spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Jocul ucigas “Balena albastrã” face victime la Negresti

- Advertisement -

ALERTÃ MAXIMÃ!

PERICULOS…Elevul de clasa a VII-a nu a mai fost la cursuri de douã sãptãmâni, s-a lãudat la colegi cã joacã “Balena albastrã” si si-a tãiat toate hainele!

ATENTIE… Jocul “Balena albastrã” loveste si în adolescentii din Vaslui. Cel putin asta relevã notificarea trimisã în urmã cu douã zile Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui de un director al unei unitãti de învãtãmânt. Este vorba despre Scoala Gimnazialã “Mihai David” din Negresti, condusã de profesorul Vlãdut Frãtiman. Acesta explicã sefilor din învãtãmântul vasluian cã un elev, care lipseste de douã sãptãmâni de la scoalã, s-ar fi lãudat în fata colegilor cã este înscris în celebrul joc “Balena albastrã”. Se pare cã acesta si-ar fi desenat pe mânã semnul specific jocului, ba chiar ar fi recurs la un gest ce seamãnã cu probele impuse în joc: si-a tãiat toate hainele. Directorul scolii a convocat o întâlnire cu mama elevului, consilierul scolar si politistul de proximitate, iar de ieri acesta a revenit la scoalã. “Elevul este în clasa a VII-a, e cuminte, nu a fãcut probleme pânã acum. Cred cã e un copil sensibil, ce trece printr-o perioadã mai dificilã, dar eu nu cred cã a intrat în jocul acesta, ci a fost mai mult o laudã a lui. A vrut sã braveze. Însã, în orice caz, este sub monitorizarea noastrã”, a precizat directorul Scolii “Mihai David” din Negresti.

Fenomenul “Balena albastrã” a ajuns si la urechile adolescentilor din Vaslui. Cã joacã sau nu, multi dintre ei stiu ce implicã: timp de 50 zile, participantii trebuie sã îndeplineascã 50 de sarcini sau “provocãri”, uneori grave, precum sã-si facã tãieturi pe brate sau sã se trezeascã la o anumitã orã din noapte. În cea de-a 50-a zi, participantul la joc trebuie sã-si punã capãt zilelor.

Alertã în Scoala “Mihai David” din Negresti

Cunoscând amploarea pe care a luat-o acest fenomen în Europa si mai ales faptul cã un elev de la scoala pe care o conduce nu a mai venit la ore, acesta lãudându-se în prealabil colegilor cã a intrat în celebrul joc, directorul Scolii “Mihai David” din Negresti a anuntat imediat Inspectoratului Scolar Judetean. Redãm în rândurile urmãtoare continutul adresei pe care acesta a trimis-o ISJ-ului: “Avem o situatie cu un elev care de douã sãptãmâni nu mai doreste sã vinã la scoalã. La început s-a crezut cã este bolnav, acum am intrat în alertã cu aceastã situatie. Din ce mi-a spus diriginta, se pare cã s-ar fi lãudat cã este înscris la jocul <<balena albastrã>>. Nu stiu dacã este un act de teribilism sau este ceva real. Astãzi am convocat o întâlnire cu mama la care au participat dirigintele, consilierul scolar si politistul de proximitate. Am atasat procesul verbal la mesaj. Urmeazã sã monitorizãm evolutia acestui caz”.

“I-a fost fricã de repercusiuni”

Totul ar fi pornit în urmã cu douã sãptãmâni, când cineva ar fi zgâriat tabla din sala de clasã. “O fetitã l-a acuzat pe el cã ar fi de vinã. I-a fost fricã de repercusiuni, cã ar trebui sã plãteascã. Pe fondul unei neîntelegeri cu mama, care nu ar fi vrut sã îl ajute sã-si repare bicicleta, a fãcut o crizã de nervi, si-a tãiat toate hainele si nu a mai venit la scoalã douã sãptãmâni. La început s-a crezut cã este bolnav, dar când diriginta a luat legãtura cu mama, s-a constatat cã nu e vorba de vreo boalã. Apoi am auzit de la colegi cã el s-ar fi lãudat cã ar fi intrat în jocul <<balena albastrã>>. Atunci am intrat în alertã si l-am anuntat pe politistul de proximitate. Ieri a avut loc o întâlnire cu elevul, mama lui, consilierul scolar si politistul de proximitate. El este un copil cuminte, de nivel mediu, care nu a fãcut pânã acum probleme. Mama mi-a spus cã tot timpul a discutat sincer cu el, îi spunea ce note are la scoalã, nu o mintea.

