Un kilogram de trufandale costă 25 de lei kilogramul, însă cumpărători sunt puţini, iar marfa nevândută începe să se strice *Căpşunile au preţuri ceva mai creştineşti, respectiv 7, 5 lei kilogramul
Au apărut cireşele de „mai”. Sunt mari, roşii şi zemoase. Dacă doamnele şi domnii înghit în sec după trufandalele coapte, mai greu cu pofta copiilor, care nu ştiu că achiziţionarea chiar şi a unui kilogram de cireşe sau căpşuni grevează bugetul familiei. Dar cum omul de rând nu prea poate să îşi permită cumpărarea de struguri aduşi din Africa de Sud, sau cireşe din Spania, şi marfa de pe tarabe începe să se altereze, pentru că muşterii bat în retragere repejor la văzul preţurilor exagerate.
Fără clienţi mulţi, strugurii îşi pierd din prospeţime şi se stafidesc, iar cireşele prind „viaţă” şi pete vizibile ochiului vigilent.
„Nu prea avem vânzare. Oamenii n-au bani. Puţini sunt cei care vin să mai cumpere câte ceva. Clienţi mai mulţi avem la căpşune, dar mai rari la cireşe şi struguri. Aşteptăm să apară şi fructele de la noi, care vor fi ceva mai ieftine”, ne-a spus ieri, o vânzătoare de la o tarabă din Piaţa Mare. Din păcate, guvernanţii din România nu sprijină facilitarea aducerii de legume şi fructe de peste Prut, unde marfa este din belşug şi fără chimicale. Prin marele magazine ajunge marfă “din UE”, care arată bine, dar fără gust şi calitate, legume „ecologice” care rezistă săptămâni în şir fără a se strica. În alte state, precum cele nordice, cum ar fi Danemarca, oamenii se uită foarte bine la ceea ce cumpără, şi iau în special produsele autohtone. Pe când în ţărişoara noastră, supermarket-urile şi pieţele sunt sufocate de produse turceşti, olandeze şi spaniole, iar agricultorii n-au unde să-şi vândă marfa şi când găsesc cumpărători, o dau pe nimica toată la speculanţi. Desigur că o parte din vină o poartă şi ei, pentru că nu se afiliază pentru a putea furniza marfă din belşug şi pe o durată mai lungă de timp, aşa cum reclamă şefii marilor magazine din ţară. Rămâne de văzut dacă guvernanţii vor ajuta concret micii agricultori (şi nu numai), să putem avea şi noi legume şi fructe proaspete şi ecologice, la preţuri accesibile omului de rând…
V. ANDRIEŞ
Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/kilu-de-cirese-bate-carnea/