spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Jaf de 3 milioane de euro, la Palatul Copiilor

- Advertisement -

Cea mai scumpã clãdire din judetul Vaslui

INCREDIBIL… De aproape zece ani de zile, un sediu situat în buricul Vasluiului provoacã dureri de cap administratiei locale si agitã spiritele între politicieni. Vorbim de Palatul Copiilor Vaslui, pentru care un constructor din Iasi a cerut sume exorbitante pentru reabilitare, peste 2.500 de euro pe metrul pãtrat. Valoarea lucrãrilor, stabilitã prin proiectul Provas SA Vaslui, în anul 1998, era stabilitã la 4,5 milioane lei, fãrã TVA, valoare rezultatã în urma aplicãrii indicilor de inflatie la vechiul proiect. Zece ani mai târziu, s-a primit aprobare pentru înscrierea licitatiei de reabilitare a clãdirii în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost încheiat pe 3 noiembrie 2011, suma licitatã fiind de 5,1 milioane lei, fãrã TVA. Valoarea a fost indexatã cu diferenta de TVA, modificatã de la 1.07.2010, la suma de 5,28 milioane lei. Ciudat este cã întreaga sumã a fost stabilitã pe baza unor memorii de arhitecturã, structurã, instalatii prezumate, adicã totul a fost luat “en-gros”, uitându-se un element important. Clãdirea în sine era monument de patrimoniu si nu se putea lucra la fel ca la un bloc ANL, de exemplu. Într-un final, s-a ajuns la concluzia cã este nevoie de 13 milioane de lei pentru a finaliza lucrarea, adicã în jur de 3 milioane de euro, astfel cã Ministerul Educatiei National a blocat totul.

Îm 2008, dupã câstigarea licitatiei de reabilitare, a apãrut un alt deviz general, care urca valorea lucrãrii la niveluri ametitoare, de aproape 13 milioane lei (130 miliarde lei vechi). În august 2011, se publicã indicatorii tehnico-economici ai investitiei, pentru a explica foarte clar ce este de fãcut la Palatul Copiilor, cifre care au uluit pe toatã lumea. Constructorul, o firmã din Iasi, trebuia sã încaseze în jur de 130 miliarde lei vechi pentru reabilitarea si modernizarea unei suprafete desfãsurate de 1.100 mp la Palatul Copiilor, cu o medie de, atentie!, 118 milioane lei vechi. Incredibil, însã Palatul Copiilor din Vaslui ar fi trebuit modernizat cu sume astronomice pe metrul pãtrat, care i-ar fi fãcut invidiosi pânã si pe cei mai bogati europeni. O clãdire din Vaslui care urma sã fie reabilitatã cu 2.500 de euro pe metrul pãtrat ne duce cu gândul la infractiuni de domeniul Codului Penal, fãrã doar si poate.

Povestea unei licitatii care s-a terminat într-un nor de praf. La propriu!

