spot_img
15 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

ISU Neamt, mosia sefilor?

- Advertisement -

• un fost pompier spune că si-a dat demisia de la ISU, întrucît nu a mai suportat umilinta sefilor • „Am fost obligat să desfăsor diverse activităti, desi nu aveam pregătirea necesară: am montat acoperisuri, desfundat instalatii sanitare si pluviale etc“, spune tînărul care a dorit să-si păstreze anonimatul • fostul pompier mai spune că era obligat să plătească cotizatia la Asociatia Salvatorul Nemtean, desi nu era membru si că i se impunea să se aboneze la tot felul de reviste, desi nu dorea acest lucru • „Ni se impunea să luăm masa la unitate, mîncarea fiind insuficientă“, a mai spus nemultumitul • toate acuzatiile sînt respinse de conducerea ISU Neamt •

„Am visat la o carieră frumoasă la ISU Neamt, însă nu s-a putut. Mi-am dat seama că unii confundă institutia cu propria mosie. M-am opus unor măsuri total nelegale, dar degeaba. Mi s-a spus clar că nu voi putea să schimb sistemul, pentru că este bun asa. Păcat că si alti colegi erau si sînt în asentimentul meu, însă nu au curaj să spună lucrurilor pe nume“, îsi începe povestea un tînăr nemtean, care a activat o perioadă ca pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt. Pe principiul că orasul este mic, iar bratul răzbunării lung, tînărul ne-a solicitat să-i păstrăm confidentialitatea. Fostul pompier spune că nu-si explică de ce la 20 de ani de la Revolutie încă mai găsesti oameni în diverse institutii, cu mentalitate bolsevică. „Eu am fost angajat pe bază de contract, în urma unui concurs. După ce am început serviciul mi-am dat seama că multi din sistem aveau impresia că lucrează încă cu militari în termen. Noi aveam niste obligatii clare, iar angajatorul la fel. Dacă noi le respectam, de partea cealaltă nu putea fi vorba de asa ceva. Într-un final, în urma situatiilor apărute am fost nevoit să-mi dau demisia din sistem. Se întîmpla în anul 2007“, a declarat fostul pompier.

Muncă cu japca si abonamente obligatorii

Tînărul spune că a avut suficiente motive care l-au făcut să renunte la cariera militară si că le-a adus la cunostinta sefilor, însă fără ca ceva să se întîmple. „În perioada cît am fost angajat am desfăsurat diverse activităti, altele decît functia pe care o aveam, desi nu aveam pregătirea si instructajul de protectia muncii pentru activitătile de constructie a acoperisului la clădiri, cu toate fazele lui de lucru: construirea scheletului, bătut asterial si sufit, tablă, burlane, văruit, montat gresie, faiantă, desfundat instalatie sanitară si pluvială etc. Ni s-a impus să cotizăm cu suma de 5 lei pe lună la Fondul Detasamentului, fond din care au fost achizitionate gresie, faiantă, ferestre termopan, chiuvete etc. Toate pentru baia detasamentului, baie si toaletă la care nu ne fost permis accesul si utilizarea pentru o perioadă de timp de către unul dintre sefi. Mi s-a oprit pe statul de plată 20 de lei pentru Asociatia Salvatorul Nemtean, asociatie la care nu am aderat printr-o adeziune, nefiind de acord să particip la fondul asociatiei. Nu mai pomenesc de faptul că eram obligati să ne abonăm la tot felul de reviste, desi eu personal nu doream acest lucru. Domnul colonel Pîrvu ne-a impus să servim două mese la serviciu de 24 de ore, în valoare de 15 lei pe tură lucrată, meniul fiind insuficient pentru hrănirea unei persoane. Multi nu doreau să mănînce la unitate, însă era obligatoriu. Cînd s-a spus că mîncarea este insuficientă, ni s-a propus să dăm o sumă mai mare de bani pentru suplimentarea hranei sau procurarea suplimentului de hrană din surse proprii. Sînt probleme cunoscute de toti cei care lucrează acolo, dar nu au curajul să le spună. Ajunsesem să las o sumă destul de importantă de bani la serviciu, ceea ce nu este normal. Din cauza celor mentionate, dar si a altor aspecte, am decis să demisionez“, a conchis fostul pompier care a amintit si de un episod în care toti angajatii ISU au fost obligati să-si încaseze lefurile pe card bancar, instrumentele fiind emise de o bancă ce percepea printre cele mai mari comisioane de pe piată.

Ce zic sefii ISU?!

Într-o adresă remisă redactiei (n.r., semnată de primadjunctul Ionel Pîrvu), ca răspuns la o serie de întrebări pe care le-am adresat conducerii ISU Neamt, sînt respinse toate aspectele prezentate de fostul pompier. „Retinerile la care faceti referire se fac exclusiv pe baza unei cereri semnate personal, care se completează anual, prin care fiecare cadru militar optează să plătească sau să nu plătească respectivele cotizatii sau să facă abonament la Revista «Pompierii Români». Sumele, pentru care fiecare poate opta să le achite sau să nu le achite, sînt următoarele: Revista «Pompierii Români» – 5 lei; Asociatia «Foisorul de Foc» – 2 lei, Clubul Sportiv «Dinamo» – 3 sau 5 lei subofiteri sau ofiteri; Asociatia «Salvatorul Nemtean» – 30 de lei. Personalul inspectoratului beneficiază lunar de contravaloarea normei de hrană cuvenite. Cadrele pot opta pentru servirea mesei, care poate fi asigurată în sistem catering de către societatea stabilită de personalul subunitătilor, în urma analizei ofertelor, cu respectarea prevederilor legale. Nimeni nu este obligat să servească masa în acest sistem. Personalul inspectoratului nostru a optat, în urma deciziei luate într-o sedintă desfăsurată cu întreg personalul, să contribuie benevol cu o sumă modică (3 lei) pentru asigurarea materialelor de întretinere necesare igienizării si curăteniei spatiilor comune, precum si a fiecărei încăperi în care se desfăsoară activităti“, se arată în adresă. Cît priveste faptul că angajatii ar fi fost obligati să-si scoată carduri de la una dintre cele mai păguboase bănci la capitolul comisioane, răspunsul a sunat astfel: „Fiecare persoană din cadrul inspectoratului si-a ales institutia bancară la care să îi fie virate drepturile bănesti, după ce în cadrul adunărilor cu întreg personalul le-au fost prezentate toate ofertele institutiilor bancare interesate. În prezent, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă «Petrodava» virează drepturile salariale la 8 institutii bancare. Mentionăm că personalul poate opta pentru schimbarea institutiei bancare la care să îi fie virate drepturile bănesti“. Că o o fi asa sau nu, angajatii ISU Neamt stiu cu sigurantă mai bine.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.