spot_img
spot_img
5.6 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Jaful” de la muzeul județean, din nou în atenția Curții de Conturi. O parte din prejudiciu s-a prescris și nu mai poate fi recuperat

- Advertisement -
BANI PIERDUȚI… Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” și Consiliul Județean Vaslui nu mai pot recupera prejudiciul din anul 2018, în valoare de 40.760 lei, provenit din decontarea anumitor cheltuieli fără documente justificative, pentru că a intervenit termenul de prescripție.

TIMPUL TRECE, PROBLEMA DISPARE… “Jaful” de la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui a intrat într-o etapă importantă: tărăgănarea. Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” și Consiliul Județean Vaslui nu mai pot recupera prejudiciul din anul 2018, în valoare de 40.760 lei, lei, provenit din decontarea anumitor cheltuieli fără documente justificative, pentru că a intervenit termenul de prescripție. Ba mai mult, același lucru riscă să se întâmple și în cazul banilor sustrași fraudulos din trezorerie. Conducerea și aparatul de specialitate al instituției nu au reușit, până la această dată, să cuantifice întregul prejudiciu cauzat bugetului județean, adică să verifice toate documentele contabile și să calculeze câți bani s-au furat prin falsificarea CEC-urilor. Directoarea muzeului, precum și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, au încercat să explice auditorilor Curții de Conturi că organele abilitate, polițiștii, procurorii și instanța de judecată, trebuie să se ocupe de acest lucru. “Având în vedere că în momentul de față pe rol este un dosar de urmărire penală înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, stabilirea valorii finale și recuperarea prejudiciului cu perceperea de majorări de întârziere, se va face în urma unei sentințe judecătorești sau în funcție de evoluția anchetei în acest caz”, a explicat directoarea Ramona Mocanu, potrivit auditorilor publici externi. Aceștia atrag atenția că “există riscul prescrierii dreptului de încasare, deoarece nu s-au prezentat documente care să ateste cuantificarea prejudiciului, luarea măsurilor de rezultat (atragere răspundere civilă) cu privire la recuperarea actualizată a pagubei (prejudiciu plus majorări actualizate până la data recuperării) și nici nu s-au înlăturat cauzele generatoare (prin neimplementarea capătului de măsură privind operațiunile în numerar)”. Concluzia auditorilor publici externi, în privința neimplementării acestei măsuri, este implacabilă: “se constată inacțiunea conducerii, dar și a aparatului de specialitate de la nivelul Muzeului Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui”.

Controlul efectuat de Camera de Conturi Vaslui la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” a avut loc în perioada 1 aprilie – 31 mai 2021 și a scos la iveală detalii incredibile despre cum, timp de trei ani, s-au furat bani din instituție, chiar din conturile de la Trezorerie. Aceștia erau scoși din conturile Finanțelor Publice Vaslui, în baza CEC-urilor de numerar, iar apoi justificați cu facturi false. Pentru ca totul să pară „real”, au fost folosite două firme radiate în 2008, adică inexistente din punct de vedere fiscal. Ba mai mult, au fost operate plăți în fals (nereale) către anumiți furnizori. Spre exemplu, în 2020, Muzeul Județean a plătit 42.929 lei pentru cartușe, tonere, acuarele, pensoane, măști de protecție, prestări de servicii la evenimente culturale, rechizite, furnizare gaz și materiale pentru reparații, dar achizițiile în realitate nu au fost făcute. Facturile și ordinele de plată au fost falsificate, iar furnizorii trecuți în documente au spus că nu au livrat bunurile către instituție, prin urmare nici nu au încasat banii. Auditorii Curții de Conturi au stabilit că bugetul Muzeului Județean “Ștefan cel Mare”, respectiv fondurile primite prin transferuri de la Consiliul Județean Vaslui, în perioada 2018-2020, cu suma de 361.229 lei. Din această sumă, muzeul a recuperat 138.360 lei înainte de controlul Curții de Conturi.

Muzeul județean trebuia să extindă verificările asupra tuturor sumelor ridicate prin CEC-uri din conturile Trezoreriei

