ÎN CĂUTAREA PROFITULUI… Zeci de turbine eoliene, înalte de peste o sută de metri, vor răsări pe dealurile Costeștiului, Dodeștiului, Viișoarei și Rosieștiului, zone printre cele mai slab dezvoltate economic din țară, dar fruntașe în privința potențialului eolian amenajabil. Firmele din domeniul producerii energiei regenerabile vor investi aici în amenajarea a două mari parcuri eoliene, cu speranța că vor obține profituri uriașe de pe urma vântului.
După investițiile anunțate de cotidianul Vremea Nouă în edițiile precedente, Vasluiul se pregătește să producă energie electrică pe încă 42 de hectare de parcuri eoliene, în cadrul a două noi proiecte private de investiții, care urmează să fie dezvoltate pe 32 și, respectiv, 10 hectare. Anunțul a fost făcut chiar de către Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Acesta a precizat că acordurile de mediu pentru realizarea celor două proiecte vor fi semnate în această săptămână. “Primul din proiectele pentru care Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui (APM) a emis acord de mediu, în această săptămână vizează construirea unui parc eolian format din 27 de turbine eoliene de 6.2 MW fiecare, cu o putere instalată totală de 167,4 MW. Amplasamentul va acoperi o suprafață de teren de 320.225 mp (32,02 ha), din extravilanul comunelor Banca, Dodești, Roșiești și Viișoara, din județul Vaslui. Și valoarea investițiilor propuse în proiect este impresionantă, fiind cuprinsă între 184 și 217 milioane de euro”, a spus președintele ANPM.
“Proiectele nu sunt susceptibile a avea impact negativ asupra obiectivelor de conservare din ariile naturale protejate”
Potrivit directorului executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, Mihaela Budianu, capacitatea de producție a centralei eoliene al cărei titular este Prowind Rosiești SRL va varia în funcție de viteza vântului, iar principalele lucrări propuse pentru punerea în funcțiune a parcului eolian vizează: realizarea de fundații și platforme tehnologice pentru montajul turbinelor eoliene; instalarea turbinelor eoliene cu înălțimi cuprinse între 155 și 165 m (turn) + 75 m și 85 m (pale); amenajarea drumurilor de exploatare agricolă pentru trafic greu, în limita a 5,5 m lățime și lărgiri suplimentare în secțiunile de curbă, precum și amplasarea stației lor interne de transformare, pe teritoriul comunei Viișoara. Centrala electrică Eoliană Costești, un alt proiect de construire a unui parc eolian, în valoare de 25 de milioane de euro, va primi, joi, acord de mediu. Turbinele montate de Elawan Bucharest Renewable Energy 10, având o capacitate individuală de 7.2 MW, vor ocupa o suprafață de aproape 10 hectare, din extravilanul comunei Costești și vor avea, conform proiectului, fundații din beton armat, platforme de operare și montaj, stație de transformare și linii electrice subterane. “Niciunul din aceste proiecte nu este susceptibil a avea impact negativ asupra obiectivelor de conservare din ariile naturale protejate menționate dacă se vor respecta măsurile prevăzute în Avizele favorabile acordate de Serviciul Teritorial Vaslui al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate -, în calitate de autoritate responsabilă pentru ariile naturale protejate”, subliniază directorul APM Vaslui. Anul trecut, în nordul județului Vaslui, au mai fost autorizate din punct de vedere al protecției mediului, de instituția subordonată Ministerului Mediului , alte două proiecte-gigant pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, având un total de 62 de turbine eoliene de mare capacitate, cu înălțimi de până la 206 metri.
Au venit cu eolienele la vaslui și au făcut contracte derizorii cu proprietarii de terenuri profitând de sărăcia în care trăiesc. Un contract încheiat corect e de 10000euro nu 2000, 3000 euro pe an .
Da,oamenii se bucura la un leu si nu se gandesc la nimic altceva.Vazusem documentare de prin Europa cu oameni care au fost nevoiti sa se mute din zona,pentru ca nu se mai puteau odihni,dormeau in pivnita ,singurul loc unde nu ajungeau aceste infrasunete pe care eolienele le produc.De asemenea si animalele i se imbolnavisera..Desi exista numeroase studii care arata ca infrasunetele sunt nocibe pentru sanatate,nu exista prea multe studii care sa arate ca eolienele care produc infrasunete sunt daunatoare..Din cauza intereselor financiare.
Si inca ceva aceste eoliene polueaza fonic ,prin infrasunete astfel multe persoane care locuiesc in vecinatatea acestor bazaconii se imbolnavesc.Da ,exista studii despre impactul infrasunetelor asupra sanatatii umane .Infrasunetele,spre deosebire de sunetele obisnuite pot ajumge la distante mari fara a scadea in intensitate iar aceste infrasunete afecteaza muschii si inima iar specialistii spun ca organismele nu se pot adapta la infrasunete.Dar aia de la mediu care au fost numiti in functii pe o felie de parizer normal ca nu cunosc aceste aspecte,cum nu le cunosc nici jurnalistii care scriu pompos de parca ar fi vorba de nu stiu ce tehnologie de ultima generatie..
Asta in timp ce in Europa,in tarile civilizate, s-a stabilit ca nu sunt rentabile si au renuntat la ele.Dar Romania tot timpul e cu 20 de ani in urma.
eolienile distrug albinele !
Afecteaza si oamenii si animalele aflate in apropiere.De la insomnie,pana la probleme cardiace.Infrasunetele pe care aceste eoliene le produc afecteaza starea de sanatate.
E bine ca se fac doar ca nu e ca si cum ar crea locuri de munca, capitol la care judetul asta sta foarte prost.
Interesant ca nimeni nu subliniază cât de dăunătoare sunt pentru fertilitatea solului! Trist !
Cine vrea să afle cât de dăunătoare sunt se poate informa de la alții, astfel încât îți poate face o părere.
https://cercetare-mediu.ro/wp-content/uploads/2018/03/11.-REIM-Beta-N-I-02.12.2010-F.pdf