spot_img
spot_img
2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Judetul Vaslui, pe locul trei în topul judetelor cu cel mai mare numãr de copii cu pãrinti plecati la muncã

- Advertisement -

EDUCATIE… Vasluiul se aflã pe locul trei în topul judetelor cu cel mai mare numãr de copii cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate. Potrivit Institutului National de Statisticã, în judet sunt 3.243 de copii în evidentele serviciilor publice de asistentã socialã, dupã Suceava – 7.143 copii si Iasi – 5.254 copii. Totodatã, Vasluiul este, dupã Iasi, judetul cu cel mai mare numãr de copii aflati în sistemul de protectie specialã si detine a treia cea mai micã ratã de ocupare a populatiei din judetele din România. Organizatia Salvati Copiii România vine în sprijinul copiilor rãmasi singuri acasã în urma migratiei economice a pãrintilor, integrându-i în programe complexe de sprijin psiho-socio-educational.

În prima etapã a interventiei vor beneficia peste 360 de copii cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate din cinci judete, Suceava, Iasi, Vaslui, Mures si Hunedoara. „În scoala noastrã avem o multime de copii cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate. Ni se întâmplã deseori sã avem în fata noastrã o clasã nu de elevi, ci de emotii, copii foarte tristi, cãrora le este dificil sã se adune, sã fie atenti la ore. Copii care dincolo de nevoile materiale, au nevoi emotionale cu sacul, de atentie, de sustinere, de rãbdare, de încurajare, de a iesi din acest spatiu, de a vedea mai mult. Dificultatea pãrintilor de a gãsi un loc de muncã este extrem de mare în zona noastrã, de aceea aleg pãrintii aceastã cale, nu întotdeauna cea mai bunã pentru copii”, a declarat un director de scoalã din judetul Vaslui.

„Reintegrarea educationalã a acestor copii este imperativã si ea trebuie fãcutã atent”

În decursul acestui an, Salvati Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii, ai cãror pãrinti sunt plecati la muncã în strãinãtate sau care provin din familii vulnerabile socio- sã facã fatã vulnerabilizãrilor suplimentare, cu sprijinul PEPCO România. Astfel, acestia au fost inclusi în clasele de educatie remedialã, pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la scoala online, au fost consiliati psihologic, atât ei, cât si familiile lor si au beneficiat de suport material de urgentã, cu sprijinul echipelor mobile locale. „Atunci când s-au închis scolile, ca mãsurã de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situatie gravã de excluziune: fãrã acces la scoala online, ei au fost pur si simplu marginalizati. Pentru copiii cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate, trauma a fost dublã: nu i-au avut alãturi pe pãrinti si atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emotiile cauzate de izolarea de colegi si profesori. Pe de altã parte, au avut temeri pentru pãrintii lor din strãinãtate. Reintegrarea educationalã a acestor copii este imperativã si ea trebuie fãcutã atent, cu ajutorul specialistior în psihologie si educatie”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii România.

Servicii destinate protectiei copiilor cu pãrintii plecati în strãinãtate

Amploarea fenomenului copiilor cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate face necesarã dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât si pãrintilor lor si persoanelor în grija cãrora au rãmas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.500 de copii si 6.600 de adulti, persoane în grija cãrora au rãmas sau pãrinti, au beneficiat pânã acum de servicii de interventie directã. Peste 124.000 de persoane, pãrinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea pãrintilor îl are asupra copiilor rãmasi acasã, precum si cu privire la obligatiile ce le revin pãrintilor la pãrãsirea tãrii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.