După ce a fost reţinută joi noaptea, judecătoarea Anişoara Topor a fost arestată vineri pentru 29 de zile u procurorii DNA au precizat că judecătoarea luase şpagă peste 20.000 euro pentru a soluţiona favorabil un dosar privind un teren de la Mîndreşti, unde urma să se dezvolte un cartier rezidenţial u în ancheta penală a DNA nu este exclusă nici “intervenţia” procuratorilor care au avut dosare în soluţionare la completul condus de Anişoara Topor u avocatul judecătoarei a declarat că “mafia imobiliară” a înregistrat-o pe judecătoare în propria casă
Cercetată penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, judecătoarea Anişoara Topor a fost arestată preventiv vineri seara pentru 29 de zile. Ironia sorţii a făcut ca judecătoarea să fie arestată de colegii ei chiar de Ziua Internaţională de luptă împotriva corupţiei. Răvăşită după două zile de audieri şi o noapte albă în arestul Poliţiei Capitalei, magistratul de la Secţia Civilă a Judecătoriei Focşani a declarat recurs în sală împotriva măsurii luate de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, în speranţa că nu îşi va petrece sărbătorile de iarnă în arest. Surse judiciare vorbesc despre faptul că denunţul împotriva magistratei ar fi fost făcut după ce aceasta ar fi tergiversat un proces aflat pe rolul completului pe care îl conduce, pînă cînd cel în cauză, un imobiliar de 38 de ani din Focşani, a făcut rost de bani pentru a cumpăra o “soluţie prietenoasă” în dosarul în care avea interes. Precaut, acesta se pare că a înregistrat negocierea purtată cu judecătoarea chiar în locuinţa acesteia din Focşani. Înregistrările au ajuns la DNA şi de aici a pornit toată ancheta. “În zilele de 16 şi 17 iunie 2010, inculpata Topor Anişoara, în calitate de judecător la Judecătoria Focşani, a pretins şi primit suma de 80.000 lei prin intermediar şi 700 de euro în mod direct de la un denunţător pentru ca, în schimb, să pronunţe o hotărîre judecătorească favorabilă acestuia din urmă într-o cauză civilă. De asemenea, în a doua jumătate a anului 2010, inculpata a pretins şi primit foloase constînd în lucrări de amenajare a casei sale de vacanţă, pentru a-şi folosi influenţa astfel încît denunţătorul să obţină o hotărîre judecătorească favorabilă şi în recurs”, au precizat procurorii de la DNA.
Combinatori în justiţie
Chiar dacă numele persoanei care a beneficiat de “serviciile” Anişoarei Topor nu a fost făcut public de anchetatori, se pare că acesta este patronul unei agenţii imobiliare din Focşani, pe nume Costel Iacob. Acesta reprezenta interesele unui interpus care revendica un teren de cîteva hectare în apropierea Focşaniului, unde se plănuia construcţia unui cartier rezidenţial. După ce a plătit suma convenită, se pare că justiţiabilul ar fi avut cîştig de cauză. Reporterii noştri au încercat să ia legătura cu Costel Iacob, însă acesta nu a fost de găsit ieri. Surse apropiate anchetei mai vorbesc de faptul că banii ar fi fost împrumutaţi cu camătă de la un apropiat al judecătoarei, care a fost audiat în cursul zilei de joi la DNA. Este vorba despre focşăneanul Alexandru Ştefan, fiul cunoscutului interlop Sandu Ştefan, care a mai avut probleme penale în trecut, fiind acuzat de tentativă de viol după ce o tînără s-a aruncat de la etaj pentru a scăpa de siluire. Deşi procurorii anticorupţie nu au confirmat oficial, atît soţul judecătoarei, avocatul Marian Topor cît şi fratele acesteia, Aurel Lăduncă, au primit din partea procurorilor interdicţia de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile. Aceştia sînt suspectaţi că au organizat o “cooperativă” pentru a cîştiga bani din soluţii judecătoreşti. Pe lîngă denunţătorul din acest dosar, presa centrală a amintit şi pe procuratorul Maricel Cosor, care a avut dosare soluţionate de magistratul Anişoara Topor la Judecătoria Focşani. Una dintre televiziunile centrale a încercat să discute anul acesta cu magistrata în cazul unor retrocedări a sute de hectare de pădure la Mera în favoarea unui alt procurator cunoscut din judeţ, Constantin Gîrboiu, însă judecătoarea a refuzat categoric dialogul înregistrat.
Negociere înregistrată
Magistratul arestat ieri este apărată de un avocat originar din oraşul Panciu, care a declarat ieri că judecătoarea este victima “mafiei imobiliare din Focşani”. Contactat telefonic, Vladimir Bîrleanu, avocatul Anişoarei Topor, ne-a confirmat aseară că judecătoarea a fost înregistrată chiar în locuinţa sa. Apărătorul a precizat că unul dintre denunţători a mers acasă la Anişoara Topor pentru a-i prezenta o înregistrare cu momentul în care aceasta ar fi primit banii. Ulterior, cu înregistrarea în cauză, omul de afaceri a mers la DNA şi s-a autodenunţat. Avocatul ne-a precizat că gestul a fost mai degrabă un şantaj la adresa magistratei. Totodată, avocatul Vladimir Bîrleanu spune că cel în cauză nu ar fi la prima acţiune de acest gen, în acest sens fiind un alt dosar la DNA Galaţi.
Patru plîngeri la CSM împotriva judecătoarei Topor
Chiar dacă cercetarea penală asupra judecătoarei Anişoara Topor este în plină desfăşurare, suspendarea acesteia din funcţie este posibilă, conform Consiliului Superior al Magistraturii, după o eventuală trimitere în judecată. La CSM, împotriva judecătoarei Anişoara Topor au fost depuse patru reclamaţii, dintre care trei au fost soluţionate de inspectorii de la Inspecţia Judiciară. Una dintre plîngeri a vizat modul în care Anişoara Topor a soluţionat un dosar de fond funciar în care s-ar fi făcut intervenţii din partea unor persoane oficiale, inclusiv prefectul în funcţie la acel moment, Ion Oprea. Petiţionarul a reclamat inclusiv faptul că ar fi existat influenţe din sistemul judiciar, respectiv Judecătoria Focşani şi Tribunalul Vrancea. Judecătorii inspectori nu au găsit însă elemente care să conducă la o eventuală sancţiune a magistratului. O altă plîngere a fost depusă privind modul în care s-a soluţionat o cauză penală, în care Anişoara Topor a intrat. Aceasta a vizat presupuse legături între un magistrat de la instanţele din Vrancea şi un avocat. Ultima sesizare la adresa judecătoarei Anişoarei Topor se referă la încălcarea normelor procedurale într-un dosar de contestaţie la executare şi se află în lucru, fiind depusă pe data de 13 septembrie 2011.