spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
12-ian.-2025

La Iasi, numarul armelor creste la foc automat

- Advertisement -

Anul trecut, numarul detinatorilor de permise de portarma a urcat cu 20%. In 2011 s-au eliberat 520 de autorizatii pentru procurarea de arme: 240 pentru letale si 280 pentru neletale. Majoritatea isi procura arme pentru vinatoare. Din totalul persoanelor care au autorizatie, 10% sint de sex feminim. Conform presedintelui Asociatiei de Vinatori si Pescari Sportivi Iasi, cea mai iscusita femeie vinator din judet este Crenguta Mihaita (foto), din Chiperesti. Cel mai virstinic vinator este Mircea Adumitroaie, de 86 de ani, din Popesti.
Numarul iesenilor care aleg sa isi procure o arma creste de la an la an. Momentan, in judetul Iasi exista o „armata nevazuta” de aproximativ 3.200 de oameni. In anul 2004, legislatia privind regimul armelor si munitiei s-a schimbat, iar sistemul de procurare a armelor neletale a devenit mult mai permisiv. De atunci, numarul doritorilor de permis portarma a crescut constant. Pina in 2004, in judetul Iasi existau 1.406 ieseni detinatori de arme letale, posesorii de arma neletala nefiind obligati sa le declare. Ulterior modificarii legislatiei, au intrat in evidenta politistilor si detinatorii de arme neletale, acum fiind inregistrati 1750 de posesori. „In anul 2011 s-au eliberat aproximativ 520 de autorizatii pentru procurare de arme, dintre care 240 pentru letale si 280 pentru arme neletale. Momentan, la nivelul judetului exista aproximativ 3.200 de persoane care detin arme. Din total, maximum 10% sint persoane de sex feminin”, a declarat Gheorghe Fotea, comisar-sef al Departamentului Arme, Explozibili si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Armele pentru vinatoare sint cele mai cautate din categoria armelor letale, numarul practicantilor acestui sport fiind, de asemenea, in crestere. In ultimii 10 ani, la cea mai importanta asociatie de vinatori din Iasi, s-au inscris 611 vinatori noi. „Fata de 2010, numarul vinatorilor a sazut de la 1.050 la 890 de vinatori, deoarece s-au facut licitatii pentru fondurile de vinatoare si multi s-au mutat. Vinatorii exista in judet, numai ca sunt acum la alte asociatii nou fondate. Anul trecut au promovat examenul 80 de vinatori”, a declarat Nae Mandru, presedintele Asociatiei de Vinatori si Pescari Sportivi (AVPS) Iasi.

Cea mai iscusita femeie vinator din Iasi

Cea mai iscusita femeie vinator din judet, dupa cum o caracterizeaza presedintele AVPS, este Crenguta Mihaita (45 de ani), din Chiperesti. Inca de mic copil, mergea la vinatoare ca simplu gonas impreuna cu tatal si cu bunicul ei, primul inca in activitate la cei 81 de ani ai sai. In urma cu 11 ani a decis sa devina vinator cu acte in regula si s-a inscris in AVPS Iasi. „Eu m-am nascut intre vinatori si m-a cuprins acest microb. Acum poate este si o moda, pentru lumea buna, sa iasa la vinat si sa-si etaleze armele scumpe. Pentru mine, o zi de vinatoare e cit o saptamina de concediu. Intr-o astfel de zi imi recapat toate fortele”, ne-a povestit Crenguta Mihaita. De mica a ramas fascinata de buna dispozitie a vinatorilor pe fond, de povestile spuse de acestia la o cana de vin fiert si de zimbetul vinatorilor care se intorceau cu o captura. „Mi-a fost greu la inceput pentru ca un colectiv de barbati accepta mai greu o femeie printre ei. Insa o femeie poate si sa schimbe un colectiv. Observ des cum barbatii simt ca au un motiv in plus sa se laude cind in preajma este o femeie”, a declarat amuzata Crenguta. Ea spune ca detine o arma unica in zona Iasului, un Merkel – Schul cehoslovac cu tevi lise, cumparata in 2001 cu 9 milioane. Arma a fost modificata de armurierul Doghita, astfel incit pe acelasi pat pot fi montate fie o teava de 12, fie una de 16. „Daca as avea bani, mi-as lua si eu o arma mai buna, insa oricum ar fi, tot aceasta va ramine arma mea de suflet”, a concluzionat Crenguta Mihaita.

