spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

La Fundu Vãii, peste 500 de credinciosi au primit lumina Domnului (foto)

- Advertisement -

ISTORIE… Fundu Vãii. Un sat necãjit, cu oameni care au trãit întotdeauna dupã propriile reguli, departe de civilizatie, desi sunt relativ aproape de Vaslui sau de centrul de comunã, Lipovãt. Un sat pierdut printre dealuri, cu pãduri în jur, un loc unde credinta este singurul lucru palpabil. În acest spatiu de românism, o familie de credinciosi, oameni de bine care au înteles cã din putinul lor trebuie sã dea si altora, Lazãr si Lenuta Neacsu, au clãdit o mândrã bisericã, o clãdire albã, ca o navã, care se vede de la kilometri depãrtare. În Fundu Vãii, ieri dimineatã, a fost sfintitã biserica cu „hramul Sfintii Împãrati Constantin si Elena”, în prezenta a sute de credinciosi. PS Corneliu, Episcopul Husilor, a tinut sã multumeascã familiei Neacsu, ctitorii bisericii, pentru cã au înteles nevoia credinciosilor din acest sat de a avea propria bisericã, în timp ce primarul comunei Lipovãt i-a declarat pe ctitori cetãteni de onoare ai comunei.

Acum cinci ani, în 2007, Episcopul Husilor venea la Fundu Vãii pentru a pune piatra de temelie a unei biserici cum nu s-a vãzut în zonã, într-un loc în care credinciosii nu avuseserã niciodatã bisericã. Povestea bisericii în sine este si ea interesantã. Acum cinci-sase ani, oamenii s-au gândit sã-si facã o bisericutã a lor, întrucât pentru a boteza un copil sau a înmormânta pe cineva trebuiau sã meargã trei-patru kilometri pânã în Cãpusneni. Au vrut s-o facã din lut, însã Episcopia nu a fost de acord. Lenuta Neacsu, una dintre fiicele satului, plecatã la Bucuresti de multi ani, a auzit de dorinta oamenilor si s-a sfãtuit cu sotul, Lazãr. „Ce-ar fi dacã am face noi încã o bisericã? Mai ales cã oamenii din Fundu Vãii nu au avut niciodatã biserica lor. Meritã, sunt credinciosi adevãrati”. Cu un an înainte, familia Neacsu sfintise o altã bisericã, în Munteni de Sus, o ctitorie superbã, care rãmâne în istoria acestor locuri. Lazãr Neacsu, un credincios cu suflet mare, a fost de acord imediat. S-a pus piatra de temelie a bisericii si s-a trecut la treabã. Timp de cinci ani, s-a muncit cu multã abnegatie si dãruire la biserica din Fundu Vãii. Localnicii au fost alãturi de ctitori, desi, cum recunoaste primarul Lipovãtului, Valerian Hriscu, „99,99% a fost cheltuiala si investitia ctitorilor, familia Neacsu, credinciosi care fac cinste comunei noastre”.

Sfintirea a debutat cu o ploaie zdravãnã!

