spot_img
5.1 C
Vaslui
22-ian.-2025

IPJ Vaslui, la ceas de bilanț: numărul infracțiunilor comise în școli se menține ridicat. Drugtestele, folosite de cinci ori mai mult decât anul trecut

- Advertisement -
INFRACȚIUNI… Surprinzător, probleme mari sunt în unitățile de învățământ, acolo unde continuă să se săvârșească un număr mare de infracțiuni. (foto: Dan Pelin si Bogdan Gheorghita)

CIFRE… Dan Pelin, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, a prezentat, într-o conferință de presă, bilanțul activităților instituției pe primele nouă luni ale anului în curs. Din analiza datelor statistice se constată o scădere în cazul infracțiunilor judiciare, cele de lovire sau alte violențe, vătămare corporală din culpă, lipsire de libertate, agresiune sexuală, furt (total și din societăți comerciale), distrugere și infracțiuni silvice. Surprinzător, probleme mari sunt în unitățile de învățământ, acolo unde continuă să se săvârșească un număr mare de infracțiuni. Nu mai puțin de 62 de dosare penale au întocmit polițiștii vasluieni în perioada mai sus menționată, 9 pentru purtare abuzivă. Acestea ar fi fost comise de 5 învățători și 4 profesori, iar 2 infracțiuni ar fi fost comise de îngrijitori. În funcție de locul și mediul săvârșirii faptelor, din totalul de 62 de infracțiuni sesizate, 79% au avut loc în incinta unităților de învățământ, iar 21% în zona adiacentă acestora . S-a ajuns în această situație, probabil, și pentru că 58% din unitățile de învățământ din județul Vaslui nu dispun de sisteme de securitate – pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției. În primele 9 luni ale acestui an s-a constatat o creștere semnificativă și a testării șoferilor cu aparatul drugtest, care a fost de aproape cinci ori mai mare decât în anul 2022. Conducerea IPJ Vaslui a recunoscut că aceste dispozitive dau erori și a solicitat IGPR dotarea cu altele noi, mai moderne și mai precise. “Noi am solicitat la nivelul IGPR alocarea de alte drugteste, mai noi, mai performante, pentru că IPJ Vaslui deține în prezent doar două astfel de dispozitive. Este adevărat că apar discrepanțe între valorile indicate de aparat și rezultatele de la Medicina Legală, cum a fost și în cazul colegului nostru de la Negrești”, a declarat comisarul șef Dan Pelin.

Pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane și droguri, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, prin structurile competente cu atribuții în derularea de activități de ordine publică și siguranță rutieră, prevenire, siguranță școlară, a desfășurat diverse activități, atât în ceea privește partea de prevenire, cât și cea combativă. În perioada ianuarie-septembrie 2023, IPJ Vaslui a derulat 165 de activități informativ-preventive, cu 41 mai multe față de anul trecut, și a constatat săvârșirea a 29 de infracțiuni, cu 14 mai multe ca în 2022. Dacă anul trecut cele două drugteste au fost puse la treabă de 26 de ori, în primele 9 luni ale acestui an, nu mai șuțin de 128 de conducători auto au fost testați împotriva drogurilor.

Probleme cu asigurarea climatului de siguranță în instituțiile de învățământ

În ceea ce privește rețeaua școlară aferentă anului școlar 2023-2024, la nivelul județului, există un număr de 612 de unități de învățământ preuniversitar (124 în mediul urban și 488 în mediul rural). Dintre acestea, 157 au personalitate juridică (73 în mediul urban și 84 în mediul rural), iar 455 fără personalitate juridică (51 în mediul urban și 404 în mediul rural). Raportat la modul de asigurare a securității unităților de învățământ (cu pază și dotarea cu sisteme de supraveghere video), la începerea anului școlar 2023-2024, situația se prezintă astfel: 61% au efectuat analiza de risc la securitatea fizică; 33% unități de învățământ au implementat măsurile de securitate stabilite în analiza de risc la securitatea fizică; 22% au implementat cerințele minimale de securitate, prev.în art.8 1 din Anexa 1 la H.G. nr. 301/2021; 58% nu dispun de sisteme de securitate – pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției; 42% dispun de sisteme de securitate, din care: exclusiv cu pază umană : 0; exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției: 40%. Concomitent pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției: 7%; 7% au plan de pază aprobat de poliție; 5% nu au gard împrejmuitor; 2% amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător; 3% amplasate într-o zonă periferică / izolată. Din punct de vedere al infracționalității, în perioada anului școlar 2022/2023, au fost sesizate 62 de infracțiuni, cu 19,35% mai puține față de anul școlar precedent. Din totalul numărului de infracțiuni, ponderea cea mai mare o are infracțiunea de lovire sau alte violențe (40,32%), urmată de furt (19,35%), purtare abuzivă (17,74%), urmate la mare distanță de infracțiunile de amenințare, port ilegal de obiecte periculoase și șantaj, toate cu un procent de 3,22%. Cu privire la infracțiunile de purtare abuzivă, față de perioada anterioară a anului 2022, acestea au înregistrat o ușoară creștere, fiind sesizate cu (Î 9.67%) mai multe astfel de infracțiuni. Acestea ar fi fost comise de 9 cadre didactice (5 învățători și 4 profesori) iar 2 infracțiuni ar fi fost comise de îngrijitori. În funcție de locul și mediul săvârșirii faptelor, din totalul de 62 de infracțiuni sesizate, 79% au avut loc în incinta unităților de învățământ, iar 21% în zona adiacentă acestora. Din totalul infracțiunilor sesizate, 69% au fost comise în mediul urban, iar 31% în mediul rural.

