Sefii de la CJ Vaslui, solidari la bãtaia de joc
INAMICUL PUBLIC Într-o emisiune difuzatã la postul public de televiziune, miercuri seara, seful Chevron România, Tom Holst, a recunoscut cã aceastã companie a concesionat în jur de 10 mii de hectare de teren agricol în judetul Vaslui. Pe aceste terenuri, cel mai probabil, Chevron va instala mii de sonde de exploatare, desi acum vorbesc doar de explorare. Întrebat cum de s-a ajuns în situatii limitã, în care oameni nevinovati din Pungesti au fost bãtuti de jandarmi, Holst a evitat rãspunsul: “Cererea noastrã este sã se respecte contractul pe care Chevron îl are cu statul român, în care scrie cã Chevron va avea liber acces la perimetru, o decizie care a fost luatã pentru ca statul de drept sã fie respectat si legea sã fie respectatã”. Adicã, legea trebuie respectatã de cãtre toatã lumea, în timp ce Chevron nu respectã nicio lege. “România nu are legislatie privind zãcãmintele neconventionale. Avem o problemã de legalitate, dacã aceste acorduri sunt sau nu în afara legislatiei legale. România nu va face decât sã cumpere gaze de la Chevron, în loc sã cumpere gaz de la rusi”, crede geologul Georgeta Ionescu, activist de mediu de la Institutul Verde.
Conform declaratiilor lui Holst, Chevron ar detine în jur de 2,5% din suprafata arabilã a judetului Vaslui si va instala în jur de 3.000 de sonde de exploatare. Managerul Chevron România minte cu nerusinare în continuare si refuzã sã vorbeascã deschis despre modul jenant în care autoritãtile române au intervenit la Pungesti, cu sute de jandarmi trimisi în puterea noptii peste oameni nevinovati, doar pentru a satisface poftele unei companii americane care ne considerã o tarã bananierã, unde este de ajuns sã mergi la prim-ministru si acesta va trimite armata, politia, jandarmeria împotriva tuturor celor care se împotrivesc. Iatã minciunile lui Holst, debitate dintr-un studio de la Bucuresti, la sute de kilometri distantã de Pungesti. “Vom continua sã oferim informatii oamenilor (din Pungesti, n.r.), pãrerea mea este cã atunci când oamenii primesc o bazã de informatii tehnologice despre gazele de sist vor putea sã ia o decizie echilibratã. Perimetrul este delimitat de un gard, pentru a proteja activitãtile din zona respectivã, iar Chevon respectã dreptul de expresie a oamenilor, dar este nevoie si de o reglementare legalã, pentru cã în octombrie a fost o situatie în care drumurile au fost blocate, accesul la o proprietate privatã a fost blocat si la demonstratii au participat si minori. Cererea noastrã este sã se respecte contractul pe care Chevron îl are cu statul român, în care scrie cã Chevron va avea liber acces la perimetru, o decizie care a fost luatã pentru ca statul de drept sã fie respectat si legea sã fie respectatã”, spune managerul Chevron.
Gardul de la Pungesti, fãcut pentru siguranta localnicilor…
De ce au fãcut americanii gardul la Pungesti? Iatã cum explicã Holst: “Scopul nostru e sã ajutãm oamenii sã înteleagã cã trebuie sã respecte legile din România, iar principiul Chevron, “Fã-o în sigurantã sau deloc”, este prioritar. Astfel, prioritatea noastrã este ca activitãtile de acolo sã se desfãsoare în sigurantã pentru contractori, dar si pentru localnici. Respectãm dreptul localnicilor la liberã exprimare, dar cerem în schimb sã respecte legile României”. Adicã, americanii cer românilor sã se respecte legile României, în timp ce ei se usureazã de sus pe legile acestei tãri. Cum se explicã faptul cã masini cu utilaje de 30-40 de tone ale Chevron trec peste podul din centrul satului Ivãnesti, unde existã o restrictie de tonaj de maxim 10 tone? Cum se explicã faptul cã s-au debitat în ultimele luni minciuni în Pungesti, cu oameni trimisi sã spunã cã sunt ziaristi, când de fapt lucrau pentru americani? De ce au fost trimise structuri ale statului sã batã oameni nevinovati în Pungesti, când rolul lor era de a asigura ordinea publicã, nicidecum sã apere interesele unei firme private? Aici unde era legea? Plus multe alte nereguli care s-au petrecut în comuna Pungesti, dar pe care Holst se face cã nu le vede, având vocatie de securist si tortionar.
