spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vasluiul ar putea fi lovit de coronavirus, Spitalul Județean a intrat în carantinã!

- Advertisement -

DISPERARE… Mii de vasluieni ar dori sã se întoarcã acasã de sãrbãtorile pascale, pentru a petrece Învierea alãturi de pãrinti, frati sau bunici,multi dintre ei locuind în zone din Italia grav afectate de epidemia de coronavirus. În ultimele zile, peste 100 de vasluieni care muncesc în Italia s-au întors acasã, în special în comunele din nordul judetului. Potrivit specialistilor, din acest motiv, în perioada urmãtoare, ar putea apãrea primele cazuri de coronavirus si în judetul Vaslui. Eforturile autoritãtilor locale si judetene de a tine sub control situatia va fi îngreunatã de vasluienii care refuzã sã se autoizoleze la domiciliu, asa cum procedeazã cei din vestul tãrii. De altfel , un vasluian întors recent acasã din Italia a fost cu greu convins de autoritãti sã se supunã regimului de izolare. Bãrbatul a acceptat abia dupã ce a fost amenintat cu dosar penal. Situatia nu este singularã, mai multi copii veniti din zonele afectate de coronavirus au fost trimisi direct la scolile din judet, iar ceilalti pãrinti sunt îngrijorati si nu mai vor sã îsi lase copiii la cursuri. Între timp, în premierã, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a intrat, preventiv, în carantinã. Doctorul Nelu Tãtaru, secretar de stat în M.S., coordonatorul Grupului de Comunicare Strategicã, face un apel la responsabilitate cãtre toti cei care au cãlãtorit de la Bucuresti la Galati, în microbuzul în care s-a aflat si un cetãtean de 72 de ani, care a sosit din Lombardia pe 29 februarie, al 13-lea caz de coronavirus.

Nemulțumiți că ar trebui să stea în izolare la domiciliu timp de 14 zile, sute de vasluieni care muncesc în Italia și care zilele acestea se întorc acasă au învățat să păcălească autoritățile, folosindu-se de rute ocolitoare. Aceștia se deplasează în Germania sau în Franța, de unde zboară spre România. Potrivit unor surse din sistem, săptămâna trecută, un vasluian din mediul rural care a revenit de curând din Peninsulă a fost imobilizat cu ajutorul forțelor de ordine într-o clinică din Vaslui, apoi, sub amenintarea `tocmirii unui dosar penal, a fost întors la domiciliu, unde trebuia să stea în izolare. Și nu este un caz izolat. O femeie dintr-o altă comună vasluiană, ce îngrijea bătrâni în comuna Soresina, provincia Lombardia s-a întors pe data de 2 martie acasă, însă medicii Direcției de Sănătate Publică Vaslui nu au înregistrat-o ca fiind un caz deosebit, ba mai mult nici măcar nu au testat-o pentru infecția Covid-19, deși în localitatea unde muncea nu mai puțin de patru persoane au decedat din cauza acestui virus. „Nu avem pe nimeni sub observație de acolo. Vom face investigații. Persoanele care se întorc din Italia, în special din zonele afectate, trebuie să anunțe DSP. Asta dacă nu sunt deja în evidență prin completarea declarației de la sosirea în țară”, a declarat Mihaela Vlada, șefa DSP Vaslui, pentru Libertatea. In mai multe comune din Vaslui, în special în cele din nordul județului, zeci de persoane întoarse de curând din Italia au fost văzute la baruri, la magazine, la biserică, dovadă că nicio autoritate județeană nu monitorizează cu atenție cazurile. Acesta este și motivul pentru care specialiștii din domeniu spun că în perioada următoare numărul cazurilor confirmate cu coronavirus va exploda în județul Vaslui.