Aproape un sfert din accidentele rutiere au fost provocate de bicicliști

În primele 9 luni ale acestui an, pe raza județului Vaslui s-au produs 398 de accidente rutiere, rezultând 24 de morți, 69 de persoane rănite grav și 401 persoane rănite ușor. Potrivit statisticilor IPJ Vaslui, un procent de 24,37% din totalul accidentelor au fost provocate de bicicliști. Din totalul celor 15 accidente rutiere grave în care au fost implicați bicicliștii, un număr de 12 dintre acestea au fost autoaccidentări, în urma cărora a rezultat moartea a 3 persoane și rănirea gravă a altor 12 persoane față de 0 morți în perioada similară a anului trecut. Un procent de 12,82% din totalul accidentelor au fost provocate ca urmare a nerespectării regulior de către pietoni. În ceea ce îi privește pe conducătorii auto, în perioada 01.01.2023 – 30.09.2023 s-au aplicat peste 8.500 de sancțiuni, cele mai multe pentru viteză (8.263) și pentru alcool (390). Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii vasluieni au suspendat 3130 de permise de conducere și au ridicat 1365 de certificate de înmatriculare.

Per total, infracționalitatea în județul Vaslui este în scădere

În total, în primele 9 luni ale acestui an, la nivelul județului Vaslui au fost sesizate un număr de 9732 de infracțiuni, cu 621 mai puține față de anul 2022. Dintre acestea, ponderea cea mai mare o au infracțiunile juridice (75.32%), lovire sau alte violențe (25.94%), furt (20.42%), de altă natură (20.53%). Și în privința infracționalității stradale se constată o scădere a numărului de cazuri. Din ianuarie și până la sfârșitul lunii septembrie au fost 1446 de infracțiuni stradale sesizate, cu 134 mai puține față de anul trecut, din care loviri sau alte violențe (45,78%), amenințare (12,38%), furt (22,41% din care 0,62% din societăți comerciale) și tulburarea ordinii și liniștii publice (1,31%).

“Cât timp voi sta aici, vreau să îmi aduc aportul la eficientizarea muncii de poliție”

Mulți polițiști din cadrul IPJ Vaslui pun rezultatele bune obținute în primele 9 luni ale acestui an și pe felul cum este condusă, în prezent, instituția. Aceștia spun că de când la șefia IPJ Vaslui a fost numit comisarul-șef Dan Pelin, activitatea instituției s-a eficientizat, Pelin fiind tot timpul prezent alături de colegii său din operativ. În câteva săptămâni, mandatul acestuia se va termina, însă sunt șanse mari ca el să rămână în fruntea IPJ Vaslui, tot pentru o perioadă determinată. “Începutul anului viitor s-ar putea să mă găsească tot la conducerea IPJ Vaslui, pentru că nu mai e mult până îmi expiră cele șase luni, iar până în prezent nu s-a organizat un nou concurs, așa că cel mai probabil mi se va prelungi, de către Inspectoratul General al Poliției Române, această desemnare a mea la conducerea IPJ Vaslui. Ceea ce vă pot asigura este faptul că atât timp cât voi ocupa acest scaun, voi încerca să-mi fac treaba cât mai bine cu putință, așa cum am spus și în momentul când am ajuns la Vaslui. Eu sper ca în cele șase luni să fi dovedit că sunt de bună credință și chiar vreau să îmi aduc aportul la eficientizarea muncii de poliție” a declarat șeful Poliției Vaslui, la finalul conferinței de presă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.