spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Japonia, la câteva ore distanţă de o catastrofă nucleară. Numărul victimelor a ajuns la 13.000

- Advertisement -

Japonia mai are doar câteva ore ore pentru a preveni o catastrofă nucleară poate chiar mai gravă decât cea de la Cernobîl, susţin mai mulţi experţi citaţi de ziarul britanic Daily Telegraph. Pentru a răci combustibilul nuclear, reactoarele de la Fukushima au fost stropite cu apă, din elicopter.

Toată atenţia specialiştilor se concentrează acum asupra reactorului patru al centralei. “Credem că incinta secundară de protecţie a fost distrusă şi că în bazinul de combustibil folosit nu mai este apă deloc. Şi, din acest motiv, nivelul radiaţiilor este extrem de ridicat” consideră unul dintre specialiştii care se ocupă de acest caz.

Reacţiile nucleare continuă şi în barele de uraniu uzate. În lipsa apei de răcire, ele se pot încălzi până la topire, ceea ce ar elibera emisii radioactive de aceeaşi amploare ca la Cernobîl, dacă nu chiar şi mai puternice. Japonezii încearcă să răcească zona reactorului cu apă aruncată din elicopter, dar nivelul radioactivităţii era prea mare chiar şi în aer.

A fost chemată în ajutor şi poliţia, care va îndrepta asupra reactorului puternicele tunuri cu apă folosite, de obicei, împotriva manifestaţiilor violente. Armata americană colaborează şi ea la operaţiuni cu un avion-spion fără pilot, imun la radiaţii. Dar oficialităţile nipone nu se bucură de prea multă încredere.

Guvernul nipon a evacuat populaţia doar pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. Specialiştii americani sunt, însă, de părere că zona evacuată trebuia să fie mult mai mare. Vântul îndreaptă particulele radioactive spre Oceanul Pacific.

Încă un cutremur în Oceanul Pacific

Un cutremur cu magnitudinea 6.3 s-a produs cu puţin timp în urmă în Oceanul Pacific. Epicentrul s-a situat în largul mării, dar seismul nu a provocat un tsunami.

Localnicii contactaţi de Wall Street Journal spun că au simţit cutremurul, dar nu s-au înregistrat pagube.

Vanuatu este situat pe aşa-numita „centură de foc” a Pacificului iar cutremurele sunt foarte frecvente. Anul trecut, în apele arhipelagului s-au consemnat trei seisme de magnitudine 7.

Mai multe state îşi avertizează cetăţenii să părăsească Japonia

Pe fondul catastrofei de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nordul Japoniei, China este prima ţară care a început să-şi evacueze cetăţenii din Japonia, declarând că „seriozitatea şi incertitudinea” reactoarelor deteriorate i-a făcut să fie „foarte preocupaţi” de siguranţa populaţiei, potrivit Yahoo News.

Mai mult de 3.000 de chinezi au fost deja evacuaţi din nord-estul Japoniei, în special din zona afectată de cutremur.

Şi Australia le-a recomandat cetăţenilor săi din Japonia să încerce să plece din acele zone, având în vedere regiunile afectate de cutremurul de vineri, cu o magnitudine de 8,9, potrivit Yahoo News.

Franţa a cerut cetăţenilor săi aflaţi în Tokio sau alte zone ale Japoniei, să se întoarcă în ţară, dacă nu au nici un motiv întemeiat care îi ţine acolo.

Serbia şi Croaţia şi-au sfătuit cetăţenii să plece din Japonia.

Ministerul de Externe al Marii Britanii recomandă populaţiei să evite pe cât posibil deplasările în Japonia, adăugând că oficialii monitorizează atent situaţia referitoare la nivelul de radiaţii.

antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.