spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Jandarmii vasluieni au descãrcat cele 1,4 milioane de buletine de vot, pregãtirile sunt pe ultima sutã de metri

- Advertisement -

AJUTOR… Pe lângã misiunile de ordine publicã, jandarmii vasluieni au primit si sarcina descãrcãrii buletinelor de vot de la europarlamentare si referendum.

VA FI HAOS ÎN SECTII?… Aproape 420.000 de vasluieni sunt asteptati, pe 26 mai, sã voteze la cele 526 de sectii de votare care se deschid duminicã dimineatã. La finele sãptãmânii trecute, câteva zeci de jandarmi din cadrul IJJ Vaslui, la cererea Prefecturii, au descãrcat cele 1,4 milioane de buletine de vot care se vor împãrti în judet, pe sectii de votare, în zilele urmãtoare. Alegerile din 26 mai vor produce un haos total, estimãm încã de pe acum, în multe sectii de votare din judetul Vaslui, atât din cauza faptului cã se suprapun cu referendumul, cât si ultimelor precizãri de la BEC. Este bine sã stiti cã, odatã ce intrati în sectia de votare, puteti opta pentru a vota fie la europarlamentare, fie la referendum. BEC a stabilit ca alegãtorii care vor sã voteze pentru referendum sã primeascã ambele buletine de vot, cu cele douã întrebãri, neputând opta pentru primirea doar a unuia dintre ele. Însã, alegãtorul poate vota fie pentru una dintre întrebãri, fie pentru ambele, fie pentru niciuna. Si mai interesant, dacã votati pentru europarlamentare si nu sunteti decis sã votati si la referendum, o puteti face pânã la ora 21.00, duminicã.

Cei 414.000 de alegãtori din judetul Vaslui, de pe listele electorale permanente, vor vota la referendumul pe teme de justitie pe douã buletine de vot, al cãror model a fost propus de Autoritatea Electoralã Permanent, printr-un proiect de hotãrâre de guvern. Biroul Electoral Central (BEC) a hotãrât cã votantii vor primi câte trei buletine de vot si cã la fiecare sectie vor exista trei urne, fiecare buletin având urna proprie. Asta înseamnã cã vor trebui confectionate, numai în judetul Vaslui, peste 1.500 de urne, în care sã fie depuse toate buletinele. Introducerea unui buletin de vot în altã urnã decât cea destinatã nu va anula votul, mai anuntã BEC. Ce contin cele trei buletine de vot, care se vor da pe 26 mai? Unul dintre ele va fi cu candidatii pentru alegerile europarlamentare, asupra cãruia votantii vor pune stampila pe partidul ai cãror candidati vrea sã-i reprezinte în Parlamentul European. Celelalte douã buletine de vot vor fi destinate referendumului, câte unul pentru fiecare întrebare stabilitã de presedintele Klaus Iohannis. Astfel, fiecare întrebare va fi tipãritã pe câte un buletin de vot. Buletinul de vot are formatul A5. A doua paginã a buletinului de vot (versoul primei coperti) va rãmâne goalã, având înscrisã, în subsol, doar numerotarea paginii. Pe pagina a treia a buletinului de vot (versoul copertii finale) se imprimã întrebarea, precum si pãtratele, cu latura de 4 cm, cuprinzând afirmatia si negatia. Ultima paginã a buletinului de vot (coperta finalã) va rãmâne goalã, pentru aplicarea stampilei de control. Cam asa vor arãta buletinele de vot, însã iatã ce problemã majorã se întrevede încã de pe acum.

Haos total în sectiile de votare: veti putea veni sã votati de douã ori!

O noutate ce ar putea decide soarta referendumului sau a alegerilor parlamentare este cea care prevede cã votantul care opteazã pentru un singur tip de scrutin (n.r. fie alegeri europarlamentare, fie referendum), poate sã revinã în sectia de votare si sã voteze, pânã la închiderea urnelor, ora 21.00, pentru celãlalt tip de scrutin, pentru care nu a votat prima datã. Sã mai spunem cã buletinele de vot vor contine numele a 13 formatiuni politice si trei candidati independenti, în urmãtoarea ordine stabilitã prin tragere la sorti: PSD, Alianta 2020 USR PLUS, PRO România, UDMR, PNL, ALDE, Prodemo, PMP, PSR, PSDI, PRU, PNPR, BUN, Gregoriana Carmen-Tudoran, George-Nicolae Simion si Peter Costea. O ultimã precizare, care dã bãtãi de cap primarilor vasluieni, încã de pe acum. Potrivit art. 12 alin. (3) al Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 6/2019 privind unele mãsuri pentru buna organizare si desfãsurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, se asigurã din bugetul de stat, prin bugetul Autoritãtii Electorale Permanente, sumele necesare acoperirii urmãtoarelor categorii de cheltuieli: cheltuielile pentru tipãrirea buletinelor de vot si a publicatiilor destinate birourilor electorale; cheltuielile pentru confectionarea stampilei Biroului Electoral Central si a stampilelor cu mentiunea „VOTAT”; cheltuielile pentru confectionarea timbrelor autocolante; indemnizatiile membrilor Biroului Electoral Central si ale personalului tehnic auxiliar al acestuia, precum si indemnizatiile prevãzute la art. 16 alin. (9); cheltuieli pentru hârtia necesarã imprimãrii buletinelor de vot; cheltuielile privind dotarea si functionarea Biroului Electoral Central, precum si orice alte cheltuieli generate de activitãtile specifice procesului electoral. Dar, multi primari stiu de pe acum cã vor trebui sã scoatã bani de la bugetele locale, pentru a plãti aceste cheltuieli, urmând ulterior sã-si recupereze sumele de la bugetul de stat. Dacã vor mai primi bani de la stat…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.