UPDATE: Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență au mers pe teren pentru a verifica din exterior starea blocurilor din Vaslui, în special cele cu risc seismic mare. Vasluienii au fost îngroziți de perspectiva acestui cutremur, mulți dintre ei declarând că „după inundații, asta ne mai lipsea”. Noroc că a fost unul de scurtă durată și nu atât de puternic, pentru că dacă ar fi ținut mai mult, așa cum s-a manifestat, în plan vertical, ar fi fost un dezastru. Cum epicentrul a fost în județul Buzău, multi vasluieni și-au amintit de problema gazelor de șist și cred că sunt ceva legături în acest sens, mai ales că pe retele de socializare se spune că se fac astfel de explorări în județul Buzău. Reporterii Vremea Nouă au discutat cu primarii din zonele afectate de inundații (Epureni, Grivița și Murgeni), acolo unde ploaia a afectat casele din chirpici și au spus că, și dacă acestea s-ar prăbuși, nu ar reprezenta vreun risc pentru că toate persoanele din casele cu probleme au fos evacuate.
SEISM… Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter a avut loc, în urmă cu câteva momente, în zona seismică Vrancea și s-a simțit puternic în județul Vaslui. Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la adâncimea 152.5 km.
„În ziua de 16 Septembrie 2024 la ora 17:40:18 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea M (EWS) 5.2, la adâncimea de 140 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 52km SE de Sfantu-Gheorghe, 54km E de Brasov, 62km NV de Buzau, 70km V de Focsani, 72km N de Ploiesti, 97km NE de Targoviste”, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cutremurul s-a resimțit și în Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.