spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

IPJ Vaslui aduce clarificãri cu privire la erorile aparatelor DrugTest: „detecteazã inclusiv medicamentele, soferii sã citeascã cu atentie prospectul”

- Advertisement -

Modificarea legislatiei rutiere, în sensul pierderii temporare a dreptului de a conduce de cãtre soferii care refuzã testul cu aparatul DrugTest, a iscat discutii aprinse în toatã tara. În toate judetele, conducãtorii auto s-au plâns cã aceste dispozitive nu sunt deloc precise si cã detecteazã prezenta drogurilor în mod total eronat. Un astfel de caz a avut loc, anul trecut, si în judetul Vaslui, când un politist din Negresti a fost tras pe dreapta de colegii lui si testat cu DrugTestul. Aparatul a indicat prezenta în corp a douã substante interzise, însã politistul a contestat rezultatul si a solicitat recoltarea de probe biologice la spital. Dupã patru zile, analizele au arãtat cã politistul nu consumase, de fapt, droguri. În ultimii ani, zeci de vasluieni au trecut prin astfel de testãri eronate, însã în cazul lor, rezultatele analizelor s-au întors dupã câteva luni, chiar si un an, perioadã în care acestia si-au pierdut nu doar dreptul de a conduce, ci si locurile de muncã. Pe fondul acestor nemultumiri privind modificarea legii în defavoarea soferilor, Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui a adus mai multe clarificãri, specificând inclusiv cã pe viitor, politistii vor avea propriile lor laboratoare, asa cum se întâmplã deja prin strãinãtate, astfel încât rezultatele analizelor sã fie date pe loc. Cât despre drogurile depistate de cãtre aceste aparate, reprezentantii IPJ Vaslui au precizat cã ele au capacitatea sã detecteze inclusiv medicamente contraindicate pentru condusul autovehiculelor, de aceea înainte sã le ia si sã se urce la volan, soferii trebuie sã citeascã cu atentie prospectele acestor pastile.

Conform reprezentantilor IPJ Vaslui, „retragerea permisului de conducere exista deja în legislatia rutierã anterioarã emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusã în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectã obligatia legalã de a se prezenta la examinarea medicalã, necesarã certificãrii aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice”. „Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei mãsuri administrative (retragere permis) si în situatiile în care conducãtorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuzã sã respecte obligatia legalã de a se supune testãrii, în vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea politistului rutier, desi este identificat în trafic având:

  1. a) sanctiuni contraventionale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru sãvârsirea contraventiei de conducere sub influenta bãuturilor alcoolice;
  2. b) a fost condamnat definitiv pentru infractiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului sau a unor substante psihoactive, a consumat alcool sau alte substante psihoactive ulterior producerii unui accident de circulatie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a sãvârsit infractiuni privind traficul si consumul ilicit de droguri;
  3. c) în vehicul recipiente ce pot contine bãuturi alcoolice si care prezintã urme de consum sau substante susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  4. d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de bãuturi alcoolice sau substante psihoactive. Prin urmare, nu toti soferii sunt testati, asa cum s-a vehiculat în spatiul public, ci doar cei care se regãsesc într-una dintre situatiile de mai sus”, a precizat IPJ Vaslui, fãrã a spune însã cu exactitate ce înseamnã acest „comportament nefiresc”. Fãrã o definire clarã a acestor termeni, legea lasã posibilitatea politistului sã testeze pe cine doreste el, ca si pânã în prezent.

Pânã la sosirea rezultatelor, permisul este suspendat

Conform comunicatului remis de IPJ Vaslui, retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz înceteazã, iar soferul primeste permisul înapoi, dacã rezultatul analizei probelor biologice atestã lipsa în organism a alcoolului sau a substantelor psihoactive. „Mai mult, aceastã mãsurã a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal. Mãsura administrativã de retragere a permisului de conducere poate fi contestatã, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanta competentã având posibilitatea suspendãrii executãrii actului administrativ/anulãrii actului administrativ. Prin institutiile juridice prevãzute, legislatia rutierã are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viata, integritatea corporalã si sãnãtatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie sã primeze în fata unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalti. Astfel, în urma noilor modificãri legislative în domeniul rutier, conducãtorii auto care refuzã testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt condusi la unitãti medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezentei, existentei sau inexistentei substantelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, fatã de acestia este luatã mãsura administrativã de retragere a permisului de conducere, pânã la sosirea rezultatului probelor.  Anterior acestor modificãri, în situatia sus-mentionatã, pe vechea legislatie, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducãtorul auto trebuia sã astepte solutionarea dosarului penal”, se aratã în document. Fãrã îndoialã, faptul cã nu se mai fac dosare penale la kilogram nu poate fi decât de apreciat, însã conducãtorii auto au avut pânã acum o singurã si principalã problemã: durata pânã când primesc rezultatele analizelor pentru cã, odatã ce medicina legalã confirmã cã soferul nu a consumat droguri, automat se închide si dosarul penal. Asadar, principala grijã a soferilor care stiu cã nu au consumat droguri nu se leagã de faptul cã li s-a deschis dosar penal, ci cum poate primi mai repede rezultatele analizelor la sânge pentru a-si demonstra nevinovãtia si, implicit, pentru a reintra în posesia permisului.

