Un agent de pază de la un hiperkmarket din Focşani a fost la un pas de moarte după un conflict cu fiul unui şmecher din Obor u după ce a fost prins la furat în magazin, individul s-a răzbunat pe agentul de pază, după aproape doi ani u cu toate că a stat cu lunile din spital iar mărturiile sunt contradictorii, procurorii au ajuns la concluzia că victima s-ar fi împiedicat şi ar fi căzut în cap pe trotuar u avocatul celui acuzat a fost nimeni altul decat “maestrul” unor combinaţii, fostul şef al poliţiei Silviu Crin Grosu
Un caz demn de predat în manualele de drept penal a fost soluţionat la finalul lunii octombrie de către procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Vrancea cu neînceperea urmăririi penale. Soluţia a fost confirmată şi la prim procuror iar în prezent victima acestei afaceri judiciare a depus plangere la instanţă împotriva NUP-ului (neînceperea urmăririi penale) dat de procurori. Cercetat pentru tentativă la omor calificat, un tanăr de 21 de ani a fost găsit nevinovat. Asta chiar dacă presupusa sa victimă a avut nevoie de 50-55 de zile de îngrijiri medicale, chiar dacă leziunile produse au fost destul de grave şi chiar dacă au existat declaraţii din care anchetatorii să poată deduce că agresiunea a avut loc şi nu că rănile ar fi fost rezultatul “dezechilibrării şi căderii, urmată de impactul violent cu capul de asfaltul străzii”, aşa cum s-a reţinut în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale. Ciudat sau nu, învinuitul din acest dosar este fiul unui influent personaj din zona Oborului, iar victima şi familia sa susţin că atat ei cat şi martorii care au văzut cele întamplate ar fi fost ameninţaţi şi influenţaţi de familia presupusului agresor. Mai mult decat atat, presupusul agresor s-a angajat să suporte cheltuielile de spitalizare ale victimei.
Cum s-au petrecut evenimentele?
Pe 27 iunie 2012, focşăneanul Adrian Fluture, care lucrează ca şef al departamentului de pază de la un cunoscut hipermarket din Focşani, se întorcea spre casă. “În jurul orelor 22 am ieşit de la serviciu. Cand am ajuns în zona locuinţei, pe strada Mărăşeşti (n.r.- pe strada Triumfului), am văzut grupul respectiv. Făceau o gălăgie de nedescris. Băteau într-o găleată. I-am rugat frumos să înceteze că e tarziu, iar lumea vrea să se odihnească. Am auzit în spatele meu că unul dintre ei a spus: «Vezi că e bulangiul ăla care m-a dat pe mana Poliţiei». Mi-am dat seama că e de rău şi am renunţat să mai mă contrez cu ei. Am luat-o în pas grăbit spre casă, dar mi-am dat seama că în spatele meu se află acel grup. Cand am ajuns în faţa casei am realizat că e de rău şi am strigat după fratele meu”, ne-a declarat Adrian Fluture. Bărbatul a povestit apoi că între el şi fratele său, respectiv între mai mulţi tineri din grupul respectiv a ieşit un scandal monstru, la finalulul căruia s-a trezit la spital. “Acesta (n. r.- Marian Fluture) a ieşit din casă, a încercat să intervină, dar nu a avut nicio şansă. L-au lovit, apoi, cand am încercat să intervin, m-au lovit cu pumnii şi cu picioarele. Nu am mai realizat nimic, doar că cineva m-a luat pe sus”, ne-a relatat Fluture. Acesta a declarat şi în plangerea penală depusă ulterior că “s-a desprins din grup Dumitru Claudiu George, care i-a aplicat lovituri cu pumnii şi picioarele peste corp, după care, printr-un procedeu specific judo, l-a ridicat în sus şi apoi l-a izbit violent cu capul în jos de asfaltul trotuarului”, după cum se reţine în documentele dosarului. Adrian Fluture spune că şi-a pierdut cunoştinţa după ce a început să-i curgă sange din zona capului, după care s-a trezit în timp ce primea îngrijiri medicale la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Focşani, unde a fost dus de o ambulanţă chemată de martori. Acesta a suferit mai multe traumatisme în zona capului şi a stat 55 de zile în spital. “Nici acum nu m-am vindecat. Am probleme foarte mari, dar cei care au coordonat ancheta au concluzionat că eu m-am dezechilibrat şi am căzut cu capul de asfalt. Mi-am angajat un avocat de la Bucureşti şi sper totuşi ca în cele din urmă să-mi găsesc dreptatea”, ne-a mai spus Adrian Fluture.
