spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
04-apr.-2025

Judetul Vaslui, reprezentat de 11 eleve la Olimpiada Nationalã de Limba si literatura românã

- Advertisement -

BRAVO… Unsprezece eleve din judetul Vaslui s-au calificat la Olimpiada Nationalã de Limba si literatura românã: sapte la gimnaziu, iar patru la liceu. Surpriza din acest an vine din comuna Banca, acolo unde o elevã de clasa a VII-a a reusit, pentru al doilea an consecutiv, sã obtinã un punctaj foarte bun si, astfel, sã meargã în etapa urmãtoare. Se numeste Maia-Maria Tãnase si este pregãtitã de profesoarele Mihaela Acasandrei la clasã si Elena-Liliana Dumitriu-Brostic la Centrul Judetean de Excelen Vaslui. Alte douã surprize vin de la elevele Ariana-Maria Garabet si Anna-Maria Aciobãnitei, care s-au calificat, de asemenea, si la olimpiadele de Limba englezã, respectiv Limba francezã. Ariana-Maria este elevã a Liceului „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si este pregãtitã de profesoara Laura-Mihaela Munteanu, iar Anna-Maria este elevã a Scolii „Constantin Motas” si este îndrumatã de profesoarele Mihaela Doniga si Diana-Gabriela Sfaiter la Centrul Judetean de Excelentã.

În acest an scolar, gazda etapei judetene a fost Școala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui. Conform regulamentelor specifice, la etapa nationalã participã câte un elev/an de studiu din fiecare judet/sector al municipiului Bucuresti, primul în ierarhia clasei la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevãzut (85 de puncte). Alãturi de aceștia, mai participã câte 23 de elevi/an de studiu, nominalizati de cãtre Comisia centralã, pe lista destinatã locurilor suplimentare. Astfel, în perioada 10-13 aprilie, la Râmnicu Vâlcea, la etapa nationalã a Olimpiadei nationale de limba si literatura românã – clasele V-VIII, judetul Vaslui va fi reprezentat de un lot extins, format din urmãtorii elevi merituosi: Sofia Georgescu – Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui, clasa a V-a, profesor îndrumãtor Elena Alexa; Natalia-Maria Timofte – Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui, clasa a VI-a, profesor îndrumãtor Elena Alexa; Karla-Andreea Lefter – Scoala Gimnazialã „Elena Cuza” Vaslui, clasa a VI-a, profesor îndrumãtor Anita Avram-Rusu; Raluca-Antonia Hordilã – Scoala Gimnazialã „Alexandra Nechita” Vaslui, clasa a VI-a, profesor îndrumãtor Adina-Gabriela Cernoschi si profesor îndrumãtor Anca-Elena Dobos – Centrul Judetean de Excelentã Vaslui; Maia-Maria Tãnase – Scoala Gimnazialã Nr. 1 Gara Banca, clasa a VII-a, profesor îndrumãtor Mihaela Acasandrei si profesor îndrumãtor Elena-Liliana Dumitriu-Brostic – Centrul Judetean de Excelentã Vaslui; Anna-Maria Aciobãnitei – Scoala Gimnazialã „Constantin Motas” Vaslui, clasa a VII-a, profesor îndrumãtor Mihaela Doniga si profesor îndrumãtor Diana-Gabriela Sfaiter – Centrul Judetean de Excelentã Vaslui; Alexandra Olariu – Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, clasa a VIII-a, profesor îndrumãtor Laura-Mihaela Munteanu.

