• doctorul Ioan Lazăr a fost demis ieri prin ordin al vicepresedintelui Emilia Arcan • în loc a fost numit doctorul George Bararu • decizia vicelui s-a produs cu doar cîteva ore înainte ca presedintele CJ să revină în tară • doctorului Lazăr i s-au reprosat presupusa incompatibilitate cercetată de ANI, cîteva licitatii, dar si comportamentul agresiv cu colegii • doctorul Lazăr a anuntat că va contesta decizia •
Spitalul Judetean Neamt este din nou în centrul unui scandal cu evidente conotatii politice, ieri schimbîndu-i-se, din nou, managerul. Locul doctorului Ioan Lazăr a fost luat de medicul George Bararu, decizia fiind luată la initiativa PSD si în urma unei decizii a vicepresedintei CJ, Emilia Arcan. Apropo de sincronizare, decizia a fost luată fix cu cîteva ore înainte de revenirea în tară a presedintelui CJ, Culită Tărâtă. De aici, scandalul a fost amorsat si a explodat. Schimbarea actuală este cea de-a saptea în mai putin de 3 ani. Astfel, din iulie 2010, de la trecerea spitalului în subordinea CJ, s-au perindat pe fotoliul de sef nu mai putin de 7 directori, nici unul neavînd un mandat mai mare de 6 luni. Fie au demisionat, fie au fost demisi, cert este că interventia politicului în sănătate nu a adus prea multe lucruri bune pentru pacienti. Schimbările, dar si numirile s-au făcut strict pe criterii politice, uneori dublate de profesionalism, alteori mai putin. Sau deloc. Din păcate, din cauza acestui zbucium permanent si a nesfîrsitelor discutii sterile, spitalul a pierdut clasificarea în fata Spitalului Bacău, vreo 2 ani salariatii au rămas fără bonuri de masă, au lipsit medicamentele chiar si cele mai banale si nu s-a reusit finalizarea nici unui proiect important. Maternitatea nu este gata nici acum, licitatia pentru realizarea unui nou bloc operator a tot fost amînată, spitalul nu are un tomograf nou, folosind unul depăsit, clădirile stau să cadă etc. Se pare însă că politicienilor prea putin le pasă, punînd mai presus de binele pacientilor interese personale ori de grup sau tot felul de orgolii fără fond. Sau cu un fond ce trimit către interesele de grup ale unor apropiati, evident altii decît cetătenii obisnuiti.
Filmul evenimentelor de ieri
Miercuri, 27 februarie, Consiliul Judetean a emis o dispozitie prin care l-a demis pe managerul Spitalului Judetean, medicul Ioan Lazăr, acesta fiind numit în acest post cu statut de interimar pe 20 septembrie anul trecut. În locul său a fost numit doctorul George Bararu, seful sectiei de Boli Interne, mandatul acestuia fiind deocamdată pînă pe data de 20 martie, adică pînă la finalul perioadei date medicului Lazăr. Ulterior, pînă la organizarea concursului, cel mai probabil, directorului SJU i se va da de către CJ o delegatie pentru a putea lucra în continuare. „Am emis o decizie în baza căreia doctorul Lazăr a fost schimbat din functie. Am luat această hotărîre avînd în vedere mai multe aspecte, precum problemele legate de tomograful spitalului, comportamentul verbal agresiv manifestat de doctorul Lazăr fată de colegii din Spitalul Judetean, răspunsul pe care îl asteptăm de la Agentia Natională de Integritate privind o posibilă stare de incompatibilitate în care ar putea fi în acest moment. Numirea doctoruluI Bararu s-a făcut pentru perioada rămasă pînă pe 20 martie, cînd ar fi expirat mandatul de director interimar pentru doctorul Lazăr. Am optat pentru numirea doctorului George Bararu în functia de director, avînd în vedere profesionalismul, seriozitatea si competentele pe care le are“, a declarat Emilia Arcan, vicepresedinte al Consiliului Judetean. Doctorului Lazăr i s-a reprosat că ar fi incompatibil cu functia de manager deoarece detine un cabinet privat, că ar avea un comportament agresiv cu colegii, dar si că ar fi organizat niste licitatii în care era vorba despre sume foarte mari si care nu ar fi fost perfect în regulă. De altfel, zvonuri despre schimbarea sa din functie au mai apărut si acum vreo lună, acestuia reprosîndu-i-se cam aceleasi lucruri. Doctorul Lazăr a anuntat că va contesta ordinul de schimbare din functie emis miercuri atît la conducerea CJ cît si la Prefectura Neamt, care ar trebui să se pronunte asupra legalitătii acestei decizii. Tocmai de aceea a evitat orice comentariu. „Nu comentez nimic pînă mîine (nr – joi, 28 februarie)“, a spus acesta.
„Faptul că am acceptat, este o dovadă că mă gîndesc să particip la concurs“
Doctorul George Bararu si-a luat în primire noul post de manager începînd chiar de miercuri, de la orele prînzului, odată cu numirea propriu-zisă. Acesta spune că este constient că va avea o muncă extrem de dificilă, dar crede că va putea s-o scoată la capăt cu ajutorul colegilor. „Deocamdată vorbim de o perioadă de interimat, cineva trebuia să asigure conducerea pînă la organizarea concursului. Este prematur să vă spun dacă voi participa la concurs dar, faptul că am acceptat acum această numire, este o dovadă a intentiei mele de a mă înscrie. În conditiile în care vor apărea conditii insurmontabile sau greutăti pe care nu le voi putea depăsi mă voi retrage, dar, încă o dată spun, este prematur să discutăm acum. Din punctul meu de vedere si vorbind în termeni plastici, consider că în acest moment am ajuns la rînd la purtatul flăcării olimpice. După atîtea interimate, eu sînt al saptelea la stafetă, nu stiu dacă voi fi si acela care va aprinde torta olimpică, dar, indiferent cine va fi, sper să fie la acest spital continuitate. Asta ne dorim cu totii. Am experientă, sînt de 30 de ani în acest spital, îi cunosc problemele, iar intentiile mele sînt cele mai bune. Vreau ca lucrurile să meargă cît se poate de bine pentru pacienti si colegi si consider că nu este nici un impediment în a colabora cu toată lumea“, a declarat noul manager al SJU, doctorul Bararu.
Concursul pentru manager, în aprilie
Tot miercuri, 27 februarie, a avut loc la spital si sedinta Consiliului de Administratie. A fost stabilită data de 17 aprilie pentru concursul pentru ocuparea postului de manager urmînd ca anuntul să fie publicat în presă. Va fi cel de-al patrulea concurs organizat de CJ pentru sefia spitalului, poate de această dată cu mai mult noroc. Primul concurs a fost organizat pentru doctorul Petrovici, dar acesta a demisionat după doar o lună din motive politice, a urmat al doilea concurs la care managerul interimar Gabriela Zamfir nu s-a mai prezentat si al treilea, în ianuarie 2012. Atunci s-au înscris trei candidati: doctorul Uleia de la Bicaz, respins pe motiv de dosar, Ala Nemerenco, un medic din Moldova cu competente manageriale obtinute în SUA, respinsă tot din motive de dosar, si cel de-al treilea, medicul Lucian Ciubotaru, care a si cîstigat de altfel. După vreo 6 luni, a demisionat si acesta, fiind numit în locul său doctorul Lazăr.