Agresorul, prins cu “ocaua mică” chiar în magazinul păzit de victimă
Victima agresiunii a declarat că cel care l-ar fi lovit, respectiv Claudiu George Dumitru, ar fi avut un motiv să se răzbune pe el pentru o problemă mai veche. Adrian Fluture spune că, pe 8 octombrie 2010, la serviciu a fost sunat de un vecin care i-a cerut să-l ajute pentru că nepotul lui a fost prins la furat. “Respectivul m-a rugat să fac tot posibilul să nu se cheme Poliţia. I-am explicat la momentul respectiv că nu am cum să fac acest lucru astfel încat s-au chemat organele abilitate”, a mai povestit Adrian Fluture. Acesta spune că respectivul dosar şi-a urmat cursul, Dumitru fiind cercetat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Fluture crede că cel pe care l-a prins la furat în magazin a vrut să se răzbune în seara zilei de 27 iunie iar discuţia a fost doar un pretext pentru cele ce au urmat. “Motivul agresiunii este lesne de înţeles. În acest incident am fost lovit cu pumnii şi picioarele, luat pe sus şi trantit cu capul de asfalt. Mi-am pierdut cunosţinţa şi m-am trezit la spital unde am fost transportat de ambulanţa. A doua zi am fost trimis la spitalul Bagdasar din Bucureşti. Am stat internat opt zile după care au urmat alte 90 de zile de concediu medical şi de recuperare. Diagnosticul a fost de traumatism cranio-cerebral, contuzie hemoragică temporală stanga, fractură temporo-parietală, contuzie antebraţ, contuzie hemitorace, certificatul medico legal fiind de 55 de zile”, spune Adrian Fluture.
Ce a susţinut cel acuzat de tentativă de omor calificat?
Atat învinuitul, alţi doi prieteni, prietena lui Dumitru cat şi o altă fată au avut o altă variantă asupra evenimentelor. Aceştia au declarat că ar fi discutat liniştiţi, iar un copil al unuia dintre vecini bătea într-o găleată. “Fluture Adrian a ieşit şi ne-a cerut să încetăm. Am observat că acesta era destul de agitat şi ne-a cerut să încetăm imediat”, se indică în declaraţia lui Claudiu George Dumitru. De altfel, toţi cei cinci au susţinut la unison, în declaraţii aproape xeroxate, că Fluture ar fi lovit-o cu palma peste faţă pe prietena lui Dumitru. După acest moment Fluture, împreună cu fratele său Marian, ar fi revenit în locul în catre se aflau tinerii. Aceştia susţin că Marian Fluture ar fi venit înarmat cu un băţ provenit cel mai probabil de la un leagăn, obiect cu care a încercat să îl lovească pe Vasile Răclaru. Acesta ar fi parat lovitura, după care băţul s-a rupt în două. În sprijinul declaraţiilor sale, Vasile Răclaru a adus un certificat medico-legal emis de SML Bacău, la zece zile de la scandal. Conform acestuia “prezintă contuzie pe antebraţul stang ce s-ar fi putut produce prin lovire cu un corp dur şi pot data din 27.06.2012, date ce vor fi confirmate şi prin anchetă”, se arată în certificatul medico-legal. “Fluture Adrian s-a apropiat de mine, a încercat să mă prindă, l-am împins cu braţele, m-am ferit într-o parte şi nu a reuşit să mă lovească. În schimb acesta s-a împiedicat, s-a dezechilibrat şi a căzut la pămant, lovindu-se cu capul de asfaltul trotuarului. I-au sărit ochelarii de pe nas şi la un moment dat am observat că pe moment acesta nu se mai mişcă. A reuşit să se întoarcă pe o parte şi apoi s-a ridicat în picioare”, a declarat Dumitru în declaraţia dată în cursul urmăririi penale. Singura care a susţinut că ar mai fi văzut scena descrisă de Dumitru a fost prietena acestuia, M. Veronica Mihaela. Aceasta a descris acelaşi lucru ca şi prietenul ei. Ceilalţi martori spun că nu au văzut momentul în care Fluture s-ar fi dezechilibrat şi ar fi căzut, însă spun că acesta şi-a revenit pană la momentul în care a venit ambulanţa. Una dintre tinere a declarat chiar că l-ar fi udat pe Adrian Fluture cu apă pe faţă şi acesta şi-a revenit.
