spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Judetul scoate incet-incet capul de sub primul viscol serios din aceasta iarna

- Advertisement -

Drumurile judetene sunt in mare circulabile, in conditii de iarna. Restrictiile de pe drumurile nationale au fost ridicate. Aeroportul si transportul feroviar functioneaza normal. Unde sa sunati daca plecati la drum?

Tir blocat intre bariere, la BJATM: desi trenul se apropia, acesta a reusit cu chiu cu vai sa dea inapoi, dezmembrand insa bariera. 59 de scoli au fost inchise, majoritatea ramanand astfel si azi. In oras s-au degajat strazile principale, dar au aparut alte probleme: turturii uriasi si zapada groasa de pe acoperisuri. Totodata, trotuarele sunt aproape impracticabile.

Starea drumurilor din judet s-a imbunatatit, ieri, iar circu­latia mijloacelor de transport s-a dezmortit, circulandu-se in conditii de iarna, dar in siguranta. Unele probleme au fost ridicate de cazurile urgente, dar care au fost rezolvate in cele din urma. Reprezentantii Direc­tiei de Administrare a Dru­murilor si Podurilor au declarat ca utilajele comandamentului de iarna au lucrat la turatie ma­xima, ur­marindu-se prioritar rezolvarea cazurilor de urgenta, urmand ca ulterior sa se actioneze pentru deblocarea masinilor inzapezite si pentru deszapezirea drumu­rilor. In jurul orei 18, pe majoritatea dru­murilor care au fost blocate noaptea trecuta se putea circula pe un singur sens, in conditii de iarna, iar accesul in cinci comune era foarte dificil. „La Vanatori, exista locuri in care zapada e mai mare cu un metru decat autofreza. Acolo avem trimisa chiar acum autofreza pentru o persoana dializata. O alta autofreza a fost trimisa cu o salvare la Gropnita, pentru a aduce o femeie care trebuie sa nasca. In rest, situatii mai grave sunt pe drumurile judetene spre comunele Siretel, Grozesti si Mosna, unde se circula greu, pe un singur fir. Preconizez ca pana maine (n.r. – astazi) in jurul amiezii, se va circula pe ambele fire, daca nu va mai ninge. Am mai suplimentat cele peste 30 de utilaje cu un buldoexcavator si patru vole”, a declarat Daniel Minciuna, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP). Traficul rutier a revenit aproape la normal pe drumurile nationale din judet. In jurul amiezii erau inca valabile restrictiile de tonaj de pe DN24 Coropceni-Iasi, Iasi-Sculeni, Iasi-Albita si pe DN28A Targu Frumos-Motca, insa spre seara, acestea au fost ridicate. Circulatia auto s-a desfasurat in continuare cu dificultate, in conditii de iarna, dar fara alte restrictii.

Aeroportul e functional

Aeroportul Iasi a fost deschis ieri si toate cursele au putut fi operate, spre deosebire de acum doua zile cand, din cauza vantului, au fost anulate doua curse interne, in timp ce aeronava din Viena a fost directionata catre Bucuresti. „Aeroportul Iasi este deschis la fel cum a fost si pe durata intregii zile de 12 decembrie, cand conditiile meteo au fost nefavorabile. In ciuda ninsorilor abundente ce au fost inregistrate in Moldova, ninsori ce au blocat caile de co­municatie judetene sau natio­nale, Aeroportul Iasi a fost mentinut deschis si opera­tional. Conditiile de aterizare si decolare, la sol, au fost mentinute in parametri normali, pista Aeroportului Iasi fiind curatata in permanenta”, a declarat Marius Bodea, directorul Aeroportului. Nici cursele feroviare nu au mai avut ieri de suferit, cu exceptia unor intar­zieri de maximum 15 minute. „Nu au fost intarzieri majore, chiar s-a circulat bine. Pentru maine (n.r. – astazi) nu avem anuntate intarzieri, dar daca se va inrautati vremea, posibil sa apara modificari”, ne-a de­clarat dispecerul de serviciu al CFR.

