spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ionel Sandu a primit botezul politic, cu o reușită. A repus “Diaspora Vasluiană” în locul pe care-l merită | VIDEO

- Advertisement -

INTERVIU… Luna august bate la ușă și, anul acesta, în premieră, aceasta va fi dedicată Diasporei vasluiene. Proiectul inițiat de omul de afaceri Ionel Sandu, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali din Municipiul Vaslui, tocmai a trecut prin Consiliul Local (CL) Vaslui, în unanimitate de voturi. Au fost de acord și consilierii PSD, chiar dacă ei au cu totul alte opinii despre Diasporă. Ionel Sandu a trecut primul său examen ca om politic și, cu sinceritatea care-l caracterizează, acesta ne-a povestit toate stările prin care a trecut cu acest proiect, de la lansarea în interiorul partidului, până când a fost aprobat în CL. Acum, la final, este mândru că a reușit să pună Diaspora din Vaslui, cea care ține în viață economia municipiului, la locul cuvenit. “Pentru mine a fost poate cel mai dur examen prin care am trecut. Un examen al maturității și un prim botez în politică. A fost greu, fiindcă mai întâi a trebuit să-mi conving colegii din partid de utilitatea acestui proiect și apoi a venit scrierea lui, care nu a fost simplă deloc. E una să spui chestii la o discuție și alta e să faci un proiect care să fie consistent, în armonie cu legile noastre și care să nu dezavantajeze pe nimeni. A fost o muncă în echipă, împreună cu colegii mei din PNL, și faptul că a trecut prin CL Vaslui, iar Opoziția a votat, înseamnă că a fost un proiect bun. De aceea le mulțumesc colegilor mei liberali. Pe mine, personal, m-au trecut toate transpirațiile, mai ales că am fost pus să-l explic în ședință, în fața tuturor. Nu mă așteptam să pot vorbi consilierilor. Până a începe să explic, prin minte mi-au trecut zeci de scenarii. Nu știam cum să o fac. Mi-am zis că trebuie să fiu sincer și să spun cu curaj ce-am gândit când am propus acest proiect. Cred că aceasta a fost și cheia succesului”, a spus Ionel Sandu. Citiți mai jos un interviu despre cum s-a născut acest proiect, dar mai cu seamă despre cum vede acesta, ca antreprenor, salvarea municipiului nostru, acum când se vorbește tot mai des de regionalizare, o trasformare administrativă din care Vasluiul, ca municipiu, are numai de pierdut.

Reporter: Ca om de afaceri, mereu ați avut câte ceva de spus celor care conduc administrația publică locală. Ați intrat în politică și vi s-au deschis alte uși. Iată că ați reușit, în final, să fiți ascultat, iar o idee de-ale dumneavoastră, privind transformarea lunii august în Luna Diasporei Vasluiene, a devenit act normativ pentru primar. Cum ați reușit?

Ionel Sandu: Pentru mine, experiența de săptămâna trecută din CL Vaslui o fost una eliberatoare, dar și foarte chinuitoare din cauza emoțiilor. Îmi doream de mult să ajung în acest for și să-mi spun oful, iar când în sfârșit am ajuns, m-au trecut toate transpirațiile, de parcă eram în fața celui mai important examen al meu. Am strâns multă frustrare ca om de afaceri, ca plătitor important de impozite și taxe la bugetul Vasluiului. Niciodată nu am fost ascultat, nu mi s-a cerut părerea și nu mi s-au ascultat cererile. Compania mea are o cifră de faceri de aproape 7 milioane de euro și deține multe spații comerciale, pentru care plătesc sute de milioane la bugetul de stat și normal ar fi trebuit să fim băgați în seamă. Mă gândesc că primii100 de oameni de afaceri din oraș, cei care contribuie consistent la bugetul local prin impozitele virate, ar trebui să fie chemați măcar o dată pe an sau la doi ani de către primar și să li ceară și lor părerea despre cum trebuie dezvoltat acest oraș, în special infrastructura sa, de care orice investitor este dependent. Nu am avut această plăcere niciodată. Primesc de la Primăria Vaslui, din partea primarului, o agendă, pe care mi-o aruncă peste gard de Crăciun și atât. Acum, de când am început să critic activitatea primarului, am și fost sărit de pe listă. Probabil că cineva acolo, sus, a zis că gata cu Sandu, îl trecem pe lista neagră.