Ca bariere de virsta, la AVPS sint inregistrati mai multi vinatori de 18 ani, insa decanul de virsta este Mircea Adumitroaie, de 86 de ani, din Popesti, vinator de aproape 5 decenii. „Eu sint vinator din 1963, iar din ’74 si pina in 2000 am fost sef de grupa. Mi-a placut mult vinatoarea, am fost si maistru de exploatare la Ocolul Silvic Podu Iloaiei. Acu’ nu prea mai pot eu sa merg ca inainte, dar tot merg. Cit ma mai tine «cumatra» am sa mai fac ce fac de 50 de ani incoace”, ne-a spus Mircea Adumitroaie. Batrinul spune ca pina in ’74 a avut o arma ungureasca si un Heinel – Schul german, insa de atunci si-a luat un R12 rusesc si e sigur: „cu asta mor”, a declarat batrinul.

––

„Sint doua tipuri de vinatori: oameni cu pusca si vinatori”

Vinatoritul a inceput sa prinda teren si in rindul politicienilor ieseni. Vicepresedintii Consiliului Judetean, directorul Filarmonicii Bujor Prelipcean, presedintele Asociatiei Judetene de Box Vasile Catea, dar si alte figuri importante de pe scena politica ieseana sint printre practicantii acestui sport. „Eu am inceput sa vinez din 1995. Sint pasionat de vinatoare, dar nu sint unul dintre cei mai impatimiti. Am o arma Winchester Magnum cu glont, de calibru 300, pentru vinat mare. Mai am o Beretta 12 semiautomata si o arma «pentru distractie», daca ii putem spune asa. Este o arma de finete, clasica, calibru 20 pentru prepelite, rate, vinat mic. Am fost si la vinat mare, dar nu ma pot mindri decit cu un mistret, sint mai multi si mult mai la indemina”, a declarat Vasile Catea. Un alt vinator cunoscut, mai ales datorita functiei, este Constantin Adascalitei, vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ). Acesta sustine ca nu a intrat in rindul vinatorilor din pasiune. „Merg la invitatii, cu prietenii. Mi-am luat arma in urma cu opt ani, dar doar pentru a patrunde in aceasta lume selecta. Pentru vinat am fost la Vatra Dornei, Durau, chiar si in Delta. O singura data am ranit un mistret, dar gonacii nu l-au gasit. Am avut in teava pustii capriori, vulpi, iepuri, dar nu i-am omorit. Ori nu aveam autorizatie pentru respectivul animal, ori mi-era mila. Nu as impusca niciodata o caprioara, de exemplu. In ultima vreme nu prea am mai fost. Ultima data am fost dupa sarbatori, cind a nins prima data”, a declarat Adascalitei. Acesta are in dotare o semiautomata Valtro, cumparata in urma cu zece ani. „Am si echipament. La vinat ma duc cam de 1-2 ori pe an. Trag in schimb la talere. Nimeresc cinci din cinci. Am fost un tragator foarte bun in armata”, a mai declarat Constantin Adascalitei. Si celalalt vicepresedinte al CJ, liberalul Victor Chirila, este pasionat de vinatoare. „Sint vinator inca din 1991 – 1992. M-am inscris intii in Asociatia Vinatorilor si Pescarilor, acum sint intr-o alta asociatie. Nu sint vedete, ci oameni obisnuiti. Am impuscat iepuri, fazani, mistreti, dar nu prea imi place sa vinez. Sint doua tipuri de vinatori: oameni cu pusca si vinatori. Eu sint din prima categorie. Imi place sa ma duc iarna, pe zapada, cind e mai rece”, a declarat Victor Chirila. Acesta a declarat ca in primii ani a vinat in zona Rebricea – Vaslui, iar ulterior in mai multe comune din judetul Iasi. „La vinatoare se merge mult, chiar 15-20 kilometri. Se maninca si se bea la -10 sau -15°. E frumos. Ultima data am fost, in urma cu doua-trei saptamini, la mistret. Dar nu am impuscat decit o bauta”, a mai spus Victor Chirila, care are in dotare o pusca ZH de calibru 16 si o pusca cu aer comprimat.

––

Piata este in crestere

In magazinele iesene se pot gasi arme din ambele categorii. Cele neletale sint cu aer comprimat, destinate exclusiv pentru tir sportiv, cele mai cautate costind intre 150 – 2.000 lei, dar si pentru autoaparare cu preturi intre 500 – 3.000 lei. Din categoria armelor letale fac parte armele pentru vinatoare, cu preturi intre 500 si 6.000 lei, si pentru autoaparare, cu gloante, cu preturi intre 1.000 si 6.000 lei. Armele neletale pentru autoaparare pot fi cu bile de cauciuc si cu gaz metan, insa prima categorie se vinde in proportie de 90%. De partea cealalta, cele mai cautate arme letale sint cele pentru vinatoare, deoarece armele pentru autoaparare pot fi detinute numai de anumite categorii de persoane. „Eu am observat o piata in crestere, se dezvolta de la an la an. Motivele pot fi diverse, dar cel putin din punct de vedere al vinzarilor, observ o oarecare crestere. In mod special la armele pentru autoaparare”, a declarat Anca Onciul, vinzatoare la magazinul „Colt Alb”.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.