În urma controlului respectiv, auditorii publici externi au impus muzeului nouă măsuri spre implementare până pe 29 noiembrie 2021. Din acestea, cinci au fost implementate, două – implementate parțial și două neimplementate. Măsurile nepuse în practică sunt: “extinderea verificărilor în termenul de prescripție în vederea stabilirii întinderii și cuantificării prejudiciului privind plățile efectuate pentru decontarea nelegală a unor cheltuieli fără documente justificative, recuperarea acestuia, cu perceperea de majorări de întârziere calculate pentru perioada de când s-a produs prejudiciul până la recuperarea integrală, inclusiv analizarea oricăror forme de răspundere pentru recuperarea sumelor plătite nelegal” și “verificarea în interiorul termenului de prescriere a integralității tuturor sumelor ridicate prin CEC-uri din conturile de disponibilități de la Trezoreria Vaslui, a realității plăților efectuate prin casierie (n.r. inclusiv stabilirea și cuantificarea prejudiciului cauzat, precum și stabilirea persoanelor care se fac vinovate de păgubirea bugetului județean); organizarea operațiunilor cu numerar derulate prin casieria entității cu aplicarea procedurilor operaționale de lucru”. Prima măsură nu mai poate fi pusă în practică, pentru că a intervenit termenul de prescripție, astfel că auditorii publici externi au dat un nou termen – 28 noiembrie 2022 – până la care trebuie implementată cealaltă măsură, precum și celelalte două parțial implementate.

Prejudiciul de 40 mii lei (din 2018) a fost dat uitării

Auditorii publici externi au stabilit că “decontarea fără respectarea prevederilor legale (lipsă documente justificative) a condus la crearea unui prejudiciu bugetului instituției în anul 2018 în sumă de 40.760 lei, stabilit în baza eșantionului verificat, sumă care la data prezentului control este prescrisă”. Pentru anul 2020, aceștia au stabilit un prejudiciu de 1866 lei, provenit tot din decontarea cheluielilor achitate necuvenit, însă au precizat că “verificarea echipei de audit s-a făcut pe bază de eșantion și nu cuprinde toate operațiunile derulate de entitate în anii 2018 și 2020. Mai mult, din anul 2019, nu s-a verificat nicio operațiune la misiunea de audit efectuată”. Astfel, Curtea de Conturi a constat că, deși instituția trebuia să extindă verificările privind plățile efectuate pentru decontarea nelegală a unor cheltuieli fără documente justificative și să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu, ținând cont de termenul de prescripție, acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult de atât, auditorii publici externi au precizat că “nu s-a luat măsura stabilirii răspunderii în sarcina persoanelor care se fac răspunzătoare, singura informație pusă la dispoziția echipei de audit fiind inserarea datelor de identificare cu numele și prenumele persoanelor care aveau responsabilitatea păstrării documentelor pentru operațiunile auditate pe bază de eșantion în anul 2018, fără a se prezenta alte documente (de exemplu: cercetare administrativă, expertiză contabilă etc.)”.

Dumitru Buzatu: “trebuie să așteptăm rezultatul anchetei”. Să așteptăm să…

Dumitru Buzatu

Întrebată de auditorii publici externi de ce instituția pe care o conduce nu a putut să implementeze măsura impusă, directoarea Ramona Mocanu a explicat: “complexitatea măsurilor pe care le-am avut de îndeplinit a necesitat o perioadă mare de timp; având în vedere că trebuie să ne continuăm și activitatea curentă și trebuie să rezolvăm și un număr mare de deficiențe din anii anteriori a dus la neîndeplinirea măsurii”. La aceeași întrebare, actualul contabil șef a răspuns: “măsura de față necesită o perioadă de timp mare pentru verificare și analiză a documentelor existente la dosare; lipsa timpului necesar nu mi-a permis ducerea la îndeplinire a acestei măsuri”. De asemenea, și președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, dar și directorul executiv al Consiliului Județețan, Mircea Țuțuianu, au fost nevoiți să răspundă la întrebare: “așa cum rezultă și din documentele puse la dispoziție auditorilor externi, pentru prejudiciul de 42.626 lei (n.r. 40.760 lei – cheltuieli decontate fără documente justificative în 2018 și 1866 lei cheltuieli de deplasare achitate necuvenit în anul 2020) nu s-au găsit documente justificative, iar acest sens a fost întocmit un proces verbal de constatare privind lipsa documentelor justificative din dosarele contabile, înregistrat la nr. 5028/02/06.2021. Acest proces verbal de constatare a fost înaintat către Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Având în vedere că este o cercetare penală în desfășurare, consider că trebuie să așteptăm rezultatul anchetei pentru a ne îndrepta către persoana/persoanele vinovate în vederea recuperării prejudiciului”.

Răspunsurile «șmecherite» ale directoarei muzeului versus raportul Curții de Conturi!


Redactorii Vremea Nouă vă prezintă în oglindă o parte dintre precizările Curții de Conturi și explicațiile directoarei Ramona Mocanu, date anul trecut, în ședința de Consiliul Județean (n.r. instituție care asigură finanțarea muzeului) în care a dat explicații cu privire la deficiențele constatate de Curtea de Conturi. Întrebările (a doua coloană) sunt redactate de jurnaliștii VRN și sunt necesare pentru a înțelege contradicțiile dintre cele două părți. 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. De ce sa isi dea demisia, sa achite prejudiciul, dobanzi si penalizari(aferente sumei de recuperat pentru perioada 2018-2022) asa cum e corect intr-o tara normala, dupa care in arest, acolo ii este locul.