Totusi, autoritatile iesene au de ce sa-si faca griji pentru ziua de astazi, meteorologii anuntan­d o maxima de -5°C si o minima de -10°C, cu un risc ridicat de inghet.

Iesenii care doresc sa obtina informatii privind starea drumurilor sau sa semnaleze proble­mele legate de inzapezire in trafic pot folosi patru numere de telefon. Pentru Comanda­ment – Di­rectia Regionala de Dru­muri si Poduri Iasi – 0232.213.168, Co­mandament – Sectia Drumuri Na­tionale Iasi – 0232.219.240, Di­rec­tia Jude­teana de Administrare a Dru­mu­ri­lor si Podurilor – 0232.255.961 si Comandament deszapezire municipiul Iasi – 0232.236.000.
––-
Pana si ambulanta cu senile a ramas impotmolita

Ambulanta cu senile pe care Serviciul Judetean de Ambulanta (SAJ) o are in dotare a avut prima interventie din acest an. O gravida din Voinesti, ajunsa in pragul nasterii, a avut nevoie de ajutor, dupa mai bine de cinci ore petrecute in dispensarul medicului din localitate. Aceasta nu a putut fi transportata la Iasi cu o salvare obisnuita, din cauza drumului de la Valea Ursului care era imposibil de parcurs din cauza nametilor. Initial, dupa aceasta a plecat un echipaj de ambulanta, insa masina nu a mai reusit sa ajunga la dispensar. Toata noaptea, s-au cautat solutii pentru ca pacienta sa ajunga la maternitate. Viceprimarul, care este si asistent medical, a incercat sa o transporte pe femeie cu masina personala, insa dupa cativa kilometri s-a impotmolit in zapada. Dupa ce viscolul a incetat, s-a pus in functiune, pentru prima data anul acesta, ambulanta cu senile, veche de 34 de ani, pe care insusi directorul SAJ a condus-o pana la Voinesti. Misiunea de salvare a durat aproape intreaga noapte. „Femeia mai are trei copii, iar sarcina a fost una cu complicatii. Ea ar fi trebuit sa nasca pe data de 8 decembrie, insa din cauza problemelor s-a amanat. Am stabilizat-o pana la venirea unui echipaj de salvare si ne bucuram ca nu au existat consecinte mai grave”, a declarat Simona Ivascu, medic de familie in Voinesti.
Potrivit directorului SAJ, dr. Florin Agapi, daca nu se va cumpara o ambulanta cu senile noua, astfel de situatii se vor repeta, iar viata mai multor bolnavi va fi pusa in pericol. „Am condus eu utilajul, pentru ca in ambulanta aceasta nu incap decat trei persoane. In astfel de interventii este nevoie si de medic, iar pentru a nu mai lua alt cadru medical, care putea fi solicitat in alta parte, plus un sofer, am preferat sa am eu rolul si de sofer si de medic”, a declarat dr. Agapi. La intoarcere, din cauza nametilor de doi metri, pana si ambulanta cu senile s-a impotmolit, iar drumul a fost reluat dupa aproape jumatate de ora. Pacienta a fost dusa la maternitate, iar nasterea a decurs fara probleme.

––
La un pas de tragedie.