Eu cred cã a avut doar un acces de nervozitate, dar nu a avut legãturã cu jocul în sine. A vrut sã braveze. A avut un telefon mobil pe care avea acces la internet, dar în momentul de fatã nu mai are acces la internet. Copiii au fost informati cu privire la pericolul acestui joc, au avut si o activitate prin intermediul Fundatiei World Vision, iar dirigintii le-au explicat pãrintilor sã fie mai atenti în perioada aceasta la comportamentul lor. Ce-i drept, este putin greu pentru pãrinti sã îi protejeze de astfel de jocuri, mai ales cei care nu sunt familiarizati cu tehnologia. Le-am zis ca mãcar seara sã le ia telefoanele, pentru cã ei le iau în camerã, zic cã se culcã, dar ei pot sta cu telefoanele pe sub plapumã si umblã pe internet. E dificil, chiar mã gândeam sã fac un fel de campanie pentru ei, sã îi învãt cum sã le paroleze accesul la date mobile, pentru cã de urmãrit activitatea e mult mai complicat, ar fi nevoie de anumite softuri”, a explicat directorul scolii.

“Eu mi-am fãcut cont pentru jocul <<balena albastrã>>“

Consilierul scolar, care îl tine pe elev sub atentie, spune cã nu e cazul sã ne alarmãm: “e un copil cuminte, copil introvertit, dar e mai retras. S-a închis cu el, nu a mai comunicat deloc din teama de a nu fi certat. Eu sunt convins cã aproape toti o fac dintr-un gest de teribilism. Zilele trecute, am avut ore de consiliere la liceu si am fãcut o glumã. Am scris pe tablã <<balena albastrã = rechinul ucigas>>. Prima reactie a fost cã ei stiau despre ce e vorba. Unul dintre ei a zis: <<eu mi-am fãcut cont>>. <<La ce nivel esti?>>, l-am întrebat. S-a blocat. Nici nu stia regulile jocului. Apoi l-am întrebat: <<si te-ai trezit tu la ora 4:20?>>. Mi-a rãspuns: <<nu!>>. <<Mãi, esti un mincinos, nu ai niciun cont>>, i-am spus. A început sã râdã si a recunoscut. Sunt la vârsta la care vor sã braveze, sã iasã în evidentã”.

Cazul se aflã în atentia ISJ-ului

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a luat la cunostintã cazul si a transmis profesorilor care tin ore de dirigentie sã discute cu elevii despre pericolul acestui joc. “Cazul este în atentia noastrã. Directorul unitãtii de învãtãmânt a fãcut exact asa cum prevede procedura privind prevenirea si combaterea violentei în scoli. A anuntat Inspectoratul Judetean Scolar, politistul de proximitate, psihologul scolar, pãrintii au fost chemati la scoalã, a organizat o sedintã în care au discutat problema, iar copilul se aflã sub consiliere psihologicã. Noi am fãcut mai mult actiuni în sensul acesta. S-a organizat o dezbatere la care au participat reprezentantii Politiei, ai Jandarmeriei, dar si directoriii unitãtilor de învãtãmânt si consilierii scolari si cei educativi, li s-a prezentat un plan cu privire la siguranta si securitatea elevilor, s-a discutat despre modul de abordare al acestui subiect în orele de dirigentie si în continuare ne gândim si la alte actiuni. Oficial nu am mai primit nicio astfel de sesizare pânã acum, dar am înteles cã astãzi ar mai fi apãrut în localitatea Alexandru Vlahutã un caz. Nu stiu dacã s-a confirmat, politia este în mãsurã sã confirme. Dar vom lua în atentie si acest caz. Noi le-am sugerat si profesorilor de informaticã sã îi învete pe pãrinti sã-si instaleze o aplicatie prin care pot controla activitatea copiilor lor în mediul online”, a declarat inspectorul general al ISJ, Gabriela Plãcintã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.