De luna trecuta, cei ce joaca la pacanele sint obligati sa plateasca o “taxa de intrare” de 5 lei u masura se vrea probabil una care sa aduca bani la buget, dar jucatorii prefera sa nu mai joace u masura nepopulara adoptata de guvernanti a stirnit revolta jucatorilor, care isi gasesc alte vicii : “cu 5 lei imi iau doua beri”, spune un fost impatimit, vindecat de noua taxa a lui Boc u patronii de jocuri de noroc sint inventivi, asa ca au gasit modalitati de a fenta achitarea taxei pe viciu
Guvernul vrea sa faca rost de bani si din piatra seaca daca s-ar putea. Persoanele care joaca la pacanele reprezinta noua “tinta” a celor care ne conduc, instituind in acest sens de luna trecuta “taxa pe viciu”. Asadar, oricine vrea sa incerce jocurile de noroc, cum sint Fruit Cocktail, American Poker 2, Crazy Monkey, trebuie sa plateasca un bilet de intrare de cinci lei. Guvernul Boc nu a declarat public si in mod clar daca prin aceasta masura vrea sa aduca bani la buget sau incearca sa ii faca pe jucatori sa renunte la viciu. Daca totusi initiativa a fost luata pentru a consolida bugetul de stat, aceasta a esuat lamentabil. Jucatorilor nu le mai convine sa dea de fiecare data cind joaca cite cinci lei operatorului de la aparate. “E culmea Boc asta! Ce viseaza noaptea face ziua. E o prostie sa iei jucatorului cinci lei de fiecare data cind joaca. Multi dintre noi jucam destul de des si se aduna banii, nu ne mai convine. De aia cinci lei imi iau doua beri. Plus de asta, atunci cind pierd, primesc vreun leu inapoi?”, a spus Ionut S., jucator inrait din Focsani. O barmanita din oras spune si ea ca, de cind cu noua taxa, numarul jucatorilor a scazut cu circa 70%. “Normal ca nu e buna taxa aceasta. Se statea si la rind pentru a se juca la pacanele, iar acum aparatele sint libere. Clientilor nostri nu le convine sa dea mereu cite cinci lei doar pentru ca joaca, prefera sa isi cumpere o bere de banii acestia sau sa nu mai vina deloc. Mai sint si unele unitati in care suma minima pe care o poate baga jucatorul este de zece lei si se intimpla ca aceia sa fie toti banii pe care ii are la el. In consecinta, nu poate juca pentru ca trebuie sa plateasca taxa de viciu”, ne-a spus Lacramioara Bogzeanu, barmanita la un bar de pe Bulevardul Unirii. Unul dintre clientii unitatii, vizibil deranjat de actiunile Guvernului, spune ca taxa mai mult rau a facut bugetului, dindu-se economist de conjunctura. “O fi Boc jurist, dar cu economia sta prost. El s-a uitat pe vreo statistica, a vazut ca sint foarte multe pacanele in tara, a calculat si i-a iesit o suma foarte mare. Suma ar fi fost mare asa cum ii iesise lui, dar problema este ca lumea nu mai joaca. Decit sa dai cinci lei de fiecare data cind joci, preferi sa te abtii de la jocurile de noroc. Din pacanele se duceau bani frumosi la buget, dar acum, cu aceasta taxa vor intra mult mai putini”, ne-a spus barbatul. Concluzia, o fi gresit Guvernul cu taxa la pacanele, insa pe multi i-a lecuit de preocuparea paguboasa pentru bugetul familiei de a da bani la jocurile de noroc.
Intre doua pacanele, impatimitii trag injuraturi Guvernului
Nervii tari nu reprezinta tocmai punctul forte al celor care baga bani la jocurile de noroc, iar injuraturile sint la ordinea zilei pentru ca se pierd sute de lei zilnic in astfel de aparate. Asadar, pe lista injuraturilor adresate de jucatori deseori chiar propriei lor persoane si-a facut loc, vrind-nevrind, si premierul Emil Boc. Reproducerea lor este mult prea licentioasa, astfel incit va lasam sa intuiti ce gindesc jucatorii despre cel ce a impus taxa pe pacanele. “Sint foarte multi jucatori care joaca de placere si baga cite 10-20 de lei si cind le-am spus de taxa m-au intrebat ce reprezinta taxa. Le-am spus sa il intrebe pe Boc, ca doar nu am pus eu acest impozit. Daca ati sti cum este facut Emil Boc in fel si chip, v-ati cruci”, ne-a mai spus un barman din oras. “Intr-adevar, exista taxa de cinci lei la aparatele de tip slot-machine si 20 de lei la cazinouri. Taxele au fost introduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 117/2010. Banii vor merge la bugetul de stat. Noi nu putem spune daca e corecta taxa, daca e mult sau putin, nu noi am facut legea”, a declarat Camelia Micheci, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea.
Taxa pe viciu se mai si fenteaza
Societatea comerciala Meteor Impex NG SRL din Bordesti, Vrancea, este doar una dintre cele peste 15 societati comerciale din judet care au ca obiect de activitate jocurilor de noroc si pariurile. Pe biletul denumit oarecum cam timp “de intrare” trebuie trecute ziua si ora la care un jucator joaca, nu sint transmisibile si au valabilitate 24 de ore. Acestea trebuie pastrate, exact ca in autobuz, pentru un eventual control. Pentru a mai stopa cit de cit plecarea clientilor, barmanii si operatorii din salile de jocuri de noroc iau biletele de la jucatorii care au terminat banii si le dau celor care intra, scutindu-i astfel de taxa de cinci lei. Deci, viciul se intoarce impotriva guvernantilor. De asemenea, ora la care incepe jucatorul sa joace este trecuta mai tirziu, iar in barurile din zonele rurale aceste bilete inca nu se dau. „Nerespectarea obligatiei de a înscrie cu datiera data si ora emiterii biletului catre client, atit pe marca de control, cit si pe biletul de intrare si nepastrarea în arhiva organizatorilor jocurilor de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si de jocuri de noroc tip slot-machine a marcilor de control de la biletele de intrare vindute, pe o perioada de 5 ani, constituie contraventie sanctionata cu amenda de la 200 la 5.000 lei”, mai spun cei de la Finante. Ramine de vazut la final de an daca masura a fost una buna sau dimpotriva proasta, raportind incasarile la anul trecut, cind nu exista taxa.
Si videoloteria se “dribleaza”
Impatimitii de pacanele care joca la aparatele detinute de Loteria Romana au un alt impozit. Acestia nu trebuie sa plateasca 5 lei taxa de intrare, in schimb li se impoziteaza cistigul. Ce-i drept, pentru cistigul de pina in 600 lei nu se perecepe nici o taxa, dar daca o persoana cistiga 700 lei, diferenta de 100 lei se impoziteaza cu 25%. Nu-i mai putin adevarat ca sumele jucate la aparatele Loteriei sint mult mai mari decit cele de la pacanelele “clasice” astfel incit si cistigurile, atunci cind apar, sint pe masura. Toti cei care cistiga la videoloterie trebuie sa prezinte o carte de identitate fara de care nu isi pot ridica premiul. Daca jucatorii cistiga de trei ori la loterie in cursul zilei, iar suma cistigata depaseste pragul neimpozabil, atunci “gamblerului” i se va opri din cistig cu toate ca a treia oara suma cistigata este sub 600 lei. Pentru a fenta impozitarea cistigului, jucatorii dau CNP-ul altor persoane care apar in bazele de date ale Loteriei ca jucatori, desi poate nu au vazut niciodata in viata pacanelele.