ULTIMA ORA …La scurt timp după ce instanța Tribunalului Vaslui a decis plasarea în arest la domiciliu al celor trei preoți acuzați de șantaj, au apărut primele declarații ale persoanelor implicate în dosar. Una dintre ele aparține apărătorului celor acuzați, avocatul ieșean Ionel Nechita. „La șantaj, ar trebui să întrebați procurorul cum s-a ajuns. Ceea ce vă pot spune este faptul că nu s-a luat măsura arestului preventiv. Instanța a dispus ca cei trei inculpați să fie plasați în arest la domiciliu. Hotărârea este contestabilă. Curtea de Apel Iași va fi instanța care va pronunța o hotărâre definitivă, cel puțin în ceea ce privește măsurile preventive. Avem mult de lucru. Sunt aspecte prezentate de procurori, în baza probatoriilor strânse în această perioadă. Noi ne-a spus punctul de vedere în fața instanței. Avem mult de lucru apărători în acest dosar pentru a demonstra că nu a existat infracțiunea de șantaj așa cum a fost ea prezentă. Deocamdată discutăm doar de măsura preventivă și este important că cei trei sunt la domiciliu pentru a putea să-și facă apărări calificate în acest sens. Până în prezent s-au prevalat de dreptul la tăcere. De aici în colo vom cântări fiecare pas procedural în dovedirea netemeinicii acuzațiilor”, spune avocatul Ionel Nechita. Un cuvânt de spus au avut și rudele celor care s-au aflat astăzi în boxa acuzaților și au așteptat decizia judecătorului de drepturi și libertăți. „I-a cerut Episocopului să fie lăsat în pace să-și facă treaba altfel va face reclamații acolo unde trebuiesc făcute. I-a ținut ranchiună și mă miră mârșăvia cu care s-a lucrat. L-a chemat să-i dea bani pentru biserică în sacoșă. I-a spus că banii nu sunt pentru el ci pentru biserică, pentru reparații la acoperiș. Parohiile dau bani Episcopiei și Episcopia dă banii înapoi atunci când este nevoie și așa se procedează pentru toate parohiile. I-a cerut banii în cont și nu să-i pună în buzunarul lui. Nu a dorit decât să-i facă un flagrant”, spun rudele unuia dintre preoții reținuți în dosarul de șantaj.
Punctul de vedere al Episcopiei Hușilor
Episcopia Hușilor aduce la cunoștința opiniei publice faptul că a luat act cu profundă îngrijorare și regret de situația creată de susnumiții, nădăjduind totodată că instituțiile abilitate ale statului vor clarifica această speță, urmând ca după pronunțarea finală a acestora, să fie hotărâte și măsuri canonico-disciplinare potrivit Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Îndemnăm cu dragoste părintească pe toți fiii duhovnicești ai Eparhiei Hușilor și ai Bisericii Ortodoxe Române să sporească lucrarea rugăciunii și a faptelor bune, cerându-le iertare pentru tulburarea creată și asigurându-i că aceste incidente sunt tratate cu maximă responsabilitate pastorală, pentru o activitate transparentă și în conformitate cu crezul creștin.
Joia în care preotii rebeli si Preasfintitul s-au spovedit la DNA!
UPDATE: Preoții au primit arest la domiciliu! Instanța de judecată a concluzionat faptul că cei trei preoți din cadrul Episcopiei Hușilor, acuzați de șantaj de către procurori, la plângerea prealabilă a PS Corneliu Onliă, pot primi o măsură preventivă mai blândă decât închisoarea. Instanța a dispus ca cei trei să fie cercetați, în arest la domiciliu, cu o serie de interdicții.
UPDATE Cei trei preoți au fost aduși în cătușe, la sediul Tribunalului Vaslui, în urmă cu puțin timp. Soarta acestora, pentru următoarele 30 de zile, se hotărăștea acum, în cadrul ședinței de judecată, care a început la ora 13,00. Au sosit de la Iași și cei doi avocați ai preoților, care vor încerca să convingă instanța că fețele bisericești nu reprezintă pericol public concret și pot fi cercetate în stare de libertate. Vom reveni cu detalii.
UPDATE: Propunerea de arestare preventivă, formulată împotriva celor trei preoți, acuzați că l-au șantajat pe Episcopul Hușilor cu un filmuleț compromițător, a ajuns pe masa instanței Tribunalului Vaslui. Ședința în care judecătorii vor stabili dacă se impune aplicarea măsurii preventive, privative de libertate, în acesta caz, va începe la ora 13,00. Vom reveni cu detalii.