Politia Românã va avea propriile laboratoare pentru a scurta perioada de asteptare

Vasluienii care au condus în ultimii ani prin strãinãtate si care au fost testati pentru droguri au vãzut o altã practicã peste granitã, una mult mai eficientã pentru toatã lumea. În Germania, spre exemplu, politistii au propriile lor laboratoare mobile, cu care se deplaseazã peste tot în tarã si care sunt mult mai precise decât dispozitivele pe bazã de salivã, folosite de Politia Românã. Cu privire la aparatele drugtest folosite în tara noastrã, IPJ Vaslui dã asigurãri cã sunt cele mai noi de pe piatã, de ultimã generatie si folosite în toate tãrile europene, precum si în Statele Unite ale Americii. Cu toate astea, Politia Românã se gândeste serios sã urmeze exemplul politistilor din vestul Europei si sã îsi achizitioneze propriile laboratoare mobile pentru cã, de multe ori, rezultatele DrugTestelor ies pozitive din cauza unor medicamente. „Este necesar ca cetãtenii sã se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumã si sã citeascã atent prospectul ori sã se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor. Asadar, persoanele în cauzã se pot pune în pericol, atât pe ei, cât si pe ceilalti participanti la trafic, având în vedere faptul cã efectul unor medicamente poate reduce capacitatea si timpii de reactie, iar aparatele Drugtest detecteazã inclusiv substante din compozitia acestor medicamente. Testarea reprezintã doar un indiciu în ceea ce priveste posibilitatea ca acel sofer sã fi consumat substante interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicalã, iar rezultatul acestora reprezintã probã în ceea ce priveste existenta sau inexistenta substantelor interzise. Mãsurile sunt diferite de la o tarã la alta, însã toate statele au o preocupare si sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, si anume conducerea sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise.

În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Politiei Române, ci al serviciilor de medicinã legalã. Durata analizãrii probelor biologice a fost luatã însã în considerare, la momentul modificãrilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Directiei Rutiere, a fost introdusã posibilitatea legalã ca Politia Românã sã organizeze si sã detinã laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe si pentru a emite cât mai repede un rezultat. Primul astfel de laborator va fi operationalizat la nivelul Institutului National de Criminalisticã din cadrul Politiei Române, iar cel de-al doilea, la nivelul judetului Cluj. De asemenea, în continuare, vor fi operationalizate astfel de laboratoare în toatã tara, la acest moment, documentatia pentru laboratorul din cadrul Institutului National de Criminalisticã – I.G.P.R. fiind deja pregãtitã.Totodatã, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Politiei Române a fost transmisã o informare oficialã cãtre Institutul National de Medicinã Legalã, pentru a evalua modalitatea de analizã a  probelor si emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoanã care depinde de permisul de conducere este nevoitã sã astepte o perioadã îndelungatã, acest aspect nefiind în competenta Politiei Române.

Asadar, Politia Românã a luat în calcul asteptarea îndelungatã referitoare la probele biologice, care nu este cauzatã de Politia Românã, iar, pentru a veni în întâmpinarea cetãtenilor, au fost luate în calcul aceste aspecte si tocmai de aceea vor fi înfiintate laboratoare, pentru a scurta perioada de asteptare.  Desi pânã în prezent, în legislatia anterioarã, nu era atributul Politiei Române, acum, în noua legislatie, existã aceastã posibilitate si cu sigurantã timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid.”