Lista elevilor de liceu, calificati la Olimpiada Nationalã de Limba si literatura românã

Totodatã, la etapa nationalã a Olimpiadei nationale de limba si literatura românã – clasele IX-XII, care se va desfãsura în perioada 5-9 mai la Pitesti, judetul nostru va fi reprezentat de urmãtorii elevi: Ariana-Maria Garabet -Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, clasa a IX-a, profesor îndrumãtor Laura-Mihaela Muntenu; Rebecca Popov – Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, clasa a X-a, profesor îndrumãtor Anca-Raluca Bãnceanu; Maria-Patricia Lupu – Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, clasa a XI-a, profesor îndrumãtor Carmen Hodea; Luciana-Cosmina Licã – Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, clasa a XII-a, profesor îndrumãtor Anca-Raluca Bãnceanu. „Felicitãri tuturor elevilor si profesorilor îndrumãtori, pentru rezultatele obtinute! Mult succes la etapele nationale! Ne dorim ca toti elevii nostri sã participe cu satisfactia descoperirii unei noi lumi, pline de sensuri, având parte de experiente de învãtare valoroase”, a transmis inspectorul scolar de Limba si literatura românã, prof. Anita Avram-Rusu.

Natalia Maria Timofte: „mereu am simtit o stare de fericire când vorbeam despre diferiti autori si textele lor”

Natalia Maria Timofte este foarte încântatã sã participe la olimpiada nationalã a limba si literatura românã: „îmi place disciplina limba si literatura românã foarte mult si mã simt onoratã sã merg la etapa nationalã pentru al doilea an la rând. Am prins drag de ea încã de când eram în clasele primare si am o mare pasiune pentru citit. Mereu am simtit o stare de fericire vorbind despre diferiti autori si textele lor. De-a lungul timpului, am descoperit cã literatura mã atrage mai mult, însã consider cã si gramatica este foarte folositoare si interesantã. Subiectele de la etapa judeteanã mi s-au pãrut frumoase si abordabile. Subiectul al II-lea a fost cel mai greu, deoarece interpretarea anumitor aspecte privitoare la texte depindea de întelegerea fiecãruia. Subiectul consta în sapte întrebãri bazate pe text. Pentru a-l rezolva, a trebuit sã citesc cu atentie fragmentele-suport si sã descopãr rãspunsul cel mai potrivit, dar si sã îmi dau seama de întelesul cel mai profund al secventelor. Am emotii pentru etapa nationalã, însã stiu cã va fi o experientã frumoasã, memorabilã si vreau sã pot aduce acasã o bucurie. La etapa nationalã îmi doresc sã fac tot ce pot pentru a avea un rezultat bun, la fel ca anul trecut. Îi multumesc doamnei profesoare Elena Alexa pentru ajutorul si pregãtirea pe care mi le-a oferit”, a declarat Natalia Maria Timofte.

Karla Andreea Lefter: „subiectele de la etapa judeteanã au fost foarte frumoase, mi-a plãcut nespus tema – <lumea insectelor>

Karla Andreea Lefter iubeste, în primul rând, gramatica si apoi literatura. „Limba românã este una dintre materiile mele preferate la scoalã, ceea ce dã de înteles cã îmi place foarte mult. Am prins drag de ea în clasele primare, când am fãcut prima lectie cu ortogramele „într-un/într-o”, de parcã limba românã mi-a fost predestinatã. Eu prefer mai mult gramatica, dar mã înteleg destul de bine si cu literatura. Subiectele de la etapa judeteanã au fost foarte frumoase, mi-a plãcut nespus tema – „lumea insectelor”, iar textele-suport au fost foarte interesante, reprezentând egoismul oamenilor, dar apoi recunoasterea greselii si sacrificiile pe care le fac ca sã si-o repare. Din punctul meu de vedere, subiectul al treilea a fost cel mai greu subiect, deoarece am avut de redactat un text narativ despre cum se întâlnesc personajele principale ale textelor suport, un grup de pisici cu puteri supranaturale ce încearcã sã salveze un stup de albine si o fatã obisnuitã la o petrecere într-o grãdinã cu fluturi. Din pãcate, nu mi-am calculat timpul chiar asa cum îmi dorisem. Este firesc sã am emotii. Este prima datã când mã calific la o etapã nationalã a unei olimpiade asa de importantã. De abia astept sã ajung la Râmnicu Vâlcea si sã dau tot ce pot. Pânã atunci, mã voi pregãti si voi lucra cât este nevoie pentru a lua un punctaj cât mai mare. Îmi doresc foarte mult sã ajung sã primesc o Mentiune MEC si sã îi fac mândri pe toti care mã cunosc”, a declarat Karla Andreea Lefter.

