NEÎNȚELEGERI… De multe ori, secretarii primăriilor din județul Vaslui privesc către juriștii Prefecturii “ca la Dumnezeu”, însă o hotărâre adoptată recent de Consiliul Local Vaslui arată că și acești super-specialiști sunt predispuși la erori. Aceste greșeli apar, mai ales, din cauza unei legislații care nu răspunde tuturor situațiilor cu care se pot confrunta autoritățile publice locale. Din cauza acestei harababuri legislative, un regulament considerat discriminatoriu de Prefectura Vaslui, urmează să fie votat pentru a doua oară de Consiliul Local Vaslui, după ce a fost nevoie și de intervenția Consiliului Național de Combatere a Discriminării. Pe lângă această legislație deloc așezată pe nevoile locale, județul Vaslui se mai confruntă cu o problemă, poate și mai gravă: cea a juriștilor care nu stăpânesc nici măcar acea parte de lege care nu lasă loc interpretărilor. Din cauza acestor profesioniști foarte slab pregătiți, UAT-urile și Prefectura Vaslui joacă, de câțiva ani, un continuu meci de ping-pong cu proiectele de hotărâre, iar de suferit au comunitățile locale.
În luna noiembrie, anul trecut, consilierii vasluieni au adoptat un proiect de hotărâre care viza blocul ANL de pe strada Ceramicii, construit special pentru cadrele medicale, dar și profesorii din oraș ce au nevoie de o locuință. După finalizarea construcției, aparatul de specialitate al primarului a venit în Consiliul Local cu un regulament privind atribuirea celor 15 apartamente și cinci garsoniere, regulament pe care viceprimarul Cătălin Mîndru l-a modificat semnificativ, introducând criteriul vârstei. Pe scurt, acesta a propus ca solicitanții cu vârsta până în 35 de ani să primească 10 puncte, cei cu vârsta între 35 și 40 de ani -7 puncte, între 40 și 50 de ani – 4 puncte și specialiștii cu vârsta peste 50 de ani să li se acorde un punct. Consilierul ALDE, Sorin Radu, social-democratul Sorin Popoiu, dar și secretarul general al municipiului Vaslui, Eduard Lăcătușu, au făcut opoziție la amendamentul vicelui Mîndru, însă liberalii și consilierii USR au fost de acord cu această propunere, astfel că, într-un final, proiectul de hotărâre a fost adoptat de legislativul local, ulterior fiind trimis la Prefectura Vaslui, pentru a primi viza de legalitate. Juriștii instituției conduse de prefectul Daniel Onofrei nu au fost nici ei prea încântați de acest criteriu al vârstei, așa că au întors proiectul de hotărâre la CL Vaslui, pe motiv că discriminează solicitanții de locuințe cu vârsta peste 35 de ani. Aparatul de specialitate al primarului Vasile Pavăl a luat act de decizia Prefecturii, iar în ședința de CL din luna martie a acestui an a venit cu un nou regulament, care excludea criteriul vârstei. Însă înainte de trecerea acestui proiect “nediscriminatoriu” prin CL, viceprimarul Cătălin Mîndru a solicitat un punct de vedere Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD), răspuns care a venit după ședința de CL din luna martie. CNCD a concluzionat că hotărârea adoptată de CL Vaslui în luna noiembrie a anului trecut, privind regulamentul care include și criteriul vârstei, nu discriminează pe nimeni, pentru că legea permite CL-urilor să includă în proiectele de hotărâre “și alte criterii, în funcție de situațiile specifice existente pe plan local”. “Având în vedere domeniul socio-economic al cauzei, în care nu există nici prevederi legale care ar stabili anumite principii, nici practică comună la nivelul României, prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Vaslui, nr.210/24.11.2022 nu pot fi considerate ca reprezentând discriminare”, se arată în răspunsul dat de Consiliul Național de Combatere a Discriminării.
