spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Judeţul Suceava se îndreaptă spre o gravă criză a gunoiului menajer

- Advertisement -

„S-ar putea să ne trezim cu o situaţie similară cu cea din Italia, din urmă cu circa 4-5 ani, de la Napoli, unde, pe timp de vară, tot oraşul a rămas sub gunoaie”, a arătat şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor > „Sper, că vom găsi o soluţie temporară să ducem deşeurile tot la Botoşani”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu > Iluţă Cocriş, şeful Biroului „Deşeuri şi arii protejate” al APM, susţine că există şi varianta transportării resturilor menajere pe rampele localităţilor botoşănene Darabani sau Săveni, care se vor închide în 2014 şi, respectiv, în 2016

Apropierea termenului de închidere a depozitelor de deşeuri menajere ale municipiului Botoşani şi oraşului Târgu Neamţ provoacă îngrijorare în rândul autorităţilor locale şi judeţene sucevene. Judeţul Suceava nu mai are nicio platformă autorizată în funcţiune, iar în cazul în care, după 15 iulie, cele două primării din judeţele vecine nu vor accepta o prelungire a contractelor, judeţul Suceava ar putea intra într-o adevărată criză a gunoiului.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a informat că încă nu are o soluţie certă pentru evitarea impasului, punându-şi speranţa tot în rampa de la Botoşani. De altfel, pe parcursul zilei de ieri, edilul-şef sucevean urma să aibă o întrevedere cu omologul său botoşănean, Ovidiu Portariuc. „Sper că vom găsi o soluţie temporară să ducem deşeurile tot la Botoşani. Însă rămâne problema de fond, aceea de a rezolva cât mai repede amenajarea gropii ecologice de la Moara”, a subliniat Lungu, adăugând că se contează pe transportarea deşeurilor tot pe platforma botoşăneană. Primarul Sucevei spune că a purtat o discuţie şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, astfel încât să fie identificate soluţii pentru urgentarea dării în folosinţă a primei celule a viitorului depozit ecologic din preajma municipiului reşedinţă de judeţ.

„Ideea principală este ca Suceava să facă o colectare selectivă mai bună, astfel încât mare parte a deşeurilor să fie eliminată pe plan local”, arată responsabilul APM, Iluţă Cocriş

Iluţă Cocriş, şeful Biroului „Deşeuri şi arii protejate” al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, nu exclude posibilitatea declanşării unei crize a gunoiului în judeţul Suceava. Aceasta în condiţiile în care platformele de la Botoşani şi Târgu Neamţ, pe care îşi depozitează deşeurile menajere majoritatea administraţiilor locale sucevene, au ca termene limită pentru închidere data de 15 iulie. „Este o situaţie dificilă şi este posibil să apară o criză. Aceasta şi în condiţiile în care durata de punere în funcţiune a primei celule a gropii ecologice de la Moara este de un an şi jumătate, după ce se încheie licitaţiile şi este semnat contractul pentru execuţia staţiei de epurare”, reliefează Cocriş, menţionând că obligatorie este şi amenajarea staţiei de sortare a deşeurilor, precum şi a altor obiective aferente.

Iluţă Cocriş susţine că judeţul Suceava ar avea la dispoziţie varianta transportării şi depozitării resturilor menajere din urbea capitală de judeţ pe rampele localităţilor botoşănene Darabani sau Săveni, care se vor închide în 2014 şi, respectiv, 2016. În afară de costurilor ridicate pe care le presupune distanţa mai mare pe care o vor parcurge maşinile operatorului local de salubritate Rosal, administratorii gropilor din cele două localităţi vor trebui să recurgă, cel mai probabil, şi la o revizuire a autorizaţiei de mediu eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani. „Pentru că se modifică parametrii, probabil se va cere o modificare a autorizaţiei de mediu. Însă, ideea principală este ca Suceava să facă o colectare selectivă mai bună, astfel încât mare parte a deşeurilor să fie eliminată pe plan local şi reciclate”, explică şeful Biroului „Deşeuri şi arii protejate” al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.

„O astfel de bombă ecologică poate să afecteze întreaga regiune, de aceea trebuie să fim foarte precauţi”, spune şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor

Preşedintele Consiliul Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că prioritatea momentului este găsirea unei formule prin care gunoiul menajer din Suceava să fie dus şi depozitat tot la groapa din municipiul Botoşani. Nechifor a arătat că, din informaţiile pe care le are, municipiul Botoşani ar beneficia de prelungirea termenului de închidere a depozitului local, până la sfârşitul lunii decembrie 2012. Şeful executivului judeţean reliefează că există şi alternativa transportării deşeurilor la Darabani, însă, din păcate, aceasta este mult mai scumpă. „Purtatul gunoiului dintr-o parte în alta nu poate fi o soluţie fezabilă, pentru că, dacă din iarnă se închide şi rampa de la Botoşani, o să rămână cea de la Darabani, care are o capacitate mai mică şi o să avem, într-adevăr, o mare problemă. S-ar putea să ne trezim cu o situaţie similară cu cea din Italia, din urmă cu circa 4-5 ani, de la Napoli, unde, pe timp de vară, tot oraşul a rămas sub gunoaie”, a arătat şeful administraţiei judeţene sucevene, precizând că problema este valabilă pentru toate unităţile teritorial-administrative din judeţ. Nechifor a arătat că, după ce se va întocmi o situaţie financiară şi pe volume de deşeuri menajere transportate, Consiliul Judeţean, împreună cu Prefectura, se vor adresa Guvernului şi Ministerului Mediului, astfel încât să fie adoptată o soluţie rapidă. Pe de altă parte, până atunci, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava crede că va găsi înţelegere la primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc. „Este o problemă care nu priveşte doar pe locuitorii judeţului Suceava sau Botoşani. O astfel de bombă ecologică poate să afecteze întreaga regiune, de aceea trebuie să fim foarte precauţi. Mizez foarte mult pe suportul guvernamental şi mă gândesc şi la o componentă europeană. Sigur, decizia este una abruptă, însă ştim cum funcţionează mecanismele europene, şi cred că nimeni nu-şi doreşte ca Suceava sau alt judeţ să devină o platformă plină de gunoaie”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, accentuând că negocieri vor fi purtate şi cu autorităţile din Târgu Neamţ, pentru municipiul Fălticeni şi celelalte localităţi din judeţ care îşi transportă deşeurile pe rampa din judeţul Neamţ.

www.crainou.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.