În Vaslui, dictatura funcționarilor se vede și în salariile pe care le încasează. Câștigă mai mult decât cei care lucrează în privat 

Rep.: Nu credeți că ați demarcat printr-o linie imaginară populația Vasluiului în două, în diaspora și cei rămași acasă ? Sunt voci care spun că și cei care au rămas în Vaslui merită la fel de multe avantaje. Nu mai vorbim de bugetari, care se văd indispensabili

Ionel Sandu: Acest proiect este unul al bunului simț, al normalității. Pentru a da înainte ca și comunitate, trebuie să avem curajul să aruncăm o privire introspectivă și să analizăm realitatea așa cum este ea. Trebuie să punem punctul pe “i” și să spunem că Vasluiul trăiește astăzi de pe urma bugetarilor și a Diasporei vasluiene. Industria noastră autohtonă estă încă fragilă pentru a suporta cheltuielile unui municipiul ca al nostru. Și cum bugetarii sunt bine răsplătiți de către stat, cu salarii mari, cu zile libere, cu sporuri, cu premii, iată că a venit și timpul ca cei din diasporă să se bucure măcar de recunoștința noastră, dacă altceva nu putem. Unii, care corect ridică problema despre ce avantaje primesc cei care au rămas acasă și muncesc și susțin prin efortul lor economia vasluiană, cu fluctuațiile de prețuri, cu impozitele stabilite după ureche, cu lipsa de viziune economică a celor care ne conduc și mă refer aici la miile de oameni care muncesc în companiile mari, la Vascar, Safir, Ilvas, Morandi, Plantagro, dar și celor care lucrează în sutele de microîntreprinderi. Fiindcă nu e ușor să stai în Vaslui și să muncești pentru 2.500 de lei, un salariu mediu, să-ți hrănești familia și să nu poți oferi măcar o secundă puterea ca copilului tău să viseze. Nu vreau să fiu demagog și nici cinic, dar noi, cei care am rămas acasă, avem măcar pe umărul cui să ne plângem, chiar dacă avem lipsuri, ne alinăm unii cu alții în familie și trecem mai departe. Cei care lucrează afară mănâncă o pâine bună, dar amară. E greu să fii împărțit în două, să-ți lași acasă o jumătate de familie și pe restul să o duci cu tine la muncă, unde tot timpul vei fi privit ca un cetățean de mâna a doua. De aceea, noi cei care am rămas acasă trebuie să fim solidari cu ei și să le arătam că e mai bine acasă, oricât de greu ar fi și împreună să schimbăm această administrație locală, care a rămas înțepenită în timp, care nu ține pasul cu vremurile și a devenit captivă unui grup, care exercită suveranitatea în numele unei familii sau a unui clan. De fapt, cei care au plecat au făcut-o pentru că au văzut că în Vaslui nu au viitor, nici măcar pentru copiii lor.

Mafia acestui clan politic care a acaparat orașul este puternică. Nu ar fi avut nicio șansă să lucreze aici, că nu ar fi avut unde, iar în locurile rămase la stat, nu încăpeai de ei. Dacă nu ești de culoarea familiei conducătoare, nu ai nicio șansă să lucrezi într-o instituție publică. 

Ionel Sandu are soluții rapide pentru a crea locuri de muncă pentru Diasporă

Rep.: Poate primi Vasluiul diaspora acasă ? Oare cei care i-au alungat prin politicile lor nu îi va dezbina din nou?