S-a spart „buba” la Episcopie
ACTIUNE ÎN FORTÃ…Procurorii DNA au retinut trei preoti din judetul Vaslui, fiind acuzati cã l-ar fi santajat pe episcopul Episcopiei Husilor, cu un film în care Preasfintitul ar apãrea în ipostaze indecente, alãturi de elevi de la seminar sau de alti preoti. Corneliu Onilã s-a plâns procurorilor cã Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale a Husilor, împreunã cu preotul Gheorghe Damian si Rãzvan Bumbu au încercat sã-l santajeze pentru a obtine o functie de episcop vicar, respectiv 50.000 de euro. Ieri dimineatã, procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au descins la locuintele preotilor Bumbu si Damian si au cerut sã le fie puse la dispozitie telefoane, memory-stik-uri si toatã tehnica de înregistrare a acestora. Totul ar fi pornit de la un film compromitãtor în care episcopul ar fi fost surprins în ipostaze care nu-i fac cinste. Acest film ar fi circulat pe la mai multi preoti si ar fi fost folosit pentru santaj. Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivã, preotul Sebastian Jitaru l-ar fi amenintat pe Episcopul Corneliu cã filmul va fi prezentat în fata Sfântului Sinod care s-a întrunit pe 15 iunie, dacã nu i se va atribui functia de Episcop vicar. Dacã acest lucru s-ar fi întâmplat, iar Episcopul Husilor si-ar fi pierdut functia, în locul sãu, automat, ar fi ajuns preotul Sebastian Jitaru. De fapt, aici stã miza acestui încurcat scandal, fiindcã odatã ajuns vicar, acel film cu sigurantã ar fi ajuns la Patriarh. Planul acestuia a fost dejucat însã de procurori si, în loc de functie, Jitaru s-a ales cu dosar penal pentru santaj. De cealaltã parte, surse din anchetã vorbesc despre faptul cã cei doi preoti, Bumbu si Damian, i-ar fi cerut Episcopului sã le fie înapoiate anumite sume de bani pe care acesta le-ar fi datorat celor doi, bani plãtiti episcopului, în schimbul parohiilor primite. Stiind cã cei doi preoti detin înregistrãri compromitãtoare, Episcopul s-a temut si le-a fãcut plângere la DNA. Blindat cu aparaturã de înregistrare, Episcopul le-ar fi spus celor doi preoti sã vinã la Husi sã îsi ridice banii, dar acestia au refuzat, solicitând ca banii sã fie virati în conturile lãcasurilor de cult, pentru a putea fi folositi la unele reparatii. Chiar dacã planul flagrantului nu a mers, procurorii si jandarmii au dat buzna peste preoti si i-au retinut.
Veste soc în lumea bisericii din judetul Vaslui. Directia Nationalã Anticoruptie a fãcut perchezitii la domiciliu a doi preoti din judetul Vaslui si la Episcopia Husilor. Aici a fost vizat preotul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, acuzat de santaj. Conform procurorilor, acesta ar fi cerut Episcopului Corneliu functia de episcop vicar, altfel l-ar fi amenintat cã va face public un film în care acesta ar apãrea în ipostaze compromitãtoare, imagini ce urmau sã fie prezentate Sfântului Sinod, care a avut loc pe 15 iunie. De asemenea, de santaj au fost acuzati si preotii Rãzvan Bumbu, preot în parohia Vãleni, si Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judetean Vaslui. Cei doi ar fi cerut episcopului 50.000 de euro. Conform procurorilor, plângerea a fost fãcutã pe 12 iunie, la DNA, de cãtre Cornel Onilã, episcop al Episcopiei Husilor. Acesta a sesizat comiterea, de cãtre numitul Jitaru Cristi Sebastian, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Husi, a infractiunii de santaj. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Husilor au fost abordati de Jitaru. Acesta a precizat cã detine un material compromitãtor cu Episcopul Husilor. Le-a spus acestora cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru functia de episcop vicar, va face publicã înregistrarea si o va folosi în cadrul Sinodului din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Scopul lui Jitaru era de fapt sã ajungã în functia de episcop. Odatã pus vicar, acesta putea ajunge în functia supremã imediat ce filmul devenea public, iar Corneliu compromis era silit sã-si dea demisia. Tot în referatul de arestare se precizeazã cã „în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe si Bumbu Rãzvan au amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmãririi penale au fost administrate urmãtoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de perchezitie, declaratie persoanã vãtãmatã si martori. Din coroborarea cãrora rezultã cã suspectii Damian Gheorghe si Bumbu Rãzvan au comis infractiuni de santaj.
