spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

JIHADUL VAMESILOR (foto, video)

- Advertisement -

A doua Descãlecare a procurorilor DNA la Vama Albita

DESCINDERE Din nou, Vama Albita a fost luatã cu asalt de DNA, de data aceasta, vamesii fiind principala tintã a unei anchete de amploare, în care indiciile privind coruptia la frontierã, au fãcut ca, la finalul unei zile de-a dreptul nebune, cu tumult de audieri si perchezitii domiciliare, procurorii sã declare urmãrirea penalã pentru 23 de persoane, 19 vamesi si patru politisti de frontierã. Mai multi vamesi cunoscuti în Husi au fost perchezitionati la domicilii pânã seara târziu. Anchetatorii au sperat sã gãseascã dovezile necesare care sã arate cã acestia luau mitã, printr-un sistem bine pus la punct, împreunã cu omologi din Vama Leuseni. Procurorii au emis 22 de ordonante de retinere, însã, dat fiind cele peste 40 de persoane implicate în dosar, acestia s-au pregãtit pentru o noapte albã a audierilor. Trafic de influentã si luare de mitã – acestea sunt infractiunile de care sunt acuzati cei în cauzã. De mentionat cã aproapre toti cei acuzati în acest dosar s-au declarat „nevinovati” în fata anchetatorilor.

Descinderea DNA-ului s-a fãcut în jurul orelor 6,30, ieri dimineatã, când traficul din Albita s-a blocat pentru mai multe ore. Interesant este cã actiunea DNA-ului s-a realizat „în sincron” cu cea petrecutã în Vama Leuseni, unde autoritatea responsabilã cu combaterea coruptiei din Republica Moldova, fãcea acelasi gen de actiune. La vederea ofiterilor Anticoruptie, pregãtiti sã suie, fãrã concesii, în dube persoanele vizate în dosarul de coruptie, dar si sã perchezitioneze pânã si… posetele doamnelor angajate în Vamã, vamesii au trãit un soc. În timp ce o echipã verifica totul la Albita, Husul a fost împânzit cu mascati si ofiteri DGA, care au luat la perchezitionat mai multe domicilii ale unor lucrãtori vamali. Husenii priveau uimiti ce se întâmplã, când vedeau cum mascatii înconjoarã dau rotocoale prin jurul blocuri sau descind, în zorii diminetii, în cartierele linistite ale urbei. Locuinta vamesului Sandu Giugaru a fost una dintre cele vizate. Primele informatii au arãtat cã procurorii Anticoprutie au „sãltat” pentru audieri o mare parte dintre angajatii Vãmii Albita, gãsiti pe tura Cristinei Gânju, sefa de turã care, în urmã cu mai putin de o sãptãmânã fusese chematã de ofiterii de la „Antifraudã” Iasi, în legãturã cu o cauzã similarã. Alti vamesi, precum Doru Rudeanu, Liliana Pisaltu, Magda Cosnitã si Nane Cornelia, au fost adusi la Vaslui, la audieri, aceasta din urmã fiind luatã chiar în uniforma de serviciu. De asemenea, printre perchezitionati a fost si vamesa Mârza Daniela, depsre care s-a spus cã ofiterii au gãsit în poseta sa o multime de bani, ea pregãtindu-se sã iasã din tura de noapte. De asemenea, nici unii lucrãtori vamali care se aflau acasã nu au fost „iertati” de anchetatori, unii din ei fiind perchezitionati la domiciliu si, ulterior, condusi la audieri. Evident, cu totii erau în atentia procurorilor, în acest nou dosar, ale cãrei cercetãri ar fi demarat la începutul anului. Printre ei se mai aflã si Benedict Sasu, Lucian Lãcãtusu, Bebi Iordachi, Fãnel Ciobanu, Lucian Matei, Costicã Olteanu si Sandu Giugaru. Spre searã, printre ultimii adusi la audieri, au fost si Ovidiu Antohi, Doru Gârlea si Lenuta Tiron. De asemnea, la audieri a fost adus, din concediu, si Cristescu Eugen, adjunctul sefului Vãmii, Marius Costache. Trebuie spus cã unii dintre ei erau deja în atentia procurorilor si în alte spete. Iordache Bebi, de pildã, în luna august, s-a ales cu dosar, dupã ce a fost acuzat de neglijentã în serviciu, necontrolând corespunzãtor un vehicul în care se aflau tigãri de contrabandã. Între ei au fost luati la audieri si patru politisti de frontierã. Este vorba despre Matran Adrian, Frentescu Toni, Dumitrasc si Bostanca. Este important de precizat faptul cã la Albita sunt 68 de vamesi, iar dacã marea majoritatea dintre ei vor fi dovediti ca vinovati, sistemul de control de la Albita va avea o problemã…

În primul comunicat, DNA-ul aratã faptul cã actiune e în cooperare cu moldovenii!

