spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Judecãtorul husean Bârsan, bãgat de sotie în încurcãturi!

- Advertisement -

ÎNTORSÃTURI DE DESTIN Putini sunt cei care stiu cã reprezentantul României la CEDO, judecãtorul Corneliu Bârsan este unul dintre fiii Husului, cu care urbea a avut mereu motive sã se mândreascã, cu atât mai mult cu cât destinul sãu a pornit dintr-o cãsutã modestã situatã pe o strãdutã din zona gãrii, ajungând pânã la Strasbourg, acolo unde se spune cã se împarte dreptatea pentru toti cetãtenii din tãrile Europei. Din pãcate, Corneliu Bârsan se aflã, în aceste zile, în mijlocul unui scandal fãrã precedent pentru întreaga Justitie din România. Protagonistã este, de fapt, sotia acestuia, judecãtoarea Gabriela Bârsan, sefa sectiei de contencios a ÎCCJ. DNA-ul o acuzã pe aceasta de trafic de influentã. Anchetatorii spun cã, în schimbul unor favoruri în instantã, judecãtoarea ar fi primit mitã bunuri de valoare, dar si excursii în tãri exotice. Victimã colateralã a anchetei DNA, huseanul de la CEDO a fost nevoit sã invoce abtinerea de la judecarea cauzelor românesti, iar din 7 noiembrie, în locul sãu, a fost numit un judecãtor ad-hoc.

IMPRESIONANT Corneliu Bârsan este unul dintre husenii cu care “orasul dintre vii” se mândreste! Ani la rând, despre el au ajuns acasã numai vesti bune! Pustiul care a absolvit în 1961 liceul “Mihail Kogãlniceanu” din Husi n-a pierdut deloc vremea, fãcând în viatã pasi importanti. Cu perseverentã, a ajuns nu doar sã îsi ia doctoratul 16 ani mai târziu, dar sã clãdeascã o carierã strãlucitã inclusiv în mediul universitar, ajungând decan al Facultãtii de Drept a Universitãtii Bucuresti (1990 – 1998). Numai lista cu premiile si distinctiile obtinute de Corneliu Bârsan este de-a dreptul impresionantã, si este de ajuns sã spui cã în 1999 a devenit Cavaler al Legiunii de Onoare (Franta), în 2003, Doctor Honoris Causa, Paris I Pantheon, Sorbonne, iar în 2007 a primit Ordinul “Steaua României” în grad de cavaler, ca sã se contureze imaginea unei cariere de succes. Culmea acestei împliniri profesonale însã avea sã vinã în 2007, când Corneliu Bârsan este desemnat (nu fãrã un pic de scandal politic, este adevãrat, n.r.) judecãtorul care sã reprezinte România la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului, pânã la expirarea mandatului, în 2013. Asa stând lucrurile, admiratia husenilor care l-au cunoscut este cu atât mai justificatã, cu cât magistratul nu si-a uitat niciodatã orasul natal si uneori, toamna, pe vremea culesului, unul dintre cei mai importantanti oameni ai Justitiei europene, se întorcea la casa pãrinteascã, situatã pe o strãdutã modestã de lângã gara Husului.

“El e dovada vie cã acolo unde existã o minte sclipitoare si o vointã pe mãsurã, succesul e o chestiune de timp”!

ADMIRATIE “Corneliu Bârsan este un om de o calitate deosebitã. Distins si cumpãtat, Corneliu a reprezentat cu cinste Husul oriunde s-a dus si întotdeauna, când am auzit de el la televizor sau am citit cã a ajuns judecãtor la CEDO m-am bucurat ca pentru mine. El e dovada vie cã acolo unde existã o minte sclipitoare si o vointã pe mãsurã, succesul e o chestiune de timp. Stiu cã mai vine toamna la Husi. Casa sa pãrinteascã are în fatã o vie cu struguri negri, frumoasã, si îi place sã vinã la cules”, spune celebrul enolog husean, prof. Avram D. Tudosie.

Sotia l-a bãgat în scandalul numit “Mitã la Înalta Curte”!

Destinul face însã ca, la final de carierã, magistratul Bârsan sã aibã parte de a loviturã extrem de grea. Sotia acestuia, judecãtoarea Gabriela Bârsan, a devenit personaj negativ într-un dosar penal instrumentat de DNA, cãruia presa i-a spus, nu fãrã ironie, “Mitã la Înalta Curte”. Judecãtoarea Bârsan este acuzatã de trafic de influentã, iar procurorii spun cã au dovezi contra ei si a altei colege, care aratã cum doamnele judecãtoare, în schimbul unor decizii convenite, primeau bunuri de valoare, dar si excursii în tãri exotice. Pentru ca ancheta DNA sã facã pasii necesari a fost nevoie de perchezitionarea domiciliului sotilor Bârsan De aici, scandalul s-a extins din România pânã la Strasbourg, unde sotul, Corneliu Bârsan a încercat, dintr-o evidentã încercare de protejare a sotiei, sã invoce imunitatea lui, în calitate de judecãtor la CEDO (si, pe cale de consecintã, a membrilor familiei), criticând dur actiunea procurorilor DNA. Acest gest i-a obligat pe anchetatori sã solicite ridicarea acestei imunitãti din partea CEDO, lucru care – spre surpriza neplãcutã a magistratului Bârsan – s-a si întâmplat. Pe cale de consecintã, Corneliu Bârsan a recurs la un gest etic ce-l caracterizeazã: a solicitat suspendarea sa în ceea ce priveste judecarea în cauzele românesti si cererea i-a fost acceptatã.

Corneliu Bârsan, un admirator al vinurilor de pe plaiurile natale!

„Vinurile Podgoriei Husi sunt excelente, dar vinul de Busuioacã este diadema cea mai de pret a podgoriei si superbul dar al naturii oferit cu generozitate omului pentru a-i înnobila fiinta si trupul si pentru ai da miracolul puterii, crezul si nãzuinta lui de a o supune si de a se identifica cu vesnicia ei”, semneazã prof. univ. Corneliu Bârsan, vicepresedinte Sectia a II-a CEDO, Strasbourg, în cartea de onoare a Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi, în urma unei vizite la minunata Vinotecã huseanã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.