SÃRBÃTORITI Aniversare specialã în “orasul dintre vii”: ansamblul “Trandafir de la Moldova” împlineste 15 ani de activitate! În toatã aceastã perioadã, artistii emblematici pentru întreaga zonã au dus numele orasului, cu cinste, pe marile scene din tarã si din strãinãtate.
Devenit celebru pentru virtuozitatea sa, ansamblul Casei de Culturã “Alexandru Giugaru”, condusã de inginerul Sergiu Gãinã, înseamnã enorm pentru imaginea orasului. Care husean nu se mândreste cu faptul cã, în urbea sa, existã “Trandafir de la Moldova”, atât de îndrãgit de publicul larg?! Desi, de multe ori, le-a fost greu sã îsi ducã mai departe rostul, niciodatã publicul nu a fost lãsat sã bãnuiascã lucruri din culise sau efortul din sala de repetitii, când i-a vãzut pe scenã atât de eleganti, de zâmbitori si de virtuosi! Specialistii în folclor, care adesea îi privesc evoluând, spun despre “Trandafirii” huseni, cã nu lasã nicio impresie cã ar fi doar un ansamblu folcloric de amatori. Tinuta, mãiestria si, mai ales, rezultatele, îi dau “Trandafirului” încrederea de a fi de la egal la egal, cu cele mai apreciate ansambluri profesioniste din tarã. Trebuie spus cã totul se datoreazã celor doi oameni care s-au încãpãtânat sã-i dea Husului aceastã carte de vizitã, pe 1 noiembrie 1999 (data oficialã a înfiintãrii ansamblului), dirijorul Valericã Petraru si coregraful Virginel Solomon. Împreunã, într-o echipã, au decis sã ducã mai departe o traditie frumoasã! Multe orase mari din tarã ar fi mândre sã aibã un asemenea ansamblu folcloric, capabil sã ducã oriunde, pe ritmuri alese si în pasi eleganti, renumele urbei natale!
Seriozitate, pasiune si muncã – cartea de vizitã a “Trandafirului” husean!
Ceea ce este cu adevãrat demn de lãudat în ceea ce-i priveste pe cei doi coordonatori ai ansamblului, Valericã Petraru si Virginel Solomon, dar si pe directorul Casei de Culturã, Sergiu Gãinã, se referã la capacitatea de a atrage spre folclor, spre sala de repetitii, aproape 200 de copii si adolescenti din oras – viitori instrumentisti sau dansatori -, ce, cu fiecare zi petrecutã în marea familie a “Trandafirului de la Moldova”, se îndrãgostesc de traditiile si datinile în stare purã, pe care acest ansamblu vrea sã le transmitã mai departe. Nici nu conteazã dacã un copil care vrea sã învete sã cânte la vioarã, de pildã, nu are bani sã îsi cumpere un instrument, cãci dacã dovedeste vointã si talent, instrumentistii vechi îsi dãruiesc instrumentele lor pentru ca fiecare copil sã învete. “Am avut vreo 30 de viori cumpãrate de mine si pe toate le-am dat la copii. Unii le mai stricã, le mai scapã, dar nu conteazã. Se reparã. Satisfactia mare este cã ei vor sã învete si vin spre folclor”, povesteste dirijorul Valericã Petraru. “E o mare bucurie pentru noi sã vedem cum atâtia copii vin sã învete dansurile populare. Suntem ca o familie, ne spijinim unii pe altii si ne mândrim cu ceea ce, împreunã, reusim sã realizãm”, a spus coregraful Virginel Solomon. De altfel, “Trandafir de la Moldova” s-a întors, sãptãmâna aceasta, de la Zalãu, de la un important festival national de folclor, “Cânt si joc pe plai strãbun”, cu încã un trofeu, dar si cu ecoul aplauzelor primite la scenã deschisã. “Multumim foarte mult Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, pentru cã ne-a sprijinit financiar pentru a ajunge la festivalul de la Zalãu. De asemenea, multumim prietenilor nostri, Gabriela Hossu, managerul festivalului si coregraful Marin Hossu, pentru invitatie si pentru ospitalitate. Sperãm din tot sufletul ca acest ansamblu sã dureze cât mai mult timp, pentru bucuria husenilor si pentru toti acesti copii minunati, care vin sã fie si ei mândri <<Trandafir de la Moldova>>“, au transmis coordonatorii vestitului ansamblu husean. La multi ani, “Trandafir de la Moldova”!