spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

La Casa de Pensii, stimulente mai mari decât salariul

- Advertisement -

In iulie, marea majoritate a angajatilor Casei de Pensii au beneficiat de stimulente care au depasit salariul net. S-au dat cele mai mari stimulente din istoria institutiei. In august, acestea au mai scazut, iar din septembrie au disparut. Medicii si asistentele de la cabinetele de expertiza au primit sume mai mici decât salariul pentru ca nu au redus mai mult numarul pensionarilor de invaliditate.

Contrar asteptarilor, pentru salariatii Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau luna iulie nu a insemnat momentul in care sa fi resimtit diminuarea cu 25 la suta a veniturilor salariale. Dimpotriva, ei au luat in mâna cu mult mai multi bani decât au primit in luna iunie. Si aceasta deoarece taman in iulie, când a inceput sa se aplice actul normativ care prevede taierea a un sfert din salariile bugetarilor, au luat stimulente surprinzator de mari. Daca in iunie ici, colo câte un salariat al CJP se inregistreaza si cu alte venituri salariale (prima de vacanta) decât salariul net, in iulie din cei 108 angajati, numai patru nu au beneficiat de stimulente, iar 23 au primit in plus o suma mai mica decât salariul net. In rest, toti au luat pe lânga salariu o suma mai mare decât acesta. Astfel, un expert superior clasa I, treapta I, gradatia 5 a avut un salariu net de 1.286 lei si a mai primit pe lânga acesta 3.366 lei. Un consilier superior a fost platit cu un salariu net de 1.285 lei si cu inca 1.683 lei. Un consilier juridic asistent care a numarat in iunie la salariu 677 lei, in iulie a socotit, in total, 1.778 lei. Sefii de serviciu au beneficiat de un venit net cuprins intre 2.400 si 3.544 lei, respectiv de stimulente mai mari decât salariul net. Cât despre conducere, directorul executiv a luat in iunie 2.135 lei, iar in iulie, 3.898 lei si unul dintre adjuncti – 3.475 comparativ cu 1.988. Chiar si cei cu salarii mici au câstigat cu mult mai bine in iulie decât in lunile anterioare. Un arhivar a luat 1.179 lei fata de 637, in iunie, un referent superior – 1.600 lei (702 lei), o ingrijitoare – 1.035 (609 lei) etc. „Cei care au beneficiat in iulie de alte venituri cu mult mai mari decât salariul net au primit si prima de vacanta. Asa se explica, de exemplu, ca un expert superior a luat in plus de doua ori salariul net. Dar, intr-adevar, in iulie s-au luat cele mai mari stimulente, de când acestea au inceput sa se dea. Sumele achitate in iulie au fost pentru luna mai si am avut un fond mult mai mare decât de obicei”, ne-a spus Liviu Cretu, directorul executiv al CJP Bacau.

Medicii experti, bani mai putini

In lunile care au urmat, insa, Ministerul Finantelor nu a mai fost atât de generos. In august stimulentele, pentru marea majoritate a angajatilor CJP Bacau, au reprezentat 50-60 la suta din salariul net. Doar directorii, un sef de serviciu si un expert superior au beneficiat de stimulente care au depasit, dar nu cu mult, salariul net. In august au fost platite stimulentele pe luna iunie. Incepând cu iulie acestea au disparut pentru toti angajatii Casei de Pensii, astfel ca din septembrie ei au luat numai salariul net, ceea ce inseamna venitul din iunie, diminuat cu 25 la suta. Adica 1.286 lei in loc de 1.700 lei, 504 lei fata de 677 lei etc. Dar trebuie sa spunem ca angajatii Casei de Pensii nu vor stimulente, ci salarii decente si ca pentru un numar restrâns dintre ei nici in iulie si nici in august stimulentele nu au reprezentat mare lucru.

Este vorba despre medicii si asistentele medicale de la cabinetele de expertiza a capacitatii de munca. Bunaoara, in iulie un medic primar a primit pe lânga salariul net de 1.246 lei numai 630 lei, iar o asistenta medicala, 744 lei, plus 349 lei. „Stimulentele au fost acordate in functie de realizarea indicatorilor, a explicat directorul executiv al CJP Bacau. La cabinetele de expertiza au fost indepliniti in proportie de 50-60 la suta fata de media pe tara. Prin urmare, atâta li s-a cuvenit.” Concret, medicii experti si asistentele au fost rasplatite cu stimulente mai mici, deoarece nu au atins indicatorii inregistrati la nivelul intregii tari la depensionarea, la retrogradarea pensionarilor de boala si la reducerea numarului de cazuri nou inscrise la pensia de invaliditate. Cu alte cuvinte, daca vroiau sa ia un stimulent mai consistent, medicii experti trebuiau sa taie in carne vie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.