Maia Maria Tãnase: „limba românã, în special literatura, este un izvor nesfârsit de cunoastere”

Pentru Maria Maria Tãnase, limba românã e o modalitate de a îsi hrãni curiozitatea si de a îsi cunoaste potentialul: „mi-am dorit întotdeauna o pasiune ce îmi poate oferi provocãri constante. În clasa a V-a, când le-am cunoscut pe cele douã doamne profesoare ce mã sustin în performantã, am realizat cã limba românã, în special literatura, este un izvor nesfârsit de cunoastere, ceea ce m-a motivat sã o iubesc si sã particip la competitii. Subiectele de la etapa judeteanã au fost provocatoare, dar bine construite, punând accent atât pe interpretarea textelor literare, cât si pe argumentare si creativitate. Cel mai dificil, în opinia mea, a fost subiectul ce abordeazã elemente de constructie a comunicãrii, însã cu deosebitã atentie si cunostinte vaste ale gramaticii, rezolvãrile devin clare. Etapa nationalã vine însotitã de emotii, însã le consider constructive. Am mai participat si la alte olimpiade si concursuri la Limba si Literatura Românã, precum si la patru etape nationale, iar aceste experiente trecute vin în ajutorul meu. Cu sprijinul doamnelor profesoare si prin rezolvarea multor exercitii diverse, sunt încrezãtoare cã rezultatul va fi unul multumitor”, a declarat Maia Maria Tãnase.

Anna-Maria Aciobãnitei: „dacã ar trebui sã aleg ceea ce îmi place cel mai mult, fãrã îndoialã as vorbi despre gramaticã

Pentru Anna-Maria Aciobãnitei este a doua calificare la o etapã nationalã, dupã cea la Limba francezã. „Este o provocare frumoasã sã mã împart între douã limbi si culturi atât de valoroase, româna si franceza. Am învãtat sã le tratez nu ca pe douã lumi separate, ci ca pe douã laturi complementare ale aceleasi pasiuni pentru literaturã. Pentru mine, limba românã nu este doar un instrument de comunicare, ci un mijloc de a întelege mai profund lumea din jurul meu. Dar, dacã ar trebui sã aleg ceea ce îmi place cel mai mult, fãrã îndoialã as vorbi despre gramaticã. Fiecare regulã gramaticalã nu este doar o conventie, ci o oportunitate de a exprima idei complexe cu claritate si precizie. La etapa judeteanã, una dintre cele mai mari provocãri a fost sã valorific corect textul literar. În acelasi timp, mi-am dat seama cât de important este sã înveti sã structurezi un text si sã folosesti toate informatiile în mod relevant. Pasiunea mea pentru limba si literatura românã a crescut si s-a maturizat datoritã unei persoane esentiale în parcursul meu: profesoara mea. Astfel, dragostea mea pentru acest domeniu nu a fost doar un simplu început, ci o cale pe care am urmat-o cu plãcere si curiozitate, datoritã ei. În urma participãrii la alte trei etape nationale, obiectivul meu a rãmas acelasi: sã abordez cu aceeasi pasiune subiectele si sã le tratez cu seriozitate, dar si cu creativitate”, a declarat Anna-Maria Aciobãnitei.