De aproape trei ani, clãdirea Palatului Copiilor este o ruinã. Primarul, Consiliul Local, Prefecturã, politicieni – se pare cã nimeni nu poate face nimic pentru acest obiectiv care ar fi trebuit sã fie o bijuterie arhitectonicã a centrului Vasluiului sã se finalizeze. Initial, s-a estimat cã, pentru modernizarea si reabilitarea clãdirii ar fi fost nevoie de trei ani. Palatul Copiilor Vaslui, fosta Casã Mavrocordat, a avut ziua de 25 februarie, ca datã-limitã a lucrãrilor de reabilitare, stabilitã prin contract. Termenul a fost însã prelungit pânã în luna august 2011. Lucrãrile de reabilitare au fost începute în luna noiembrie a anului 2008. La licitatia organizatã pentru câstigarea proiectului au participat douã firme, cea care a obtinut contractul fiind Impex Romcatel Iasi, firmã acreditatã de Ministerul Culturii. Finantarea a venit din partea Ministerului Educatiei, valoarea totalã a proiectului ridicându-se, initial, la aproximativ 4,5 milioane de lei. Ulterior, s-a ajuns la o sumã necesarã de aproape trei ori mai mult, într-un mod de neînteles. Problemele legate de bani au sistat de mai multe ori lucrãrile, iar din luna iulie 2011 niciun muncitor nu a mai lucrat pe santierul de la Palat. Contractul stipula clar faptul cã banii vor fi virati în contul firmei ritmic, în functie de datele la care vor fi primiti de la Minister. Pe fondul crizei economice, finantarea a întârziat, astfel încât firma, ai cãrei reprezentanti sustin cã nu si-au primit banii pentru lucrãrile efectuate, a dat în judecatã institutia pentru a-si recupera datoriile. Pe de altã parte, conducerea Palatului a sustinut cã valoarea lucrãrilor efectuate nu se ridicã la suma livratã în conturile constructorilor. Existã date certe care demonstreazã cã firma din Iasi a încasat peste 46 miliarde lei vechi, desi clãdirea este o ruinã. Un milion de euro care s-a aruncat aproape pe apa Sâmbetei, pentru cã unele pãrti ale Palatului riscã sã se prãbuseascã în orice moment. În urma unuia dintre procesele purtate între conducerea Palatului Copiilor si firma din Iasi, instantele au dispus virarea unei sume de peste 13 miliarde lei vechi, la care s-au adãugat majorãri si penalitãti de 1,6 miliarde. Ministerul Educatiei Nationale a achitat suma restantã, însã nu a plãtit si majorãrile, astfel cã, de câtiva ani, conturile Palatului sunt blocate prin decizia unui executor judecãtoresc. Sunt tot felul de acuze care circulã în jurul acestei afaceri. Conducerea Palatului Copiilor acuzã faptul cã firma din Iasi a “recurs la scanarea semnãturii unui reprezentant al institutiei si a stampilei, folosind niste documente false pentru a extrage sume din contul de garantie de bunã executie si de cesionare în favoarea unei bãnci a unor creante inventate, ce le-ar avea de recuperat de la Palatul Copiilor”. Conducerea institutiei recunoaste cã din august 2012 contractul de lucrãri a expirat de drept si nu va mai colabora cu firma din Iasi, cerând organizarea unei a doua licitatii.

Primarul Vasluiului este disperat: nu poate reabilita întreaga zonã din jurul Palatului

Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, intentioneazã de multi ani sã schimbe din temelii zona din fata Palatului Copiilor, obiectiv despre care nu se stie când va fi finalizat. “În 2011 mi-am dorit sã lucrez puternic pentru Palatul Copiilor, unde se desfãsurau, înainte de intrarea în reparatii, activitãti pentru copii. Am contactat proiectantul, am discutat cu profesorii si credeam cã în timp record vom termina lucrãrile si vom moderniza zona cu iluminat arhitectural, demolarea statiei de autobuz si redarea obiectivului cãtre copii. Am mutat cercurile la diferite institutii (scoala 9, Casa de culturã, Casa Corpului Didactic). Din pãcate, firma de constructii care a început lucrãrile este neserioasã, cei care au urmãrit lucrãrile au fost de rea-credintã si am ajuns la finalul anului cu lucrãrile sistate”, spunea primarul Pavãl în primãvara anului 2012. Acesta era decis sã dãrâme statia de autobuz de la Palatul Copiilor, care este construitã în urmã cu aproape 25 de ani si care, în timp, a devenit un obiectiv de interes al orasului. însã situatia incertã de la Palat a stagnat totul în zonã. Palatul Copiilor este, la origine, fostul Palat Mavrocordat, resedintã a marilor boieri ai Moldovei. Proiectatã de mari arhitecti italieni, clãdirea a adãpostit urmasii lui Constantin Mavrocordat, descendent al familiei domnitoare cu acelasi nume. Mavrocordat, fost proprietar al unei fabrici de cãrãmidã si tiglã, a construit actuala clãdire folosind material de la propria fabricã, în 1885. Acesta a cumpãrat mosia Vasluiului de la urmasii Nataliei Subina, nãscutã Ghica, ultima fiicã a domnitorului Moldovei. în perioada interbelicã, maresalul Constantin Prezan a cumpãrat clãdirea de la urmasii lui Mavrocordat. În 1930, clãdirea a fost donatã armatei, drept sediu pentru Cercul Militar. Dupã 1948, casa a trecut în posesia autoritãtilor locale, fiind succesiv sediul mai multor institutii raionale sau judetene. Prin 1974, s-a înfiintat Casa Pionierului, cu sediul în acest edificiu. Atunci existau cinci cadre didactice, care îndrumau 45 de elevi. În prezent, la cercurile Palatului predau 27 de cadre didactice, iar numãrul elevilor ce trec într-un an pe la cercurile din cadrul Palatului Copiilor este de aproape 2000.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.