spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

JURNAL DE FESTIVAL. Ultima zi – Câstigãtorii Concursului de Interpretare

- Advertisement -

FINAL… S-a tras cortina peste Festivalul Umorului “Constantin Tãnase”. Cea de-a XXIV-a editie a avut asearã ultima reprezentatie: “O scrisoare pierdutã” – Teatrul “Bulandra” din Bucuresti. Marele trofeu al festivalului, sectiunea interpretare individual, pleacã din judet tocmai în Câmpulung Moldovenesc. Umoristul Constantin Tiron a convins juriul cã trebuie sã se numere printre marii laureati ai Festivalului “Constantin Tãnase”. La sectiunea interpretare grupuri, premiul a fost adjudecat de “Experiment 77” din Fãgãras.

“Asa cum se întâmplã de obicei, ce e frumos, trece repede. Au fost opt zile de teatru, de expozitii de caricaturã, de activitãti frumoase. Am avut pe scenã oameni din întreaga tarã, artisti consacrati. A fost o sãptãmânã care va rãmâne pentru mult timp în inima si sufletul nostru. Pentru aceastã reusitã a festivalului, eforturile au fost pe mãsurã, atât ale celor care au fost pe scenã, cât si ale celor din spate. Valentin Silvestru spunea cã nu se încheie o editie si începe pregãtirea pentru urmãtoarea editie, cea de-a a XXV-a, o editie jubiliarã. Vom avea obligatia de a ridica stacheta. Fiti convinsi cã vom lucra în acest sens”, a transmis asearã, la Gala Laureatilor, primarul judetului Vaslui, Vasile Pavãl.

Dumitru Buzatu, dezolat si premiat de Ministerul Culturii din Republica Moldova

Speech-ul primarului a fost urmat de cel al presedintelui Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu: “Mã simt putin dezolat, pentru cã seria acestor seri se terminã, dar dacã mã gândesc la toti cei care au contribuit la realizarea lor, atunci parcã mã mai încãlzesc putin. Am fãcut o invitatie ministrului Culturii din Republica Moldova. Ne-am dorit sã fie aici, alãturi de noi, pentru cã la fiecare editie a festivalului au participat trupe cu spectacole de teatru exceptionale din Republica Moldova”. Ministrul Culturii n-a veni, însã i-a trimis acestuia o diplomã de onoare, “pentru pozitia de excelentã si aleasa verticalitate în promovarea constantã, eficientã si continuã a constiintei nationale pe ambele maluri ale Prutului”. “Sunt surprins si cred cã o sã mi se întâmple ceva rãu, pentru cã în ultima sãptãmânã multã lume m-a lãudat. Nu prea sunt obisnuit cu laude. Vã multumesc tuturor pentru cã nu m-ati criticat si ati asistat la aceste spectacole”, a replicat Dumitru Buzatu.

Ce înseamnã statutul de “femeie” în Vaslui?

Un proiect interesant, de care trebuie sã vã povestim, este atelierul “Scrie despre tine”, coordonat de Sorin Poamã. 22 de tineri au montat în doar 10 zile o piesã de teatru, care a pornit de la preocupãrile tinerelor adolescente în legãturã cu propria feminitate: Ce înseamnã statutul de “femeie” în Vaslui si în general? Care sunt prejudecãtile fatã de fete? Care sunt presiunile sociale care le fac sã se comporte într-un fel sau altul? Proiectul este de fapt o continuare a proiectului început anul trecut, când tineri vasluieni au montat o altã piesã de teatru: “Medicinã, Drept, IT”. “Este foarte important cã am avut continuitate. Aici am întâlnit oameni foarte faini, foarte talentati, toate sunt cuvinte de lemn ca sã descriu bogãtia care s-a putut vedea în spectacolele jucate în acest proiect. Avem oameni extraordinari care vin din spate. Nu avem de ce sã ne pierdem speranta, sã fim pesimisti. Sunt generatii fanatastice, care vin cu o vitezã de reactie si capacitate de a asimila foarte mare. Dar este important sã le asigurãm toate conditiile ca ei sã îsi poatã descoperi vocea. Au nevoie, desigur, si de timpul unor oameni: sã creascã. Nimic nu se face peste noapte. Scriitorilor nu le-au picat textele din cer. Eminescu avea sute de caiete, sute de versiuni la fiecare poezie, de aceea ce citim acum este la un nivel atât de înalt si ne atinge. Omul lucra nonstop. Dacã ne uitãm în culturã, mereu a fost un cerc (ex. Junimea), un grup, o coagulare, un workshop. A fost o unitate de principii, oamenii au functionat dupã ele si asa s-au lansat curente de literaturã, scoli, teatre etc.”, a spus Sorin Poamã, coordonatorul proiectului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.