorit, doresc încã o datã sã-l asigur de întreaga noastrã consideratie, îi dorim sãnãtate si putere de muncã si sperãm sã-l avem cât mai multã vreme alãturi, cu întreaga sa experientã”, a tinut un mic discurs Lucian Onciu, unul dintre coautorii surprizei de ziua distinsului etnolog si om de culturã.
Peste 30 de ani în slujba culturii din judetul Vaslui
Dan Ravaru, cunoscut profesor, etnolog, folclorist si publicist, s-a nãscut la 3 aprilie 1941, la Bârlad. Dupã absolvirea scolii gimnaziale si a liceului la Predeal, a urmat cursurile Universitãtii Al. I. Cuza din Iasi, Facultatea de Filologie, dupã care a fost profesor la liceele din Puiesti si Negresti, apoi, din 1979, activeazã în cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. A fost si publicist o bunã bucatã de vreme, fiind colaborator al cotidianului « Vremea Nouã », dar si la alte publicatii cu profil cultural (revistele « Luceafãrul » sau « Datini ».). A publicat nu mai putin de opt volume – piatrã de cãpãtâi pentru oricine doreste sã studieze obiceiurile populare din judetul Vaslui, dintre care: « Datini si obiceiuri de pe valea Tutovei », « Folclor, etnografie, istorie localã », « Cutia Pandorei », « Comuna Alexandru Vlahutã », « Folclor literar de pe Valea Tutovei », « Cartea întâia a Racovei » ori « Cartea Puiestilor » sunt doar câteva titluri. Cu toatã vârsta înaintatã, Dan Ravaru rãmâne acelasi neobosit etnolog si cunoscãtor al obiceiurilor si datinilor populare, contribuind, în colaborare cu autoritãtile locale, la organizarea diverselor manifestãri populare, publicând în continuare articole în presa localã si având în pregãtire si alte cãrti. Dan Ravaru se implicã activ în actiuni organizate anual, cum ar fi expozitia de ouã încondeiate si icoane din preajma Pastelui, Târgul Mesterilor Populari si Festivalul de Umor « Constatin Tãnase ».