Ionel Sandu: Vasluiul este împărțit astăzi. Suntem dezbinați de cei care ne conduc în mod intenționat. Ei își doresc ca toți să plecăm, să rămână ei aici cu neamurile lor. Dacă cei din Diasporă văd că există speranță, văd că sunt lideri care să-i unească, atunci vom reuși să aducem normalitatea la Vaslui. De fapt, ce este această normalitate ? Din cei 60.000 de oameni care chipurile mai suntem la Vaslui, măcar 20.000 de oameni să muncească în privat și să aibă salariile mai mari ca cei de la stat. Gândiți-vă că astăzi salariul mediul al unui funcționar este de 4.500 de lei, iar în privat a ajuns la 2.500 de lei. Nu e normal! Nu mai vorbim de acele pensii nesimțite pentru care ne îndatorăm ca țară. Cum putem duce salariul celor din privat mai sus. Prin atragerea de investiții și prin folosirea oportunității că suntem orașul de lângă Iași, polul de dezvoltare al zonei noastre. Gândiți-vă doar că un tren de mare viteză, care ar face legătura dintre Iași și Vaslui, pentru navetiști, ar fi o soluție imediată a explodării locurilor de muncă. Noi avem mii de femei care sunt badante în Italia. Sunt remunerate cu 700 de euro. Credeți-mă că sunt familii în Iași care plătesc cu 500 de euro o bonă, iar la banii aceștia, badantele noastre ar sta acasă și nu ar mai pleca. La Iași sunt la mare căutare meseriașii de toate culorile. Vasluiul ar trebui să fie raiul firmelor de service pentru ieșeni. Iată ce se poate face simplu pentru cei care vor să vină de afară înapoi. Un electrician bun poate lua de exemplu și 8.000 de lei la Iași, cu un tren de mare viteză ar fi acasă în 40 de minute și nu ar trebui să mai stea prin străini și să plătească o chirie de 350 de euro. Trebuie să folosim și noi, în Vaslui, experiența dobândită de meseriași în străinătate. Nu mai vorbim că o administrație locală, cu o politică flexibilă față de investitori, poate transforma Vasluiul în noul El Dorado al Moldovei, fiindcă avem ceva ce nimeni nu are. O insfratructură școlară foarte bună, capabilă se creeze meseriași. Avem licee bune unde putem pregăti specialiști în profesiile căutate acum, licee teoretice unde pregătim vârfurile și tot așa. Revenind, putem da un mesaj diasporei vasluiene că are la ce veni acasă, dar înainte de toate trebuie să le arătam respectul cuvenit. Din acest motiv, hotărârea adoptată în CL este un nou început. Li se transmite mesajul că în Vaslui lucrurile se schimbă. Eu, personal, am arătat că pregătind vârfurile din învățământul vasluian, organizând acele tabere de pregătire intensive și performante de la Huși, că suntem la fel de competitivi ca elevii din liceele cu renume din București. Trebuie doar implicare și o viziune. Vasluiul poate renaște!

Motivația lui Sandu de a intra în politică

Rep.: De ce credeți că au plecat vasluienii să muncească în străinătate ? A fost doar mirajul unor câștiguri mari?

