DESPRE ATHOS… Un eveniment cultural și spiritual ce a avut ca temă legenda și misterele care învăluie istoria Sfântului Munte, a avut loc la Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad, la sfârșitul săptămânii trecute. Într-o atmosferă caldă, veselă și prietenoasă, personalități ale vieții culturale bârlădene au contribuit cu relatări din punct de vedere istoric, teologic sau artistic, aducând în prim plan bogăția și frumusețea pe care o păstrează Sfântul Munte Athos, oază de autentică spiritualitate ortodoxă și internațională. „Fiecare dintre noi poartă în suflet Athos-ul lui, chiar dacă nu ajunge niciodată acolo.” – a fost concluzia părintelui Adrian Filimon, prezent la activitate.
Întâlnirea de la Centrul „Mihai Eminescu” a fost încă o dovadă că tainicul Munte Athos oferă prin oameni minunile sale, oriunde s-ar vorbi despre acesta. Ideea acestei dezbateri vine ca o provocare din partea avocatei Cristina Puric, preocupată de scrierile despre Muntele Athos. A fost un bun prilej de a aduce în atenția publicului implicarea poetului Mihai Eminescu, în calitate de prim redactor la publicația „Timpul”, de a desfășura, în luna august 1878, o campanie publică, la solicitarea Arhimandritului Chiriac, starețul mănăstirii cu hramul Întâmpinarea Domnului de la Muntele Athos, pentru a aduna ajutoare constând în cărți, bani și alte bunuri necesare înființării unei biblioteci cât și pentru cheltuielile curente ale mănăstirii. Din articolul publicat de Mihai Eminescu, pe 10 august 1878, în care motivează demersul său, au reieșit importante și valoroase detalii ale vremii asupra modului de organizare și funcționare a așezămintelor monahale și legătura românilor cu Sfântul Munte.
Cristina Purice a prezentat aspecte din cărțile citite, menționând că importanța Sfântului Munte nu se bazează numai pe lucrările de artă, deosebite și neprețuite, sau pe manuscrisele deosebit de valoroase, ci și pe spiritualitatea vie a monahilor care viețuiesc acolo și care reprezintă o continuitate neîntreruptă a vieții duhovnicești și a tradiției vechi a Bisericii Ortodoxe. Părintele misionar Sorin Adrian Filimon a oferit publicului, simple și prețioase mărturii privind însemnătatea timpului trăit și petrecut timp de o săptămână la Muntele Athos. Concluzia părintelui Adrian Filimon a fost că: „Fiecare dintre noi poartă în suflet Athos-ul lui chiar dacă nu ajunge niciodată acolo.” Părintele și-a exprimat convingerea că fiecare pelerin ajunge la Muntele Sfânt dacă își dorește cu adevărat și dacă are chemare. Pictorul iconograf Nelu Grădeanu a surprins într-un mod absolut admirabil și neașteptat, relatând din trăirile și întâmplările de a cunoaște, de a colabora și de a picta chipurile celor mai reprezentativi duhovnici, așa cum a subliniat, adevărați sfinți în viață, care au slujit la Muntele Athos. Acesta a ținut să menționeze că Sfântul Munte este pur și simplu un „Mont Blanc” al ortodoxiei. La activitate au luat parte și elevi din clasele a XI-a IA și a XII-a I, fiind însoțiți bibliotecarul Daniela Ciobotaru și profesorul informatician Adrian Bratuleanu, de la Liceul Tehnologic „Petru Rareș“.
Mai ales taină, având în vedere cum își rup bucile popii de pe acolo