Povestea din spatele presupusului santaj
INTRIGI…În spatele întregii povesti se pare cã ar fi preotul Sebastian Jitaru care a cerut functia de episcop vicar. Exista însã posibilitatea ca acel film sã ajungã în fata Sfântului Sinod al BOR si Episcopul Corneliu sã-si piardã functia. Dacã întreaga poveste ar fi avut finalul dorit de preotul santajist, Jitaru ar fi ajuns episcop al Episcopiei Husilor, în locul lui Corneliu. Toatã povestea a fost, însã, dejucatã de acesta. A reusit sã opreascã aparitia filmului compromitãtor în cadrul Sfântului Sinod care a avut loc ieri. Pornind, poate, de la premisa „nici voi si nici eu”, Corneliu a cerut sprijin Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii si-au fãcut treaba si, în doar trei zile, au reusit sã retinã trei preoti. De partea cealaltã, existã însã o altã variantã a întregii povesti care vorbeste despre faptul cã preotii Damian si Bumbu ar fi cerut bani episcopului pentru lucrãri de reparatii la acoperisul bisericii de la Vãleni. Si totul ar fi pornit dupã ce Corneliu i-a amenintat pe cei doi cã-si vor pierde parohiile si vor fi mutati. Înainte de Sãrbãtorile Pascale, cei doi au discutat cu Episcopul si l-ar fi lãsat sã înteleagã cã au în posesie acel film compromitãtor. Episcopul le-a promis cã-i va ajuta, dar, dupã mai bine de o lunã, nimic nu s-a întâmplat. A urmat o nouã întâlnire între acestia si au cerut ca banii necesari sã fie virati în contul parohiei Vãleni. Între timp, Corneliu a fãcut denuntul la DNA si luni i-a chemat, din nou, la discutii. Cu o zi înaintea descinderilor DNA, un consilier al Episcopului a trimis un mesaj cãtre preotul Damian si cãtre Rãzvan Bumbu si le-a comunicat cã episcopul a reusit sã strângã o parte din suma cerutã si i-a chemat sã le dea banii. Cei doi au refuzat si i-au transmis ca banii sã fie virati în contul parohiei. Dupã ceva timp, acelasi consilier a trimis un nou mesaj celor doi si i-a chemat din nou la Episcopie pe motiv cã Episcopul a reusit sã facã rost de întreaga sumã. Din nou a primit acelasi rãspuns. A doua zi dimineatã, procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au descins la locuintele acestora. Numele preotului vasluian Rãzvan Bumbu a apãrut pentru prima datã, în anumite medii, în urmã cu doi ani. Atunci, s-a spus cã preotul ar fi plãtit 15.000 de euro cãtre Episcopul Husilor, pentru a prinde postul de paroh la Vãleni. La un moment dat, PS Corneliu l-ar fi amenintat cu excluderea din preotie, lucru care l-ar fi enervat la culme pe Bumbu, care a mers la Episcopie si i-a cerut PS Corneliu cei 15.000 de euro dati drept spagã.
S-a lãsat linistea la Episcopia Husilor
SURPRINSI…Dupã ziua de ieri, în care procurorii DNA Iasi au dat roatã si au retinut trei preoti, acuzati de santaj, totul parcã amutise! Usa la Birourile Eparhiale era închisã si nicio fatã bisericeascã nu anima locul. Doar câtiva muncitori care, de un timp, lucreazã la clopotnita de la intrarea în Catedrala Episcopalã, continuau sã trudeascã. „Noi am mai vãzut lume strãinã pe aici, dar nu am stiut ce vor. Pe pãrintele Sebastian l-am vãzut zilele acestea pe aici, sigur cã da. E un om de treabã. În rest, nu stim nimic. O femeie a fost azi pe aici si plângea, dar nu stiu dacã avea legãturã cu ceva anume, poate avea necazurile ei. În rest, totul a fost ca de obicei. Noi ne facem treaba pe aici”, a spus unul dintre cei care muncesc la Episcopie.
Cum a ajuns Corneliu Onilã Episcop al Husilor
POVESTEA….PS Corneliu, Episcopul Husilor, a fost întronizat pe 29 iunie 2009, la Catedrala episcopalã din Husi. Actualul Episcop s-a nãscut în satul Corni-Albesti, judetul Vaslui, la 25 iulie 1966, din pãrintii Eugen si Ruxandra Onilã, fiind primul dintre cei trei copii de parte bãrbãteascã. A urmat Scoala Generalã Corni, pe care a absolvit-o în anul 1980. Între anii 1980-1982 a urmat prima treaptã de liceu în orasul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mãnãstirea Neamt, pe care le-a absolvit în anul 1987. În perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, respectiv Facultatea de Teologie, pe care a absolvit-o în anul 1992. Între anii 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeasi facultate. Începând cu anul 1993, a studiat la Facultatea de Teologie Protestantã din cadrul Universitãtii Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches – Werk, EKD. Din anul 1996 a fost asistent în cadrul aceleiasi facultãti, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea profesorului Hans-Martin Barth. Pe 21 noiembrie 1997, PS Corneliu a fost tuns în monahism la Catedrala episcopalã din Husi, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie, ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotonisit protosinghel. În Eparhia Husilor a activat mai întâi ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gurã de Aur” din Husi si consilier cultural la Centrul eparhial Husi. În anul 1998 a fost numit vicar administrativ al Eparhiei Husilor de cãtre vrednicul de pomenire episcop Ioachim al Husilor. Tot la propunerea episcopului Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Preasfintitului Corneliu rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Husilor, cu titlul de „Bârlãdeanul”, fiind hirotonit în aceastã treaptã în data de 21 noiembrie 1999 de cãtre Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipãstoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfintitul Arhiereu-vicar Corneliu Bârlãdeanul ca Episcop al Husilor.