  2. Lucian, mai trimite fotograful la pozat, sa mai updateze unele poze,sincer. Am observat ca ai poze cam vechi și ar mai vrea unii/unele sa arate ASA cum le prezinți tu… În rest, treaba ta

  3. Auzi prescriere! Intr-o țară normală, cu legi normale și respectate de toți, erau de mult timp la pușcărie!
    Confiscați-le averile ilicite, că acolo s-au dus banii și deschideți-le drumul către inchisori! Sunt mână-n mână toți!
    NIMIC, dar absolut nimic nu au făcut pentru oameni ,pentru oraș, să rămână ceva în urma lor…doar Hoții la drumul mare!

  4. Un jurnalist de investigatii adevarat ar face o analiza atenta si pertinenta cu cv-ul acestei femei. De la liceul facut la ”colaborarea” cu un patron al unei firme de turism din Bacau, scoala de asistente, munca la Zapodeni si apoi la Osesti ca moasa comunala sau feler si ar termina cu studiile ei universitare si doctorale. O scanare atenta ar arata tensiunile si conflictul ei din directoratul de la Prestatii sociale, titularizarea la LMK, directoratul la muzeu cu toate mizeriile si tensiunea pusa pe angajati. Vedeti sumele cheltuite la 1 dec 2021, participantii, contributia lor la eveniment, costul pe beneficiar(La Livada)- invitatii- sositi din 29 nov- directori de muzee din tara(veniti la intalnirea Asociatiei muzeelor, platitori, noi, bogatii Romaniei). La 10 ian 2022 25 de directori de muzee vin la Vaslui, cu sotii, soferi, muzeografi la o mare activitate pe 8-9 ian. Iar o intalnire a asociatiei platita integral de Vaslui. Inaintea evenimentului de la Podul Inalt. Nu mult, cam 40.000 lei. La8-9 martie, Femei celebre. Bani, bani, bani! Rochii, costumatii de epoca etc. Individa leaga un eveniment important cu o sueta, o agapa cultural-bahica ce consumsa sume uriase. Unde nu mai pui ca participa la masa toti angajatii, sau semneaza pentru ca suma per capita sa fie cat mai mica, sa nu sara in ochi. Oamenii aceia primesc in zilele respective indemnizatie de hrana! Chiar nu stiti unde sa cautati sau nu vreti? verificati incrucisat muzeul, asociatia care functioneaza in muzeu, asociatia muzeelor, proiectul in parteneriat cu Rep Moldova(unde salariul directoarei este de 1000 euro/luna). Asa se explica deplasarile ei in tara in fiecare saptamana. Merge pe la cei pe c are ii invita la Vaslui. Si isi deconteaza si transportul, cazarea si masa! Puteti tine acest comentariu pentru voi sa va puteti documenta pentru un aricol dee senzatie. Chiar ar fi indicata discretia ptr ca sa nu apuce sa stearga urmelee sau sa dispara documentele ! Cu conditia sa nu se faca documentare de presa pe terasa la Phoenix!

    • Foarte bun comentariul! Din pacate, din ce mai citesc si eu, observ ca in afara de cei de la Vremea Noua, nimeni din presa locala nu mai trateaza acest subiect! Oare de ce? Ce fel de presa se face in Vaslui si mai ales in interesul cui?

  5. O nație mai proastă de atât, nu există!…evident mă refer la vasluieni.Ei au susținut ani în șir prin scoruri electorale de baschet, nemernicia!…Priviți în jurul vostru, ce vedeți?…Nimic deosebit, v-ati obișnuit cu târla!…

  6. Bravo ei că încă mai rezista în acea funcție! În orice societate normală, în orice companie privată, aceasta manageră era de mult dată afară. La Vaslui, pe moșia baronului, iată ca orice e posibil! Se fură bani cu sacul, se trage de timp, se prescrie fapta și toată lumea merge liniștită mai departe! Polițiști, procurori, judecători, politicieni, toți se au ca fratii, merg împreună la partide vânătoare, fac parte din aceleași grupuri masonice! Ce dreptate să se mai facă și mai ales cine să o facă?

  7. Acuma doamna Ramonica , fără de supărare, atîta timp cît toate părăduielile astea s-au întîmplat in timpul mandatului dvs., ar trebui sa fiți demisă . Adică, ați demonstrat că nu dețineți toate calitățile unui bun manager, dimpotrivă. Și potrivit unei bune practici , specifice plaiurilor mioritice,ar trebui sa ….intrați în parlament ca deputat ori senator !
    Va doresc succes !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.