DSVSA Vaslui s-a întâlnit ieri cu reprezentantii organizatiilor patronale din industria alimentarã din judet, în contextul în care România va putea participa la comertul intracomunitar si la exportul cu carne si produse din carne de porc.
În judetul Vaslui functioneazã 3 abatoare si 4 fabrici de procesare carne, care vor beneficia de avantajul deschiderii posibilitãtii de comercializare pe piata comunitarã si de a exporta în tãri terte carne si produse din carne de porc, ceea ce va duce la o crestere economicã în judetul nostru. De asemenea, pentru schimburi intercomunitare, sunt autorizate sanitar-veterinar o fabricã de procesare miere si alte produse apicole, 2 fabrici de procesare lapte, un centru de reambalare si un depozit frigorific, 2 centre de ambalare si marcare ouã, o unitate de procesare peste, o fabricã de fãinuri proteice. O parte din materia primã procesatã în aceste unitãti provine de la fermele autorizate care functioneazã în judetul Vaslui, o zonã cu caracter eminamente agrar si cu un mare potential de dezvoltare în acest domeniu. “Întâlnirea de ieri cu operatorii economici care detin unitãti de industrie alimentarã autorizate pentru schimburi intracomunitare în judetul Vaslui a avut pe ordinea de zi teme de actualitate cum sunt actualizarea informatiilor în ce priveste legislatia europeanã si nationalã sanitar-veterinarã si pentru siguranta alimentelor în vigoare, posibilitatea reluãrii exporturilor de carne de porc, discutii asupra problemelor întâmpinate de cãtre operatorii economici în derularea activitãtii. Unul dintre obiectivele ANSVSA, pentru anul 2012, este asigurarea trasabilitãtii produselor alimentare conform conceptului „de la furcã la furculitã” si implicarea specialistilor din domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor în implementarea conceptului <<food defense>>“, ne-a declarat Mihai Ponea, director adjunct al DSVSA Vaslui. Operatorii economici prezenti la întâlnire si-au exprimat punctele de vedere privind armonizarea prevederilor legislative referitoare la producerea si comercializarea alimentelor pentru sustinerea producãtorilor locali, a identificãrii oportunitãtilor de promovare si comercializare a produselor românesti pe piata comunitarã si în tãrile terte. De asemenea, acestia au solicitat permanentizarea întâlnirilor de acest tip cu o frecventã trimestrialã pentru ca producãtorii locali sã se poatã informa reciproc despre problemele lor si, de asemenea, pentru armonizarea punctelor de vedere în scopul adoptãrii unei strategii de dezvoltare si cooperare în conformitate cu prevederile legislatiei comunitare pentru promovarea produselor proprii si dezvoltarea economicã a zonei prin extinderea capacitãtilor de productie.