spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

La Costesti, Hurduc a creat cele mai “automatizate” silozuri de cereale (foto)

- Advertisement -

GAL Podu Înalt a creat pentru micii fermieri oportunitatea de a creste valoarea produselor agricole

INEDIT…La Costesti, într-un fost CAP, un fost inginer horticol are cea mai interesantã bazã de receptie a cerealelor. Aici stocarea si uscarea cerealelor se face în totalitate automat, scãzând foarte mult costurile. De curând, printr-un proiect elaborat de Grupul de Initiativã Localã (GAL) Podu Înalt si finantat prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), toti micii fermieri, care nu au posibilitatea de a investi în silozuri si uscãtoare de cereale au acces la tehnologie, indiferent de cantitãtile de cereale pe care le produc. Cu 250.000 de euro, firma Evelin H Company a construit o halã de depozitare pentru mici fermieri si astfel poate presta pentru acestia sevicii de crestere a valorii produselor lor. Din acesti bani, Evelin H Company si-a automatizat si ultima verigã din lantul de depozitare a cerealelor, si anume partea de receptie calitativã a mãrfii.

Ascuns de privirile curiosilor, la Costesti, pe ruinele fostului CAP, Dan Hurduc a reusit sã ridice o nouã firmã, profilatã pe agriculturã, competitivã pe noua piatã capitalistã din România. Povestea acestuia, parcã ruptã din filmele de dinainte de ‘89, despre celebrul CAP de la Viisoara, iar face invidiosi pânã si pe cei mai înflãcãrati comunisti care visau la o Românie independentã tehnologic de piata occidentalã. Desi este horticulor, s-a apucat relativ târziu de agriculturã, în anul 2002. Pe atunci lucra la Vascovin si de fricã cã va rãmâne fãrã serviciu a venit la Costesti si a început sã lucreze pãmântul. A început cu 120 de hectare arendate, astãzi lucrând 1650 de ha. A cumpãrat de la Finante cea mai rãmas din vechiul sediu al CAP-ului si pe ruinele acestuia a ridicat silozurile. A folosit din plin bani europeni pe toate programele existente si astãzi se poate mândri cã poate stoca peste 7.000 de tone de cereale. Ultima investitie, fãcutã tot din fonduri europene, prin Programul National de Dezvoltare Ruralã si derulatã prin GAL Podu Înalt a venit în completarea a ceea ce reusise sã construiascã în materie de depozitare de cereale. Cu 250.000 de euro, din care 125.000 capital propriu, a reusit sã-si slefuiascã investitiile pe partea de depozitare cereale.

Silozuri automatizate

Dan Hurduc are totul automatizat. De când intrã cerealele pe poarta firmei si pânã la depozitare, omul intervine doar de pe tastatura unui computer. Cu banii de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si cu contributia celor de la GAL Podu Înalt a reusit sã-si retehnologizeze partea de receptie cantitativã si calitativã a cerealelor, cumpãrând pentru laborator de analiza fizico-chimicã a cerealelor douã dispozitive, un analizor de cereale de ultimã generatie si un prelevator (sondã) de cereale. “Acum, prin intermediul GAL Podu Inalt am reusit sã automatizãm ultima verigã din lantul de depozitare a cerealelor. Partea de receptie calitativã a mãrfii si laboratorul. Prelevatorul ia probe direct din camion, fãrã sã se mai urce omul în remorcã si-l aduce în laborator. Aici intrã în analizor, care de fapt este un spectometru de ultimã generatie si în câteva minute obtinem analiza fizico-chimicã a cerealelor si a semintelor. Spectometrul foloseste tehnologia NIR (cu radiatie infrarosu) si face cam 100 de determinãri pe minut. Obtinem astfel umiditatea, proteinele, glutenul, indicele de sedimentare si continutul de ulei din seminte (floarea-soarelui, rapitã, etc.) din cereale. Dacã cu acest aparat suntem unici în tarã, nici operatorii din portul Constanta nu detin un asemenea analizor, la prelevator avem cea mai modernã tehnologie din Europa” a spus Dan Hurduc, care a cheltuit pe modernizarea laboratorului, 50.000 de euro

Halã de depozitare pentru micii fermieri

OPORTUNITATE…Este stiut cã micii fermieri nu au unde sã-si depoziteze cerealele si le vând direct de pe câmp. Firma lui Hurduc, Evelin Company, nu cumpãrã cereale de la acestia. Prin proiectul elaborat de Gal Podu Înalt, practic Evelin Company devine un prestator de servicii pentru micii fermieri, crescându-le valoarea produselor agricole si fãcându-le competitive pentru piata destul de pretentioasã a Europei. Astfel, restul de 200.000 de euro, Hurduc i-a investit într-o halã de depozitare a cerealelor, unde micii fermieri pot sã-si depoziteze temporar marfa, care a fost adusã la parametri optimi de pãstrare. “Noi nu cumpãrãm cereale de la micii fermieri. Îi ajutãm doar sã-si ridice valoarea calitativã a mãrfii. Ei ne aduc cerealele la noi, le uscãm si le pregãtim pentru depozitare. Hala pe care am construit-o e special destinatã lor. Aici le punem produsele uscate. Fãrã modestie, pot spune cã avem cea mai ieftinã uscare din România si astfel fermierii mici din zona noastrã care nu sunt prea bogati, au aceastã facilitate. De asta am si accesat aceasta mãsurã si am apelat la stategia elaboratã în acest sens de la cei de la GAL Podu Înalt. E important sã-i ajutãm si pe cei care lucreazã suprafete mai mici. Cum în judetul Vaslui porumbul este cea mai cultivatã plantã, le pot spune fermierilor cã la uscarea acestuia suntem cei mai buni din România si cei mai ieftini. Asa cã pot apela la noi cu încredere si nu trebuie sã astepte în câmp, pânã când cerealele ating umiditatea optimã de recoltare. Am adus, de exemplu, porumb cu umiditatea de 40% si l-am adus la parametri optimi” a mai spus Hurduc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.