Agresorul, apărat de fostul şef al Poliţiei
În multe dintre declaraţiile din dosarul de urmărire penală, lucrurile sunt cusute cu aţă albă, aşa cum spune o vorbă din popor. Un lucru deloc de neglijat este faptul că apărătorul lui Dumitru a fost nimeni altul decat Silviu Crin Grosu, chestor de poliţie în rezervă, fostul şef al poliţiei vrancene, în prezent avocat. Acesta a fost prezent la Parchet şi în momentul în care au dat declaraţii vecinii familiei Fluture, care au văzut cele întamplate şi a căror variantă diferă destul de mult de cea a tinerilor din grupul lui Dumitru. Chiar în timp ce dosarul se afla în faza de urmărire penală, Adrian Fluture a depus la Parchet un memoriu, pe 16 august 2012, în care reclama faptul că mama sa, Ioana Fluture, ar fi fost ameninţată cu moartea de Viorel Constantin, tatăl lui Claudiu George Dumitru. “Ne omoară familia, dacă nu ne împăcăm se ajunge la crimă”, stă scris în memoriul semnat de Adrian Fluture, la care procurorii nu au dat nici un răspuns.
Victima acuză o înţelegere între părţi
În prima fază, Adrian Fluture şi-a angajat un avocat, fostul procuror Atilla Santa. Acesta a depus o plangere la Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea, dar soluţia dată a fost de neîncepre a urmăriiri penale. “Am fost chemat la audieri unde am explicat tot ce s-a întamplat şi chiar nu mi-am făcut griji cu privire la anchetarea cazului deoarece lucrurile din punctul meu de vedere erau foarte clare şi concludente. Din păcate nu a fost aşa, deoarece agresorii şi-au angajat un avocat, fostul şef al Poliţiei, Silviu Grosu. Chiar am o înregistrare în care agresorii şi avocatul lor îmi propun să mă împac. În cele din urmă rezoluţia Parchetului a fost de neîncepere a urmării penale. Au considerat că eu m-am dezechilibrat şi am căzut, deşi rănile suferite nu puteau apărea în urma unui astfel de incident”, mai spune Adrian Fluture. În declaraţia învinuitului, Claudiu George Dumitru a susţinut că “eu sunt dispus să acopăr cheltuielile pe care acesta (n.r.- Adrian Fluture) le-a făcut cu spitalizarea şi să mă împac cu Fluture Adrian, deoarece suntem vecini şi vrem să convieţuim în linişte şi înţelegere”.
Procurorii … nu comentează
Referitor la soluţia dată în acesta caz, procurorul Vasile Caştu a preferat să nu comenteze absolut nimic. Prim-procurorul Ion Lefter a susţinut că nu are niciun drept de a comenta soluţiile date de colegii săi iar confirmarea la prim procuror este posibil să fi fost dată de procurorul prim adjunct, Victoria Barsan, care a ţinut locul şefului său o bună periodă de timp, cat acesta a fost spitalizat şi apoi în concediu de refacere. Cine va lămuri totuşi semnele de întrebare din acest dosar penal complicat?