O cisterna de 30 de tone a pus pe jar autoritatile, ieri la amiaza, dupa ce a ramas blocata timp de cateva minute pe linia de cale ferata de la bariera BJATM din Canta. Soferul mastodontului, ca­re venea dinspre Canta, a in­cercat sa traverseze calea ferata spre Dacia, dar a ramas captiv intre linii, din cauza zapezii fra­mantate. Autocisterna s-a aventurat sa traverseze linia ferata, in jurul orei 14, incidentul blocand traficul in zona timp de o ora. Toti soferii aflati in spatele cisternei au intrat in panica in mo­mentul in care au vazut ca cisterna a ajuns pe linii si a inceput sa derapeze iar barierele au coborat, semnalizand apropierea trenului. Ingroziti, soferii au sunat la Politie, care a anuntat dispecera­tul Garii pentru a impune res­trictii de viteza in zona. Norocul soferului camionului a fost ca vehiculul a putut sa ruleze ina­poi, trecand peste bariera cobo­rata. Bratul barierei a fost detasat, dar a fost montat de politisti dupa ce mastodontul a fost scos de pe sine. La cateva minute dupa ce cisterna a eliberat liniile, a sosit trenul Suceava – Iasi, care a oprit, pentru mai multa siguranta, apoi si-a continuat drumul pana la Gara. Politistii au precizat ca cisterna era goala, iar in momentul in care a sosit trenul aceasta nu se mai afla pe calea ferata. „Po­litistii au fost sesizati despre existenta unui autovehicul la bariera din Canta. Au intervenit si au ajutat la scoaterea acestuia de pe platforma de cale fe­rata, amendand soferul cu 140 de lei pentru blocarea liniei. Trenul nu a fost in pericol niciun moment sa loveasca masina, aceasta din urma stand pe liniile de tren numai trei minute. Ba­riera a fost asezata la locul ei, deoarece era detasabila”, a spus Anca Vijiac, purtatorul de cuvant al Politiei.
Un alt autoturism a ramas suspendat, pe o linie de tramvai din zona Fundatiei, in zona santierului, in noaptea de miercuri spre joi, din cauza soferului care era baut. „La ora 2.20, po­litistii s-au autosesizat despre faptul ca un autoturism a ramas suspendat pe calea de rulare a tramvaiului pe strada Gavril Muzicescu. Intrucat soferul emana halena alcoolica, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultand o concentratie de 0,69 mg/l alcool pur in aerul expirat”, a adaugat purtatorul de cuvant al Politiei. Acesta s-a ales cu dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice sub influenta alcoolului.

––

59 de scoli inchise

Din cauza blocarii drumurilor, ca urmare a caderilor masive de zapada, 59 de scoli din judet si structuri ale acestora au fost ieri inchise. Cel mai probabil, in cele mai multe dintre acestea nu se vor face cursuri nici astazi. „Chiar daca vremea s-a stabilizat, pana nu se curata drumurile n-avem garantia ca se poate relua activitatea. In principiu, 60-70% dintre ele vor fi inchise si maine (astazi – n.r.)”, a declarat Came­lia Gavrila, sefa Inspecto­ratului Sco­lar.

In 37 de scoli generale si in 7 licee tehnologice din comunele Cot­nari, Lungani, Raducaneni, Sche­ia, Tibanesti, Tibana si Victoria elevii nu au putut sustine ieri simularea la matematica. „In principiu, pe luni o sa fie o noua varianta de simulare, in masura in care in week-end vremea se va stabiliza si drumurile vor putea fi accesibile. Nici nu putem duce simularile foarte tarziu in sap­tamana urmatoare, pentru ca intram in atmosfera de Craciun si nu e un timp favorabil sustine­rii de evaluari. Aceasta era saptamana potrivita, dar vremea nu a tinut intru totul cu noi. Noi oricum facem statistici pe acest numar de elevi si, cand vorbim de 6.300-6.400 de elevi (prezenti la simulare din cei aproximativ 8.000 de clasa a VIII-a – n.r.), orice constatare are relevanta statistica. Dar, pentru elevi este importanta sustinerea simularii, pentru a se verifica ei, pentru a vedea exact cum se incadreaza in timp, cum reusesc sa rezolve, pentru a vedea profesorii de la clasa care e nivelul lor in con­ditii de examen”, a subliniat Camelia Gavrila. La simularea probei obligatorii a profilului din cadrul bacalaureatului au participat ieri 5.239 de elevi din cei aproximativ 6.500 inscrisi in anul terminal de liceu. „Cei care lipsesc in zona bacalaureatului sunt fie elevi bolnavi, fie elevi navetisti care nu au reusit sa ajunga. Nici matematica nu este obiectul cel mai iubit. Noi si directorii am subliniat obligati­vitatea prezentarii la aceasta simulare, ca o sarcina de elev se­rios. Insa nu poti sa-i aduci cu forta, este si o chestiune de op­tiune personala. Asta nu inseam­na ca, la un moment dat, nu se vor putea evalua prin simulari. Totusi, nu vor putea lipsi la toate cele trei pentru ca, evident, vor fi informate familiile lor”, a adau­gat sefa ISJ.