Interesul societãtii primeazã în fata interesului oricãrui individ

Conform IPJ Vaslui, „atât timp cât existã indicii cu privire la posibilul consum de substante interzise sau alcool la o persoanã care este depistatã la volan, acel indiciu trebuie verificat, întrucât acel conducãtor poate fi un potential pericol pentru ceilalti participanti la trafic”. „La acest moment, existã un trend descendent al numãrului de accidente si de persoane decedate în România, iar aceste prevederi vor contribui cu sigurantã, în continuare, la scãderea numãrului de accidente rutiere si a consecintelor grave pe care acestea le produc. Totodatã, în spatiul public, a fost intens mediatizatã o petitie, în care se solicitã anularea acestei ordonante de urgentã, întrucât sunt persoane care refuzã aceastã testare cu aparatul drugtest sau etilotest. Reiterãm cã este o obligatie legalã ca cetãtenii sã se supunã acestor testãri si existã, într-adevãr, optiunea de a nu efectua testarea, dar în acel moment intervin mãsurile administrative, si anume retragerea permisului de conducere, pânã la primirea rezultatului probelor biologice. Mentionãm faptul cã aparatele drugtest nu dau „erori”, asa cum sunt numite în spatiul public. Sunt anumite infirmãri, care provin de la substanta detectatã, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului. 15-20% din totalul testãrilor efectuate de Politia Românã au iesit negative la Medicinã Legalã, tocmai prin prisma faptului cã acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimã generatie, au capacitatea de a detecta inclusiv acele substante”, au mai precizat reprezentantii IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Atunci sa scrie aparatul ce detectează! Sa scrie Nurofen! Paracetamol! Lidocaina din anestezice!
    Nu heroina, cocaină, marijuana ! Pe aparat exista item cu „altele”, cumva?!?!?

    Polițiștii și politicienii sunt mana in mână cu mafia drogurilor!!!!
    Pe vremea lui Ceaușescu nu existau droguri în Romania! Romania nu era piata de desfacere pt droguri!
    Praful sa se ia de voi ăștia care ne ați atacat până la faliment și distrugere!!

  2. MAI …….este o instituție a statului MAFIOTĂ ……clar nu tre să te droghezi și să consumi alcool la volan …..de ce poliția din FRANTA ,GERMANIA ,BELGIA ,AUSTRIA ,ELVEȚTIA ăia din lumea civilizată nu au probleme de acest gen ? Șăf Mondial de politie la BRĂILA beat și accident, oare mai e ceva de zis ? Singura soluție în țara asta o altă revoluție fugăriți cu furci și topoare punct.

  3. Poate să explice IJP VS care este diferența dintre măsura punitivă și cea administrativă, în condițiile în care rămâi fără permis câteva luni în cazul ambelor ( cu toate consecințele ce decurg de aici ) ?

  4. Bai nebunilor, canabisul, cocaina, LSD, heroina, astea sunt droguri , plus ciupercile halucinogene…atât. De ce mă suspendați pe mine, daca iau paracetamol, ibufen, Nurofen, care sunt pastile, uai tâlharilor. Tot ce este pastila, sa nu fie băgată în drugtest. …tâlharilor. Eu nu am luat niciodată droguri, cum să mă suspenzi pe mine, că iau la 6 luni sau când oi raci, un paracetamol, aspirina, sau Nurofen, că așa vi se scoala vouă😡 Circarul din conducerea poliției, spunea că viața e prioritară, dar pe Vlad Pascu, l-au testat de doau ori în ziua crimei, dar nu ia fost luat permisul și confiscată mașină😡😡😡😡😡 Tot pe prosti fac legea, pe șefii cei mai nu. Trebuie protestat în masă , nu se poate așa ceva. Să rămână doar drogurile și băutura, scoateți medicamentele din drugtest

  5. Militienii te testeaza ca asa vrea casca lor, nu ca „existã indicii cu privire la posibilul consum” de bors acru sau ciorba de burta.

  6. Sunt multe medicamente care pot duce la testare pozitivă. La unele găsești în prospect că ‘se recomandă’ să nu operezi utilaje.. tralala.. Dar nu interzic. Într-o țară normală, ar trebui să fie de ajuns să arăți o scrisoare medicală sau o rețetă polițistului… Dar cum noi știm de toate, cumperi și iei medicamente după cum te doare, dă-l plm de medic. Ai răcit un pic, ai luat un nurofen și rămâi și pieton și cu dosar penal. Legislația este făcută pt a apăra pe cei nevinovați dar are lacune. Puneți-vă în situația în care sunteți să zicem șofer ca meserie… În urma testării, ești pozitiv… Nu poți conduce până nu vin rezultatele. Iar rezultatele vin negative. Cine te plătește cât stai? Angajatorul tău ce face în timpul ăsta? Trebuie găsită o metodă prin care, eu cetățean, să fiu protejat să nu mă omoare vreun drogat dar și cel care ia medicamente, medicamente ce nu afectează capacitatea de a conduce dar pot da rezultate pozitive la drugtest, să nu i se ia drepturile.

  7. CHÎCAT.
    Melițeanul te poate phute după atotputernicia sa, dacă nu-i place de muia ta. Sec.

    Asta ați votat, asta aveți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.