Urmează a treia modificare a proiectului de hotărâre
Ținând cont de răspunsul CNCD, viceprimarul Cătălin Mîndru va solicita, în ședința de CL din această săptămână, revocarea hotărârii din luna martie a acestui an, în așa fel încât atunci când vor fi repartizate apartamentele și garsonierele blocului ANL de pe strada Ceramicii, să se țină cont și de criteriul vârstei, fără a-i dezavantaja însă pe ceilalți solicitanți mai în vârstă, care vor primi punctaj mai mare la alte criterii. Va fi a treia modificare făcută, după cea din luna noiembrie anul trecut, când Mîndru a introdus criterul vârstei, și cea din luna martie a acestui an, când acest criteriu a fost scos la recomandarea Prefecturii Vaslui. Acum, acest criteriu urmează să fie reintrodus. “Apreciez că prin acordarea unui număr diferit de puncte, în funcție de vârsta solicitanților, se asigură șanse deopotrivă solicitanților tineri, cu vârsta de până în 35 de ani, cât și solicitanților care au o vârstă mai înaintată, aceștia din urmă fiind avantajați prin obținerea mai multor puncte în cadrul criteriilor de la punctul 2 (2.1 Starea Civilă; 2.2 Nr. de persoane în întreținere). În caz contrar, solicitanții tineri nu vor fi eligibili pentru repartizarea unei locuințe de serviciu, deoarece, de cele mai multe ori, aceștia nu sunt căsătoriți, fiind, de asemenea, dificil să obțină un punctaj mare pentru numărul de copii aflați în întreținere”. În sprijinirea demersului său, viceprimarul Cătălin Mîndru a invocat și Legea locuinței nr. 114/1996, care, la art. 30, alin (2), prevede următoarele: “criteriile de bază pentru stabilirea modului de soluționare a cererilor primite și a ordinii de prioritate sunt: condițiile de locuit ale solicitanților, numărul copiilor și al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitantul, starea sănătății soților sau a unor membri ai familiei, venitul net lunar pe membru de familie, vechimea cererii. Aliniatul (3) al aceluiași articol statuează că în cadrul fiecărui criteriu vor avea prioritate familiile de tineri, iar aliniatul (4) al aceluiași articol prevede expres: “Criteriile de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat, avute în vedere la alin (2), nu sunt limitative; la acestea se pot adăuga de către consiliile locale și alte criterii, în funcție de situațiile specifice existente pe plan local”. Opt luni au trecut de la aprobarea regulamentului inițial, pasat apoi de la o instituție la alta și care, iată, într-un final se dovedește că a fost întocmit conform legislației în vigoare! Îi întrebăm pe secretarul general al municipiului Vaslui, Eduard Lăcătușu, și pe juriștii Prefecturii Vaslui în folosul cui a fost pierdută această perioadă îndelungată de timp?
Onofrei mai dai un apartament lui Chelaru ca e amârât mâncameați pula
Ca si ceilalti prefecti care s-au perindat prin aceasta institutie, au venit cu mult tupeu si pleaca cu cioada intre picioare. Cel care conduce Prefectura Vaslui se stie ca este Danut Ciomaga. Asa ca toti prefectii au fost marionetele lui
Merita salariu de excelenta pentru toti juristii din primarie si prefectura
Au dormit juristii din Primaria Vaslui ?
Felicitari dlui viceprimar Mindru…Aveti o reusita pe acest mandat…dar cu o floare nu se face primavara
Sa ne spuna cineva care sunt juristii din Prefectura Vaslui..Sa ne spuna ce studii au, unde au mai lucrat si cu cepile au ajuns la Prefectura Vaslui….
Are cineva curaj sa scrie !!??
Ce juriști? Niște împiedicați, fanfaroni, habarniști, putregai și împuțiți. Ăștia n-au muncit în viața lor și le cereți seriozitate acum? Nu o să vedeți! Putregaiuri plătite din banul public. Vai de p…….
Aceasta hotarare defavorizeaza medicii cu experienta.La 35 de ani un medic abia termina secundariatul.Punct.
Acei medici cu experienta recuperează punctajul la starea civila, la numărul de copii avuți în întreținere.
Ce spui Franz?
Care juriștii prefecturii ! Mai bine scriați, juriștii PSD ai Prefecturii Vaslui
cum ii tanda asa-i si manda….
Pai daca prefectul este un habarnist , care mimeaza competenta si merge sa dea interviu la un site obscur apartinand unui fost infractor, cum ati vrea sa fie angajatii Prefecturii? Constiinciosi, competenti, avand respect fata de lege sau sa fie copia sefului lor!
PS De cand Olio Frei este prieten cu Red Bull a mai vazut cineva vreun aviz negativ pentru hotararile, de multe ori pe langa lege, luate de gasca de PNL-isti de la Barlad?