spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Judecatorul Burlibasa, demis!

- Advertisement -

DECIZIE… Astãzi, la sedinta în plen a CSM, se va analiza solicitarea ministrului justitiei de încetare a detasãrii lui Neculai Burlibasa pe functia de director al Penitenciarului Galati, acesta urmând sã revinã pe postul de judecãtor la Judecãtoria Bârlad. Burlibasa a fost, pânã în aprilie 2009, presedintele Judecãtoriei Bârlad, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat detasarea acestuia în cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ca director al Penitenciarului Galati. Totul ar fi fost în regulã dacã nu s-ar fi produs o dramã incredibilã în institutia condusã de magistratul bârlãdean. La mijlocul lunii august, în Penitenciarul Galati s-a produs o crimã, un inspector si doi gardieni ucigând din bãtaie un detinut, cei trei fiind arestati. Scandalul nu a fost fãrã urmãri, ministrul justitiei Cãtãlin Predoiu solicitând CSM încetarea detasãrii directorului acestui penitenciar, nimeni altul decât judecãtorul bârlãdean Neculai Burlibasa.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Sectia pentru Judecãtori, vor analiza astãzi, nota Directiei resurse umane si organizare, Serviciul resurse umane pentru instantele judecãtoresti, nr. 18395/1154/2010, privind încetarea detasãrii lui Neculai Burlibasa, judecãtor la Judecãtoria Bârlad. Foarte probabil, cum solicitarea ministrului justitiei va fi aprobatã, judecãtorul Necuali Burlibasa va pãrãsi postul de director al Penitenciarului Galati si se va întoarce la Judecãtoria Bârlad, de unde a plecat în aprilie anul trecut, pe când era presedinte al acestei institutii. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat detasarea judecãtorului Neculai Burlibasa, presedintele Judecãtoriei Bârlad, dupã ce în toamna lui 2008 judecãtorul Burlibasa a câstigat concursul pentru postul de director al Penitenciarului Galati. Burlibasa nu a putut sã plece imediat la Galati, deoarece CSM a refuzat sã-l detaseze. Burlibasa a atacat la Înalta Curte de Casatie si Justitie decizia CSM si a avut câstig de cauzã. ajungând director la Penitenciarul Galati.

Burlibasa scos vinovat de neregulile din Penitenciarul Galati, care au dus la comiterea unei crime

Cel mai important motiv al demisiei cerutã de ministrul justitiei, pentru care s-a si solicitat încetarea detasãrii judecãtorului Burlibasa la conducerea Penictenciarului din Galati este faptul cã doi gardieni de la acest penitenciar, alãturi de alti colegi, au ucis în bãtaie un detinut. Detinutul Constantin Sandu a fost bãtut de 12 ofiteri si agenti de penitenciar, în ziua de 4 iunie a.c., rãstignit pe un pat din celulã si lãsat practic sã moarã. Acesta a decedat în urma loviturilor pe care le-a primit de la cei doi, iar un subcomisar de la unitate a fost retinut pentru complicitate la omor. Administratia Nationalã a Penitenciarelor (ANP) a declansat o anchetã internã în acest caz, iar în urma investigatiilor din luna august a reiesit cã mai multi angajati ai Penitenciarului Galati si-au îndeplinit în mod neglijent si superficial atributiile de serviciu si au manifestat un comportament necores-punzãtor fatã de persoana privatã de libertate sau atitudine tolerantã fatã de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonatilor. Din ancheta internã fãcutã de ANP a rezultat cã printre cauzele care au dus la moartea detinutul au fost lipsa de implicare a factorilor de conducere din Penitenciarul Galati în ceea ce priveste instituirea si mentinerea unui climat de sigurantã a persoanelor private de libertate, modul neprofesionist si contrar procedurilor legale de folosire a fortei si de aplicare a mijloacelor de imobilizare, dezinformarea sau neinformarea factorilor de decizie, precum si manifestarea unei atitudini pasive a unora dintre angajatii implicati în producerea evenimentului. Potrivit unui comunicat de presã publicat pe site-ul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la neimplicarea în coordonarea si controlul personalului din subordine a judecãtorului Neculai Burlibasa, directorul penitenciarului, „fapt care a dus la aparitia disfunctionalitãtilor majore în modul de realizare a activitãtilor specifice unei unitãti penitenciar”.

Ce i se imputã magistratului bârlãdean?

Verificãrile celor din conducerea sistemului penitenciar national a scos la ivealã, ca principalã cauzã care a generat crima, “neimplicarea directorului unitãtii, judecãtorul Neculai Burlibasa, care nu a luat mãsura internãrii detinutului într-un spital, în vederea acordãrii de asistentã medicalã, fatã de starea de agitatie pe care o prezenta”. Judecãtorul este acuzat cã nici mãcar nu s-a deplasat la camera de detinere a lui Constantin Sandu, sã vadã ce se întâmplã, cu toate cã a aprobat imobilizarea lui si, mai târziu, interventia grupei operative. Prima echipã de cercetare trimisã de ANP la Galati nu a primit de la directorul Burlibasa imaginile video, judecãtorul pretextând cã “sistemul integrat de supraveghere este defect”. Nu a întocmit o cercetare proprie a evenimentului si a informat cu întârziere organele de urmãrire penalã. Incidentul soldat cu moartea lui Constantin Sandu nu a fost un caz izolat la Penitenciarul Galati. De când acesta a preluat functia de director, in institutie s-au produs opt altercatii între detinuti soldate cu vãtãmari corporale, opt tentative de suicid, fiind gãsite peste 100 de telefoane asupra detinutilor. Iatã ce au notat cei care au fãcut controlul la penitenciarul Galati: “A afirmat (judecãtorul Burlibasa, n.r.) cã în situatia producerii unor evenimente negative, întreaga responsabilitate revine directorilor adjuncti, ca specialisti în cadrul sectoarelor de activitate pe care le coordoneazã, precizând cã nu poate fi tras la rãspundere de cãtre conducerea ANP, întrucât nu este functionar public cu statut special si nici de cãtre CSM, întrucât îsi desfãsoarã activitatea în ANP. Aceastã situatie a fost consolidatã si prin adoptarea unui program lejer, prin prezentarea la unitate, în general, dupã ora 8.00 si plecarea din unitate, de multe ori, înaintea terminãrii programului de lucru, în general în zilele de miercuri si vineri, când se deplaseazã în localitatea de domiciliu, respectiv municipiul Bârlad, judetul Vaslui”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.