La simulare, elevii de clasa a VIII-a au avut trei subiecte, pentru rezolvarea corecta si completa a fiecaruia acordandu-se 30 de puncte. Subiectul al II-lea a cuprins si o cerinta de geometrie din materia studiata in acest semestru, desenarea unei pira­mide patrulatere regulate. „Con­sideram ca aceasta varianta are in ansamblu un nivel mediu, ceea ce le va permite elevilor cu o pregatire mai slaba sa obtina o nota minima, in timp ce elevilor performanti li se va confirma valoarea”, a punctat Sabina Ma­nea, purtator de cuvant al ISJ. Nici variantele de subiect concepute pentru bacalaureat nu ar trebui sa ridice probleme in privinta obtinerii notelor de trecere. „In ansamblu, variantele sunt accesibile, echilibrate, care sa permita identificarea aspectelor ce necesita remediere, acolo unde este cazul. Consideram ca elevii de nivel mediu pot depasi pragul unei note minime de promovare in conditii de examen, iar cei cu o pregatire foarte buna pot obtine note foarte mari, care sa le rasplateasca efortul”, a completat Sabina Manea. Ca noutate, varianta de subiect conceputa pentru elevii de la filiera tehnologica a avut un nivel de dificultate mai redus fata de cea propusa elevilor de la filiera teoretica, specializarea stiinte ale naturii. „Cele de la varianta M2 pentru tehnologic chiar sunt simple. Nu este nimic deosebit care sa-i impiedice pe elevi sa scoata nota buna”, e de parere Aurel Neicu, profesor de matematica si director al Colegiului „Stefan cel Mare” din Harlau.

––

Pietonii, ultimii pe lista de prioritati a Primariei

Cosmarul alb de pe strazi s-a mutat ieri in cartiere si pe trotuarele din municipiu. Iesenii au mers in sir indian pe anumite portiuni de trotuar unde Pri­maria ar fi trebuit sa curete zapada. Sin­gurile tronsoane care nu erau acoperite de neaua pana la genunchi erau cele din dreptul magazinelor, unde proprietarii facusera curat.

Chirica: „Trotuarele sunt impracticabile”

Oficialii municipalitatii sustin ca s-a muncit fara oprire de miercuri noaptea pentru ca strazile sa fie curatate de nameti. Echipele Primariei s-au concentrat pe zonele principale din oras, in jurul scolilor, spitalelor sau a Operei Nationale. Multe strazi din cartiere si din spatele marilor bulevarde au ramas pline de zapada. Sub zapada au ramas si trotuarele, unde s-a creat cel mult un culoar pentru ca iesenii sa poata circula. Multi dintre ei au ales sa mearga direct pe strada, printre masini. „Au interve­nit utilajele pentru trotuare. Se creeaza un culoar ca sa se poata circula. Dimi­neata s-a circulat mai mult pe carosa­bil decat pe trotuare, si probabil va mai dura. Trotuarele sunt impracticabile, pe unele actionam noi, pe altele trebuie sa intervina societatile comerciale”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. In timp ce iesenii fac joc de glezne pe trotuarele din chiar centrul orasului, muni­ci­palitatea ameninta cu amenzi dure pe toti cei care nu curata zapada din fata magazinelor, a scarilor de bloc sau a caselor. Politia Locala a aplicat intr-o singura zi 30 de sanctiuni pentru zapada care nu era curatata. „Am luat legatura cu Politia Locala si Corpul de Control sa dea somatii la toate societatile comerciale si la toti proprietarii sa-si degajeze trotuarele. Polilia Locala a aplicat ieri 30 de sanctiuni. Si asociatiile de proprietari vor fi notificate”, a avertizat viceprimarul Chirica.