Rebecca Popov: „am fost încurajatã de doamna profesor îndrumãtor sã valorific pe cât de mult posibil cunostintele de psihologie”

Rebecca Popov a fãcut o pasiunea pentru limba si literatura românã încã din clasele gimnaziale. Elevã a Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, aceasta ne-a declarat cã a încercat sã se foloseascã de toate cunostintele sale în psihologie pentru a obtine punctaj maxim la etapa judeteanã: „pot spune cã interesul meu a variat de-a lungul timpului. Sunt pasionatã atât de literaturã, cât si de gramaticã. Nu as putea alege între cele douã, deoarece ambele laturi ale limbii române joacã un rol important în dezvoltarea mea. Subiectul de la etapa judeteanã din cadrul Olimpiadei de Limba si Literatura Românã au acoperit toate capitolele programei de clasa a X-a. Consider cã tema eseului ce constituia subiectul al III-lea, respectiv visul, îmbinã cunostintele de psihologie cu cele de literaturã, punând în luminã diferite laturi ale culturii elevilor. Eseul reprezintã un subiect complex în care trebuie sã valorificãm toate informatiile acumulate pe parcursul scolii. Punctajul maxim pe care l-am obtinut la cel de al treilea subiect a reflectat modul în care am abordat tema cerutã. Avantajul meu este cã, reprezentând Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, am fost încurajatã de doamna profesor îndrumãtor sã valorific pe cât de mult posibil cunostintele de psihologie. Desigur, etapa nationalã a olimpiadei îmi provoacã diferite emotii, dar sunt încrezãtoare si îi multumesc doamnei profesor Bãnceanu Anca pentru sustinerea si pregãtirea acordatã! Continui sã mã pregãtesc pentru probele urmãtoare si îmi propun sã reprezint judetul cu un punctaj mare”, a declarat Rebecca Popov.

Patricia Lupu: „este prima datã când ajung atât de departe în cadrul unei olimpiade, astfel cã sunt foarte curioasã sã aflu cum va decurge totul”

PREMIERÃ…Pentru Patricia Lupu, limba si literatura românã este o modalitate de a cãlãtori în lumi necunoscute: „dintotdeauna mi-a placut sã citesc. Am iubit si încã iubesc faptul cã pot cãlãtori prin atâtea lumi, prin atâtea locuri, ca sã pot cunoaste atâtea personaje, caractere si experiente de viatã prin intermediul lecturii. Cred cã astfel am si început sã îndrãgesc atât de mult aceastã disciplinã. Modul în care mi-a fost predatã si explicatã a contat foarte mult, de asemenea. Astfel sunt profund recunoscãtoare tuturor profesorilor de limba românã pe care i-am avut de-a lungul vietii de elev si care si-au pus amprenta asupra interesului meu în legãtura cu acest subiect, cu precãdere doamnei profesoare de acum, doamna Hodea Carmen, care mi-a retrezit aceastã preocupare pentru tot ceea ce înseamnã limba si literatura românã. Cerintele au fost unele chiar interesante, dupã pãrerea mea. Am avut oportunitatea de a vorbi despre un subiect care mã pasioneazã foarte mult: poezia – ce este, cum se formeazã, cât si rolul poetului în creatia sa. E un subiect pe care încerc sã-l studiez si înteleg la rându-mi, astfel cã mi-a fost la indemânã sã-mi expun propriile perspective formate pânã în momentul de fatã în legãturã cu el. Subiectele mi s-au pãrut destul de echilibrate, nu au existat discrepante mari în ceea ce înseamna gradul de dificultate. Totusi, dacã ar fi sã aleg, probabil subiectul III ar putea fi considerat cel mai dificil. Aici trebuia elaborat un eseu pe o temã datã, având în vedere fragmentele-suport oferite, cât si experienta culturalã personalã în materie de literaturã, cinematografie, filozofie etc. Tema eseului de anul acesta la clasa a XI-a a fost iubirea dincolo de timp si spatiu, o temã destul de ofertantã, pânã la urmã. Cu toate acestea, probabil datoritã emotiilor, nu îmi dãdusem seama pe moment despre ce as putea scrie când vine vorba de experienta personalã. Am recitit fragmentele date, cât si cerinta, iar apoi mi-au venit mai multe idei care sã mã ajute în redactarea eseului cerut. Sunt nerãbdãtoare sã particip la urmãtoarea etapã. Este prima datã când ajung atât de departe în cadrul unei olimpiade, astfel cã sunt foarte curioasã sã aflu cum va decurge totul. Abia astept sã vãd cum merg lucrurile în cadrul unui astfel de eveniment. Totusi, încerc sã nu las emotiile sã mã deconcentreze, sã mã copleseascã. Voi continua sã lucrez, sã mã pregãtesc, sã caut sã înteleg si sã învãt cât mai multe pentru a fi cât se poate de bine pregãtitã pentru ce va urma. Nu mi-am setat niciun obiectiv specific pentru a nu mã deznãdãjdui în cazul în care nu poate fi atins. În schimb, îmi doresc sã învãt cât mai multe în acest proces, sã fiu cât se poate de receptivã si atentã, asta reprezentând, pânã la urmã, adevãratul câstig, nu doar în cadrul olimpiadelor, cât si în viata de toate zilele”, a declarat Patricia Lupu.

