Afaceristi huseni, implicati în mafia hotilor de gaze
HOTIE S-au umplut de penibil! Dacã pânã mai ieri se fãleau cu masini si case luxoase, ba chiar si cu functii publice, faptul cã au fost descoperiti furând gaze naturale, le-a arãtat adevãrata fatã. Ieri, municipiul Husi a fost luat cu asalt de echipele de la Gaz Est, care au verificat în detaliu fiecare instalatie. Operatorul judetean de gaz a început propria anchetã, întrucât improvizatiile la contoare au fost fãcute de cunoscãtori, care vor rãspunde si ei pentru faptele lor în momentul în care vor fi identificati. Husenii sunt în stare de soc. Vile, pensiuni, magazine, baruri si, atentie!, piscine la vile de sute de mii de euro erau încãlzite cu doar câteva sute de lei lunar, în timp ce mii de metri cubi de gaze se pierdeau prin orificiile din contoare fãcute, se pare, de unii angajati de la Gaz Est Husi. Se spune cã, în cazul fostului subprefect Sergiu Marian acesta plãtea la vila proprie facturi de 100-200 de lei, în timp ce consumurile erau de câteva ori mai mari, având contoarele „lucrate”.
Reprezentatii Gaz Est au refuzat sã facã publice numele celor care au fost prinsi furând fãrã pic de jenã, cantitãti impresionante de gaz. Chiar si asa, în acest dosar se vehiculeazã nume sonore. E vorba de un important producãtor local (care, se pare, îsi încãlzea vila somptuoasã cu gaz furat), de proprietarul unui depozit angro, dar si de detinãtorul unor magazine alimentare etc. Printre locatiile despre care se vorbeste în Husi cã s-ar fi încãlzit prin metode ilegale ar fi si celebrul motel de la Dobrina, apartinând influentului om de afaceri Vasile Marian, dar si de vila fostului subprefect Sergiu Marian, fiul proprietarului de la Dobrina. Metodele, sustin surse din Husi, erau destul de ingenioase, desi nimeni nu confirmã pânã acum acest lucru. Pentru a mãslui contoarele, erau folositi unul sau doi angajati de la Gaz Est Husi, care veneau si dãdeau gãuri în contoare pentru ca echipamentele sã nu mai înregistreze corect toate cantitãtile de gaze folosite. Se spune cã, în cazul lui Sergiu Marian, plata la o facturã pe perioada iernii, la ditamai vila, ajungea undeva la 100-150 de lei, desi trebuia sã plãteascã de cinci sau zece ori mai mult! Cei care fãceau astfel de fapte, oameni care stiau cu ce se „mãnâncã” aceste contoare, din sistem, erau si ei recompensati cu 200-300 de lei pe lunã, cumpãrându-se tãcerea lor si acoperind în continuare pierderile foarte mari pe care Gaz Est le înregistra pe Husi. Existã informatii cum cã operatorul judetean de gaze ar fi analizat extinderea retelelor în tot orasul si ar fi decis ca pe unele strãzi sã opreascã temporar investitiile, tocmai pentru cã se întâmplau lucruri grave, adicã o serie de consumuri foarte mari de gaze care nu „bãteau” cu ce se factura lunã de lunã. Printre obiectivele care ar fi apelat la astfel de metode ilegale, care s-ar putea lãsa cu ani de puscãrie pentru cei implicati, ar fi si patronul unei fabrici de productie de încãltãminte, care folosea în procesul de productie mari cantitãti de gaze, însã doar o micã parte era trecutã în facturi, pentru cã avea contorul gãurit de persoane specializate în astfel de actiuni.
Cei implicati aruncã vina unul asupra celuilalt. Husenii vor sã se facã dreptate!
Desi pare greu de crezut, oamenii legii au ridicat contorul si de la Cafeneaua „Cafe Noir”, situatã în buricul târgului si care, dupã cum stie toatã lumea, apartine consilierului Cãtãlin Dogaru. Acesta s-a lepãdat însã, de cafenea, sustinând cã e a prietenului sãu, Ciprian Melinte, care, la rându-i, ar fi închiriat locatia. Ieri, orasul a fost luat cu asalt de echipele Gaz Est, care vor sã descopere toti hotii. Localnicii sunt în stare de soc. Oamenilor nu le vine sã creadã cã nume grele din peisajul public local s-au pretat la asemenea …gãinãrii. „Nu îmi vine sã cred, vã spun sincer! Sunt oameni mari, oameni destepti, cum sã fure gaz?! Nu s-au gândit cã pot ajunge la puscãrie?! Ce rusine! Un om simplu, un pensionar sau un somer necãjit nu ar face asa ceva. Consumi, plãtesti. Nu merge asa cum vor ei: consumi si nu plãtesti! E o golãnie. Nu e normal, nu e corect! Dar, ce e correct în România?! Cine stie de cât timp furau gaz si cine i-a ajutat sã facã modificãri! Politia sã îsi facã datoria!”, sunt de pãrere oamenii. Anchetatorii au deschis un dosar penal, pentru furt calificat. „Fiind vorba despre un dosar penal în curs de cercetare, nu pot fi dezvãluite aspecte ce tin de acest caz. Dacã se dau nume, dacã se spun adrese, hotii de gaz vor sti sã îsi ia mãsuri suplimentare pentru ascunderea probelor. Dosarul penal este în lucru. În atentia noastrã sunt sase societãti comerciale si trei persoane fizice, dar reprezentatii Gaz Est continuã verificãrile si nu este exclus ca numãrul celor cercetati în dosar sã creascã”, au declarat reprezentatii Politiei. Mai mult decât atât, lucrãtorii de la Gaz Est SA au confirmat cã aceste contoare au fost mãsluite de cãtre persoane din sistem, deoarece au reusit sã facã modificãri, fãrã însã a rupe sigiliile. În aceste conditii, conducerea societãtii a declansat propria anchetã, pentru a-i depista pe angajatii care le-au dat o mânã de ajutor hotilor de gaz de la Husi. Fãptasii riscã pânã la 18 ani de închisoare.