Ionel Sandu: Știți de ce vasluienii au plecat din oraș? I-au împins nevoile, dar au și fost umiliți aici. S-au săturat să pupe inelul stăpânului pentru a avea un trai mai bun. Nu au avut respectul cuvenit. Noi ne-am dat seama cât de valoroși au fost cei plecați, când astăzi nu mai beneficiem de munca și expertiza lor. Arătându-le un pic de respect, ei vor reveni acasă. România s-a schimbat, nu mai e țara baronilor PSD. Doar la Vaslui a mai rămas ultima redută. Mă uitam zilele trecute pe Facebook-ul lor de la partid și am văzut că au aceleași apucături ca ale lui Bădălău (n.r. baronul PSD de Giurgiu ajuns la pușcărie), care știm cu toții ce dedicații făcea pe manele, diasporei. După furtună, vrând să arate cât de buni erau ei, au aruncat mănușa PNL-ului spunând că nu-s la fel de rapizi la Goscom, ca pe vremea când asigurau ei managementul acolo. Dar nu s-au abținut și, în stilul lui Bădălău, au spus că ar trebui ca PNL și USR să cheme diaspora să facă curat în oraș după furtună. O lipsă de respect, o glumă prostească a unor tineri neocomuniști, care nu au lucrat nicio zi și care acum sunt la butoane în județ, pentru că sunt beizadelele tătucului. Dar 2024 va fi anul eliberării. Este ultima zvâcnire a balaurului roșu. La Vaslui, nume precum Buzatu, Pavăl, Neacșu, Țibulcă, Barbu vor fi dispărea din peisajul politic. Și PSD are oameni capabili. Mă uit la acel tânăr avocat care a venit cu o observație corectă în cadrul proiectului diasporei, cea prin care cerea să apară tricolorul pe afișul cu “Mulțumim, Diaspora!”. A spus-o, fără a avea acea șmecherie de tipul beizadelelor din PSD. Tot respectul meu pentru acest domn avocat Mancaș. Sunt și oameni de afaceri simpatizanți sau membri PSD care au viziune, dar nu sunt lăsați să se exprime. Eu, din acest motiv, am venit în PNL, de fapt în clubul Oamenilor de Afaceri liberali. În această structură avem posibilitatea să ne exprimăm liber și suntem sprijiniți în realizarea proiectelor noastre. Unul dintre ele tocmai a trecut și a devenit operațional. Mai avem și altele!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

20 COMENTARII

  1. Ce fata acra are asta in poza, dacă ar avea o funcție importantă le-aș plânge de milă subalternilor. Cand a fost mic cred că a fost căpăcit de cei mari iar acum vrea să-și ia revanșa, să arate cine este el.

  2. A rămas fara sclavi GRASU de vrea diaspora înapoi ?

    Să aiba cui să îi dea cu flit să le zică că mai așteaptă 50 la ușă dacă nu îți convine grăunțele de ți le aruncă în sictir pe post de salariu?

  3. Ăsta e mai toxic decât Buzatu,

    și Buzatu este cel mai toxic personaj politic în Vaslui.

    Exploatează fără milă să faca gușa mare.

  4. 🫣 Sandule vezi că angajații tai te înjură pe la toate colturile …..salarii mici….mașini vai steaua lor ….acum că ai fa ut sediu celor de la PNL e problema ta dar nu mai bine puneai de o primă pentru angajații tai , sau mai schimbai ceva pe la mașini ?

  5. Asta vorbeste de saracie!!!! Voi ati inebunit😠😠😠 baaaa, vezi ca sunt angajati pe 2000 de lei, la china mall din cartier, atata le dau galbejitii😠😠😠 la noi in tara, suntem bataie de joc, nimeni nu ii controleaza pe „investitorii straini”!! Pana si uratii aia din banglades, castiga mai mult ca romanii, nu va este Rusine😠 macar daca ar fi muncitori, dar sunt niste putori de te doare capul. Un oras plin de bugetari( neproductiv), nu are ce sa ofere comunitatii, doar bani cheltuiti inutil.

  6. Iar se baga in seama Sandu, da locuri de munca, salarii de peste 4500 lei la toți angajații din privat, micșorează preturile in magazine. Gargară din asta se făcea în 90 când lumea credea în schimbare, acum suntem sătui de politicienii care promit și nu fac nimic. Cred că trebuia să te faci lider de sindicat la Vremea Noua sa le obții mese gratuite și salarii decente sa nu mai aștepte firmituri de la patronii că ține.

  7. Se pare că patronul de la materialele de construcții a început să-și facă campanie electorală.!Da…e omul care vrea să devină primarul amărăștenilor vasluieni!

  8. Si cum arata proiectul asta ca n-am înțeles nimic, e greu de scanat ?
    La început zice ca e un fel de sărbătoare unde n-are statul nici o treaba, oamenii de afaceri si comercianții vor da discount-uri pentru zilele diasporei, acum vad ca e cu terase si cat mai mult țanțavai , nici vorba de vreo reducere sau comercianți cu discount-uri

  9. Veniți diaspora acasă,Dnul Sandu va ajuta sa va faceți case .Promite ca nu mai dublează prețul la materialele de construcții .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.