Interesant a fost faptul cã, mai înainte de a se afla de actiunea din vama Albita, mai repede au circulat vestile despre descinderea din Vama Leuseni, unde, spun anchetatorii moldoveni, s-au gasit zeci de mii de euro asupra vamesilor lor, despre care s-a spus cã se aflã „în cârdãtie” cu vamesii de la Albita. În jurul orelor 10,00, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, împreunã cu ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie au anuntat printr-un comunicat cã „desfãsoarã cercetãri într-o cauzã penalã complexã, instrumentatã în comun cu Parchetul National Anticoruptie si Centrul National Anticoruptie din Republica Moldova, privind sãvârsirea unor infractiuni de coruptie referitoare la transportul de mãrfuri peste frontiera de est. În cursul diminetii s-au desfãsurat 27 de perchezitii la domiciliul unor persoane si în alte locatii aflate în judetele Iasi si Vaslui. Totodatã, Centrul National Anticoruptie deruleazã o serie de activitãti similare în Republica Moldova. La actiune, procurorii beneficiazã de sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Politiei Române si Serviciului Român de Informatii”. Spre searã, procurorii decid începerea urmãririi penale pentru 23 de persoane, 19 vamesi si cei 4 politisti!

Vamesii si politistii de frontierã au spus cã sunt nevinovati!

Trebuie spus cã marea majoritate a celor vizati în acest dosar au pledat „nevinovat” în fata anchetatorilor. Ajutati de avocati, acestia au sustinut cã nu au comis axcte de corutie si nu au legãturã cu vemesii corupsi din Republica Moldova. Cu toate acestea, anchetatorii sustin cã, de data aceasta, au indicii temeinice fatã de actiunile ilegale ale vamesilor si politistilor de frontierã de la Albita. Se spune cã întregul sistem de legãturã dintre cele douã pãrti le-a fost divulgat de cãtre unul din ofiterii sub acoperire, infiltrati de moldoveni în echipa de vamesi de la Leuseni, care ar fi reusit în timp util sã afle toate „legãturile” dintre vamesi, precum si informatii importante despre transporturile cu colete care nu trebuiau controlate…contra cost!

A MAI FOST O DATÃ

Dupã doi ani si jumãtate, nu se mai terminã procesele

În februarie 2011, 47 de politisti de frontierã de la Vama Albita erau sãltati de anchetatori si dusi cu elicopterele la Bucuresti, într-unul dintre cele mai ample dosare de coruptie din Moldovea, ca urmare a unui denunt fãcut de chiar de seful Politiei de Frontierã Vaslui, comisarul-sef Bodoga. Ancheta s-a finalizat în aprilie 2011, însã mecanismul greoi al Justitiei Române si-a spus cuvântul, iar dosarul „Albita I” nu e finalizat nici acum. Procesul politistilor de frontierã de la Albita a început abia la finele anului trecut, dupã ce judecãtorii de la trei instante s-au contrazis succesiv cu privire la cine ar trebui sã solutioneze cauza. Initial, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Iasi, dupã care a fost declinat cãtre Tribunalul Vaslui. Magistratii vasluieni au luat aceeasi decizie, înaintând dosarul la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a României. În primãvara anului trecut, cauza a fost trimisã înapoi la Iasi, pentru ca judecãtorii de aici sã ia decizia de a-l restitui la Parchet, cerând refacerea materialului de urmãrire penalã de cãtre DNA. Procurorii au intentat, însã, recurs, admis de ÎCCJ, iar dosarul a ajuns înapoi la Curtea de Apel Iasi. În decembrie 2012, a început, într-un sfârsit, judecata. Cei 47 de politisti de frontierã, eliberati, între timp, din arest, au lovit si ei împotriva justitiei, schimbându-si radical declaratiile date în fata procurorilor. Majoritatea politistilor de frontierã din lotul Albita I, audiati de procurorii anticoruptie, au spus cã nu mai recunosc vreuna din din acuzatiile aduse. Dacã în primele declaratii acestia nu doar cã au mãrturisit cã mai luau câte o „micã atentie” din partea celor ce tranzitau Vama, dar s-au mai si pârât unii pe altii, acum cu totii au mers pe aceeasi idee: nimeni nu a luat niciodatã spagã în Vama Albita, nici bani si nici mãcar un borcãnel cu gem!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.