Desi ceremonialul sfintirii noii biserici trebuia sã înceapã în jurul orei 9.00, s-a întârziat aproape 40 de minute, timp în care o ploaie zdravãnã s-a abãtut asupra satului Fundu Vãii. „Oameni buni, vreti sã facem slujba în bisericã sau afarã?”, a întrebat protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu, sutele de credinciosi care asteptau în ploaie, rãbdãtori. „Stãm afarã, pãrinte, lasã cã nu ne omoarã câteva picãturi”, au strigat credinciosii. La aparitia PS Corneliu, Episcopul Husilor, multimea a fremãtat, dorind sã vadã cum aratã în interior mândra bisericã a parohiei Fundu Vãii. Episcopul a îndeplinit tot ritualul cerut de sfintirea unei noi biserici, în fruntea unui sobor de 20 de preoti veniti de la mai multe parohii din judet. Ctitorii bisericii, familia Neacsu, au stat mereu aproape de Episcopul Husilor, organizând totul pânã în cele mai mici detalii. Se poate spune cã, privind biserica pe interior, ctitorii au dat judetului o bijuterie arhitectonicã, dupã cinci ani în care s-au cheltuit sume importante. „Ctitorii comunei noastre ar fi putut cheltui banii pentru a-si construi nu stiu ce vile, sã cumpere proprietãti în nu stiu ce tãri, însã au preferat sã ridice în comuna noastrã o bisericã frumoasã, cum rar mi-a fost dat sã vãd”, a spus primarul Lipovãtului. Si, într-adevãr, a iesit un lucru minunat, cu care cei din Fundu Vãii se pot mândri. „În acest sat fãrã bisericã, s-a ctitorit un mândru edificiu, pentru cã biserica este Poarta Cerului, care se deschide ori de câte ori se înaltã gândul nostru cãtre Dumnezeu. Felicitãm pe ctitori, familia Lazãr si Elena Neacsu, care au înteles nevoia oamenilor de aici, de a avea propria lor bisericã, în care sã poatã sã-si mãrturiseascã, ori de câte ori vor, credinta în Dumnezeu! Sã ne rugãm la bunul Dumnezeu pentru sãnãtatea ctitorilor, pentru cã o sfintire de bisericã este un moment unic”, a spus PS Corneliu, dupã ritualul sfintirii, de fatã fiind atât cei doi ctitori, cât si fiicele acestora, Mãdãlina Elena si Ana Maria. Cum soarele a iesit pe cer si vremea s-a încãlzit, slujba de sfintire a continuat pânã spre ora 13.30, când enoriasii au fost invitati la o agapã de cãtre Episcopul Husilor. Toti cei prezenti, conform ritualului, au putut trece prin altar, fiind singurul moment în viatã în care credinciosii se pot închina în Sfântul Altar.

Lazãr Neacsu: „Voi face o altã bisericã, în urmãtorii cinci ani”

Ctitorul bisericii din Fundu Vãii, Lazãr Neacsu, a spus cã nu se opreste aici cu ridicarea de biserici, mai ales cã în ultimii zece ani a ctitorit douã astfel de lãcasuri, în Munteni de Sus si Fundu Vãii. „Sotia mea, care este din acest sat, a fost cea care m-a convins cã oamenii de aici au nevoie de o bisericã a lor, asa cã, acum cinci ani, am pus piatra de temelie a bisericii pe care o vedeti astãzi, aici. Am dorit sã terminãm lucrãrile în preajma marii sãrbãtori a Sfintilor Împãrati Constantin si Elena, sãrbãtoare care va da hramul acestei biserici. Suntem o familie de oameni credinciosi, tata a fost târcovnic, iar bunica fãcea prescuri, deci am crescut în iubirea pentru Dumnezeu. Sunt multumit de ceea ce a iesit aici, sunt împlinit sufleteste alãturi de sotie si de fiicele mele”, a spus Neacsu. Acesta a anuntat si viitorul proiect: „Voi cãuta cel mai sãrac sat din România si voi face o altã bisericã. Dacã Dumnezeu mã va tine sãnãtos, vreau ca din cinci în cinci ani sã fac o nouã bisericã, la fel de frumoasã si de mândrã ca aceea din Fundu Vãii”. Pentru ctitor, investitiile nu se opresc aici. Va pregãti un gard de împrejmuire, niste ziduri la care vor lucra mesteri, în paralel cu lucrãrile de amenajare a cimitirului sãtesc.

Primarul Lipovãtului i-a fãcut cetãteni de onoare pe ctitori

Momentul sfintirii noii biserici a coincis cu câteva evenimente cu adevãrat remarcabile. PS Corneliu, Episcopul Husilor, în semn de pretuire si multumire fatã de eforturile fãcute de ctitorii bisericii, a dat sotilor Neacsu diplome de ctitor. Primarul comunei, Valerian Hriscu, a anuntat cã, în unanimitate, Consiliul Local al comunei Lipovãt a decis acordarea titlurilor de onoare pentru Elena si Lazãr Neacsu, cei care, de acum încolo, se bucurã de aprecierea maximã a cetãtenilor comunei, alãturi de un ilustru fiu al comunei, actorul Stefan Ciubotãrasu. „Este un moment de istorie pentru satul nostru, o paginã de istorie pentru generatiile viitoare. Am pus piatra de temelie alãturi de PS Corneliu acum cinci ani si astãzi vedem în loc o mândrã bisericã. Multumim familiei Neacsu pentru efortul fãcut si îi asigurãm cã vor fi mereu în inimile noastre”, a spus parohul Ciprian Cãpritã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.