Elevele calificate la Concursul national transcurricular de lecturã si interpretare Ionel Teodoreanu

REZULTATE… Conform regulamentului, elevii care au participat la etapa judeteanã a Olimpiadei nationale de limba si literatura românã – clasele V-VIII si s-au situat pe primele locuri vor participa la etapa nationalã a Concursului national transcurricular de lecturã si interpretare „Ionel Teodoreanu”-2025, dacã nu sunt inclusi în lista celor care participã la etapa nationalã a olimpiadei, astfel:

  • Mara Cepoi – Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui, clasa a V-a, profesor îndrumãtor Elena Alexa;
  • Andreea Silvestru – Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, clasa a VI-a, profesor îndrumãtor Andreea Mereutã;
  • Maria-Sofia David – Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” Husi, clasa a VII-a, profesor îndrumãtor Andreea-Cãtãlina Irimia;
  • Andreea-Maria Popa – Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui, clasa a VIII-a, profesor îndrumãtor Greta-Doina Ciubotaru.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. La Husi ce sa mai spunem? De exemplu la Scoala Anastasie Panu (scoala nr 3) profesoara Irimia, care preda limba romana, dintr-o clasa, a lucrat doar cu o eleva care a mers la Olimpiada, iar celorlalți le spunea sa lucreze singuri din manual.Pai doamna profesoara, copiii spun tot acasă și este nedrept pentru ei, nu de asta am ales Scoala asta! Majoritatea se pregătesc în privat, deci meritul de la sfârșit nu va apartine! Pentru nemulțumirile noastre, poate scriem și un memoriu celor în măsura.

  2. Sa inteleg ca la LMK un singur profesor a lucrat cu copiii, nu? Dna prof. Munteanu !
    Da’ restul… restul ce fac?! Trimit teste copiilor si ei corecteaza, nu?! Daca nu trec, le bagati pe gat concursuri…. si ma refer direct la gimnaziu… Alo, alea, cu nasul pe sus, si ca shalele cat dulapul: nu faceti nimic, absolut nimic ! Nici de predat nu mai sunteti in stare ! Bateti campii la ore si va merg banii. Si parintii platesc meditatii.
    Directorii nu va vad sau nu le pasa?
    Intr-o zi am sa va pun presa in cap. Ca am timp pana intr-a 8-a ! Sa vedem si noi, si sa aflam ce si cum trebuie sa se predea,nu? Nu vreti camere deschise sa vedem cum povestiti de pe acasa in timpul orei, sa va vedem cum stati pe telefon, nu vreti ! Voi aveti senzatia ca toti copiii va apara . Ei bine, nu ! Cand vedem data si tema , aflam si ce ati facut…. copiii spun, Ar fi bine ,cel putin una care se stie cu musca pe caciula, sa se trezeasca! Si sa renunte la gimnaziu. !
    Sa va fie rusine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.