„Trotuarele nu vor putea fi largite”

Circulatia auto si transportul in comun au revenit ieri la normal, fara blocaje si nervi in trafic, asa cum a fost acum doua zile. S-a lucrat la foc automat, cu 50 de utilaje ale Citadin, Salubris si RATP si cu peste 308 tone de material antiderapant. A ramas insa problema turturilor care atenteaza la siguranta pietonilor si a gramezilor de zapada care se desprind de pe aco­perisurile blocurilor. Mai multi ieseni s-au trezit ieri cu masinile avariate dupa ce si le-au lasat sub stresinile blocurilor. „Nu am stopat niciun moment comandamentul, ci am largit activitatea si pe vreme de viscol. Nu s-au format suluri de zapada. S-a patrulat 24 de ore pe strazi. S-au introdus utilajele si pe zonele de cartier. Sunt cantitati foarte mari de zapada care s-au acumulat, stratul de zapada este de 50 de centimetri in unele zone si in volum destul de mare, astfel incat trotuarele nu vor putea fi largite la capacitatea lor in momentul de fata”, a mai spus Chirica. Din cauza temperaturilor in continua scadere, a fost deschis adapostul de noapte de pe bulevardul C.A. Rosetti, acolo unde vor fi duse persoanele fara domiciliu.

––

Din cauza viscolului, numarul internarilor a scazut drastic

Din cauza drumurilor impracticabile si pline de nameti, numarul internarilor in spitalele iesene a scazut chiar si cu 60% in doar doua nopti. La Spitalul de Neurochirurgie, in ultima garda nu au ajuns decat cinci pacienti, si doar 15 au trecut pe la medici pentru a beneficia de consultatii. „De obicei, pe zi avem 50 de pacienti care vin in unitatea medicala, insa acum, cu o astfel de vreme, au ajuns foarte putini. Spitalul este oricum plin, pentru ca s-au amanat externarile, iar bolnavii vor parasi spitalul dupa ce conditiile de transport vor fi sigure”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie.

Nici in cele doua maternitati iesene nu au ajuns paciente, iar cele aflate deja in spital nu au fost lasate sa plece acasa. „S-au facut externari doar pentru femeile care locuiesc in Iasi. Cele care vor sa plece, desi exista riscul sa ramana inzapezite, trebuie sa semneze o declaratie pe propria raspundere”, a declarat dr. Anca Bivoleanu, purtator de cuvant al Maternitatii „Cuza Voda”. O ieseanca in varsta de 15 ani din Voinesti, care a devenit mamica, se afla de cinci zile in maternitate, insa acesteia i s-a interzis sa plece, chiar daca ea a insistat.

Drumurile inzapezite au reprezentat o problema si pentru pacientii care se indreptau spre Iasi pentru sedintele de hemodializa. „Au venit doi copii din Vaslui si unul din judet. Au afirmat insa ca s-a circulat foarte greu. In unitatea medicala mai sunt alti copii care au venit pentru dializa miercuri. Ei nu au fost lasati sa se reintoarca acasa si ii vom tine si pentru sedinta de maine (n.r. – azi). Daca se rezolva cu blocajele, vor fi externati, insa daca problemele persista, nici nu se pune vorba”, a declarat dr. Mihaela Munteanu, coordonatoarea programului de dializa din cadrul Spitalului de Pediatrie. Pentru a ajunge la hemodializa, un copil din localitatea Fantanele a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD. Si doi adulti care fac dializa la Spitalul „Parhon” au fost transportati cu elicopterul pentru a ajunge la sedinte. La Spitalul „Sfanta Maria”, internarile au scazut cu 30%. „Nu am avut decat 68 de pacienti in 24 de ore, in conditiile in care de obicei avem peste 100″, a declarat dr. Catalina Ionescu, purtator de cuvant al Spitalului „Sfanta Maria”. Potrivit managerului unitatii medicale, prof. dr. Marin Burlea, numarul internarilor a scazut nu doar din cauza zapezii, ci si a perioadei uscate.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.