Vasluieni, pregãtiti-vã! Chevron vã pune bombe sub case!
Primele puturi de explorare iau mostre de roci de la 2-4 kilometri, mai spune Holst, care uitã sã spunã cã se vor folosi si explozivi cu care se vor face detonãri sub casele din Pungesti. Aberatiile sefului de la Chevron sunt revoltãtoare: conform unui sondaj numai de el stiut, doi din trei români sunt interesati si considerã explorarea beneficã, acelasi procent fiind de acord si cu exploatarea gazelor de sist. Replica unui geolog invitat la emisiune a fost terifiantã. “Tãranii de acolo (din Pungesti, n.r.), la 4 noaptea, pe 2 decembrie, la o zi dupã Ziua Nationalã a României, au fost scosi din casele lor de Jandarmerie, bãtuti, arestati, drumurile închise, copiii nu au mai mers la scoalã. Asta, dacã tot spune dl. Holst cã ne îngrijoreazã copiii… Nu se poate! Care este statul de drept si care este legea care impune astfel de reguli. Chevron a refuzat o dezbatere publicã timp de doi ani de zile. Este ciudat cã aceastã dezbatere a fost pornitã acum, când dl. Holst si Chevron s-au vãzut cu sacii în cãrutã la Pungesti. Adicã, dupã interventia a sute de jandarmi care au nãvãlit în Pungesti iatã cã se deschide un asa-zis dialog. Cum acceptã dl. Holst sã deschidã un astfel de proiect, în conditiile în care sute de români se bat cu alte sute de români?”, a întrebat Georgeta Ionescu, geolog, activist de mediu la Institutul Verde. Ca un robot, americanul de la Chevron o tine cu interesul national: “Respectãm drepturile sutelor de români de a-si exprima pãrerea, însã drepturile acestora nu reflectã datele statisticilor, pãrerile milioanelor de români”. Adicã, câtã vreme are niste statistici în spate, mai mult decât mincinoase si manipulatoare, care nu reflectã opinia poporului român, poate sã facã orice îsi doreste în România.
Holst: “Avem 10.000 de hectare în judetul Vaslui”
“Avem aproximativ 10.000 de hectare în Vaslui si o suprafatã similarã în Dobrogea. Partenerul nostru este statul român. Este în interesul sigurantei nationale, din care face parte si siguranta energeticã, iar Chevron poate ajuta România sã dobândeascã sigurantã energeticã”, mai spune Holst, care continuã: “În puturile de explorare pe care le vom deschide în judetul Vaslui nu vom folosi metode de fracturare hidraulicã, ci doar metode conventionale. Explorarea va fi cuprinsã între trei si cinci ani, dupã care la sfârsit va fi un proiect pilot, în care vom folosi fracturarea hidraulicã. Asteptãm sã descoperim ceva la Pungesti, iar acest lucru s-a vãzut în pozitia noastrã în diverse tãri. Credem cã existã un strat de rocã care contine gaze de sist. Piata gazelor este asa fel alcãtuitã încât acestea sunt distribuite zonelor unde se fac exploatãrile. Aud adesea cã Chevron testeazã tehnologiile de fracturare hidraulicã în România si cã rezultatele testelor vor conduce la moartea vacilor. Nu este adevãrat”. Degeaba încearcã specialistii sã arate cã aceastã companie nu are legislatie în spate, asa cum îi place sã se laude cu legalitatea. “România nu are legislatie privind zãcãmintele neconventionale. Avem o problemã de legalitate, dacã aceste acorduri sunt sau nu în afara legislatiei legale. România nu va face decât sã cumpere gaze de la Chevron, în loc sã cumpere gaz de la rusi”, spune geologul Georgeta Ionescu. Interesant este cã, în timp ce oamenii din Pungesti, români care au votat PSD timp de 20 de ani, sunt bãtuti si hãituiti de jandarmi, premierul Ponta, sãracul, plânge pe umãrul Chevron: “Ei vor explora cinci, sase, sapte ani. Ei nu vor face decât sã bage bani acolo, pânã vor scoate primul metru cub de gaz”.