spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Jihadul portocaliu, episodul educatie

- Advertisement -

TAIFUN Sefii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui au dezlãntuit jihadul portocaliu. Într-un ritm alert, ca si cum aceasta ar fi prioritatea numãrul 0, directorii de scoli sunt schimbati pe bandã rulantã. Femeia “general” pare a nu observa adevãratele probleme cu care se confruntã sistemul de învãtãmânt vasluian. În tot acest timp, mii de elevi tremurã de frig în clase, învatã în spatii improvizate, insalubre iar sute de cadre didactice sunt nevoie sã scoatã si ultimul leu din buzunar ca sã-si achite naveta, pentru a putea ajunge la ore.

Plinã de zel, conducerea interimarã a ISJ Vaslui a înlocuit într-o singurã zi, nu mai putin de nouã directori de scoli. Functiile au fost ocupate de cadre didactice alese cu grijã din rândul fruntasilor pedelisti. Criteriul principal al schimbãrilor nu a fost competenta si rezultatele performante în activitatea didacticã, asa cum ar fi fost normal, ci doar carnetul de partid. Schimbãrile efectuate de reprezentantii ISJ au vizat liceele “Stefan Procopiu” si “Ion Mincu”, unde au fost înlocuiti directorii adjuncti, Colegiul Economic “Anghel Ruginã” si alte patru scoli din mediul rural, Stãnilesti, Fâstâci, Rafaila, Al. Vlahutã, Todiresti si Grivita.

Primul val al schimbãrilor aduce 10-15 decapitãri

Inspectorul general Mihaela Cososchi spune cã în aceastã primã transã a schimbãrilor vor fi înlocuiti 10-15 directori dintre cei numiti cu delegatie, desigur pe criteriul competentei. “Vom schimba directorii cu delegatii, pentru cã, fie nu corespund, neavând grade didactice, fie în urma unor sesizãri am descoperit un management defectuos si o relatie nu tocmai în regulã cu cadrele didactice. Vor fi înlocuiti 10-15 directori care nu au dat concurs ci au fost numiti cu delegatie. Nu este chiar o campanie de schimbare a directorilor si nu cunosc dacã cei noi numiti au implicare politicã”, spune Mihaela Cososchi, fãrã a fi însã, foarte convingãtoare.

Profesor cu zeci de elevi pe constiintã, picati la Bacalaureat, director

Prima schimbare, poate si cea mai scandaloasã, a fost la Colegiul Economic “Anghel Ruginã”. Fostul director adjunct Lidia Zãrnescu, membru marcant PD-L, a fost promovatã pe functia de director prim, în timp ce director adjunct a fost numit Alexandru Filip, coleg de partid cu aceasta, un profesor cunoscut mai curând prin scandalul în care a fost implicat în anul 2002, decât prin competenta didacticã. O clasã întreagã de elevi a distinsului profesor Alexandru Filip, a picat cu brio materia de specialitate la examenul de bacalaureat, deoarece, din spusele elevilor, dascãlul avea cu totul alte preocupãri în timpul orelor, decât acelea de a împãrtãsi din tainele învãtãturii. Pãrintii celor 30 de elevi au reclamat acest fapt la Inspectoratul Scolar si pentru a nu fi tras la rãspundere, profesorul a preferat sã nu se mai întoarcã la catedrã si si-a luat concediu de paternitate, ocupându-se de cresterea si îngrijirea copilului.

“Despre implicarea politicã nu stiu ce sã zic, s-ar putea sã fie”

Despre traseul profesional al proaspãtului director adjunct, inspectorul general Mihaela Cososchi, recunoaste cu seninãtate cã reprezintã o necunoscutã si cã recomandãrile pe functii au fost fãcute de cãtre inspectorul general adjunct, Vasile Ursanu. “Nu am stiut asta, trebuie sã recunosc cã nu este o situatie pe care sã o cunosc foarte bine. Nu am avut timp si e posibil sã fie asa, dar asta nu va putea schimba cu nimic deciziile luate. A ajuns pe functie prin colaborarea cu colegii din Vaslui, care cunosc situatia, chiar domnul inspector general adjunct Ursanu l-a recomandat. Despre implicarea politicã a acestuia nu stiu ce sã zic, chiar nu cunosc membrii PD-L de la Vaslui, s-ar putea sã fie”, admite în final, inspectorul general, Mihaela Cososchi, sustinând totodatã cã partidul care a promovat-o în functie pledeazã pentru descentralizarea si depolitizarea scolilor. O altã schimbare s-a produs la Liceul Industrial “Ion Mincu” Vaslui, unde directorul adjunct Ovidiu Lisievici a fost înlocuit cu profesoara Camelia Badea. Deasemenea, postul de director adjunct, rãmas liber dupã numirea profesorului Vasile Ursanu, inspector general adjunct a fost ocupat de inginerul Aristotel Onciu, care a mai detinut aceastã functie.

“ Ne e teamã cã de la o zi la alta, o sã ajungem sã lucrãm la catedrã, tot pe criterii politice”

Despre schimbãrile survenite în mediul rural, conducerea ISJ sustine cã s-au fãcut în urma unor sesizãri primite, ulterior constatându-se deficiente de management sau de comunicare. Astfel, la Stãnilesti, Fâstâci, Rafaila, Alexandru Vlahutã, Grivita si Todiresti, la mai putin de douã luni de la instalare, directorii numiti de vchea gardã au fost înlocuiti. Unii dintre acestia se aflã la prima numire, altii însã au mai trecut pe la conducerea scolilor cu pricina, stârnind valuri de nemultumiri în rândul colectivelor didactice. La renumita Scoalã Fâstâci a revenit pe functie, Manuela Ciobanu, adesea contestatã de pãrinti si de cadrele didactice, poate pentru nepriceperea de care a dat dovadã în gestionarea anumitor situatii. La Scoala Todiresti repunerea în functie a fostei directoare Angela Lazãr a stârnit o adevãratã revoltã în rândul cadrelor didactice. Acesteia îi este imputat modul dictatorial si defectuos în care a condus scoala ani la rând. “Dacã se tot schimbã directorii asa din douã în douã luni, unde ajungem? Si apoi, pe ce criterii a fost numitã? Ne pare rãu cã vedem cu ochii nostri, zi de zi, cum politica este adusã în scoli. Ne este teamã cã de la o zi la alta, o sã ajungem sã lucrãm si noi la catedrã, tot pe criterii politice”, a declarat un cadru didactic de la Scoala Todiresti. Nemultumite, cadrele didactice sunt hotãrâte sã nu lucreze cu noua directoare numitã pe functie si sã înainteze memorii cãtre ISJ si Ministerul Educatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.