Românii din Italia să evite orice deplasare care nu este necesară

Orban face un apel cãtre românii aflati în tãri afectate de coronavirus sã evite orice deplasare care nu este necesarã, precizând însã cã nu li se va interzice sã vinã în tarã de sãrbãtori, dar trebuie sã stie cã vor sta în carantinã fie la spital, fie acasã. „Încã din momentele în care s-a vãzut dimensiunea epidemiei, am rugat românii din regiunile afectate sã evite orice deplasare care nu este necesarã, pentru cã, la urma urmei, nu fac altceva decât sã-si punã în pericol membrii familiei, sã-si punã în pericol prietenii. Sigur, asta nu înseamnã cã nu mai poate sã vinã nimeni din Italia, dar sunt câteva zone care sunt afectate, unde existã un risc de contaminare cu COVID si acolo trebuie sã existe precautie. Nimeni nu zice sã nu vinã românii de sãrbãtoarea crestinã a Pastelui, dar este preferabil. Asta este problema, pentru cã dacã vin dintr-o localitate afectatã, intrã automat în carantinã institutionalizatã, iar dacã vin din zone unde existã o contaminare ridicatã, zone cu risc, vor fi în carantinã sub formã de izolare la domiciliu”, a declarat Ludovic Orban. În legãturã cu actiunile de prevenire si combatere a coronavirusului, premierul interimar a spus cã principalul element pe care el conteazã este „responsabilitatea cetãteanului”. „Va fi foarte dificil în cazul în care creste numãrul celor aflati în izolare la domiciliu. Sigur cã Politia, Jandarmeria, reprezentantii Directiilor de Sãnãtate Publicã, toate autoritãtile care au competente în acest domeniu sunt implicate în urmãrirea modului în care se respectã izolarea la domiciliu. Pe de altã parte, vã dati seama, dacã creste numãrul la 70-80-100 de mii, va fi extrem de dificil, pentru cã nu vom avea suficientã resursã umanã, dar noi încercãm sã mentinem conditiile de izolare la domiciliu, sã facem educarea cetãtenilor, sã informãm cetãtenii privitor la izolarea la domiciliu si riscurile pe care le are dacã o persoanã care este izolatã la domiciliu pãrãseste domiciliul si intrã în contact cu oamenii”, a mai spus premierul. În România au fost confirmate 15 cazuri de coronavirus, iar peste 12.000 sunt monitorizate la domiciliu. În Italia situatia este, însã, mult mai gravã. Bilantul epidemiei a ajuns, joi, la 148 de morti. Pastele are loc în acest an pe 12 aprilie.

Mesajul dr. Nelu Tãtaru, coordonatorul Grupului strategic cãtre cei care au cãlãtorit cu microbuzul spre Galati

APEL…„Având în vedere confirmarea infectãrii cu noul coronavirus (COVID-19) a bãrbatului de 72 de ani din Galati, care este al 13-lea caz pe teritoriul României, tinând cont de nevoia de sprijin pentru identificarea rapidã a tuturor persoanelor cu care bãrbatul de 72 de ani a intrat în contact dupã aterizarea pe Aeroportul Otopeni în data de 29 februarie, observând faptul cã institutiile de presã pot oferi un suport real în diseminarea informatiilor necesare pentru a preveni rãspândirea noului coronavirus (COVID-19), vã adresãm solicitarea de a sustine demersul autoritãtilor în identificarea persoanelor cu care bãrbatul de 72 de ani a intrat în contact, prezentând public urmãtorul apel, cât mai des posibil, pânã la finalul zilei de luni, 9 martie: „Sunt rugate sã se izoleze la domiciliu si sã contacteze în cel mai scurt timp autoritãtile, la numãrul 0744.630.508 (DSP Galati), persoanele care în data de 29 februarie a.c. au circulat spre Galati, folosind microbuzul, cu plecare din Bucuresti (Gara de Nord). Sunt vizate persoanele care au folosit cursa cu plecare de la ora 12.15, cu puncte de îmbarcare pe str. Baldovin Pârcãlabul si IDM Basarab. Microbuzul folosit este marca IVECO, de culoare albã, are numãrul de înmatriculare B 83 ZAD, si a circulat pe ruta Bucuresti – Urziceni – Buzãu – Brãila – Galati. Precizãm cã aceastã cursã a fost folositã de aproximativ 17 pasageri”, este mesajul dr. Nelu Tãtaru, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategicã.

Premierã la Spitalul Judetean Vaslui: carantinã, preventiv , din cauza coronavirusului

MÃSURI… Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui este prima unitate sanitarã din judet si printre putinele din tarã care a anuntat cã intrã preventiv în carantinã pe fondul evolutiei coronavirusului. Mãsura a intrat în vigoare începând de duminicã, 8 martie. Aceasta înseamnã, printre altele, cã sunt interzise vizitele apartinãtorilor la pacientii internati în spital.

În urma analizei evolutiei fenomenului coronavirus în România, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, din dorinta de a acorda servicii de sãnãtate în conditii de maximã sigurantã pentru pacienti si pentru personalul propriu, dispune urmãtoarele mãsuri de prevenire a contaminãrii, care vor fi adaptate la evolutiile ulterioare ale acestei amenintãri la adresa sãnãtãtii publice: pacientii care se vor prezenta cu mijloace proprii pentru consultatii în Unitatea de primiri urgente/ Camerã de gardã infectioase/ Camerã de gardã psihiatrie se vor înregistra la poarta de acces cu datele de identitate si vor fi condusi la UPU sau celelalte douã camere de gardã; pacientii cu bilete de trimitere pentru Dispensarul TBC sau Biroul de internãri vor prezenta la poartã documentele doveditoare; relatii despre starea de sãnãtate a pacientilor internati se vor lua de la medicul curant, care va stabili ora si locul din spital unde vor putea fi furnizate informatiile. Potrivit conducerii unitãtii spitalicesti, este pentru prima datã când accesul vizitatorilor este interzis pe toate sectiile spitalului. Mãsura este una preventivã, la Judetean nefiind carantinatã nicio persoanã suspectã de coronavirus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.