EFECTELE PANDEMIEI… Scumpirea materialelor de construcții nu rămâne fără urmări la Huși, unde mai multe proiecte de hotărâre care vizează diverse investiții au făcut cale-ntoarsă în Consiliu Local, pentru majorarea sumelor alocate inițial. De pildă, reparația unei clădiri în care sunt cabinete stomatologice a avut nevoie de fonduri în plus. La fel s-a întâmplat și la casa mortuară, pe care municipalitatea vrea s-o zidească în cimitirul ortodox “Sfânta Toma”, unde banii aprobați prima dată nu mai sunt de ajuns. Funcționarii Primăriei spun că, cel puțin în cazul reparațiilor de la cabinetele stomatologice, de două ori ar fi fugit firmele de construcții, chiar de la momentul semnării contractului, dându-și seama că nu au cum să facă lucrarea cu materiale care au brusc prețuri duble.
Deși au aprobat într-o anumită formă mai multe proiecte de hotărâre privind investiții la nivel local, unele proiecte au început să revină pe masa consilierilor locali, pentru a primi bani mai mulți. Practic, este vorba despre o actualizare a documentației tehnico-economice. E cazul clădirii de pe strada 1 Decembrie din municipiul Huși, unde sunt cabinetele stomatologice. Nu a putut trece neremarcat faptul că proiectul în cauză a fost aprobat de anul trecut, însă nu a fost pus în executare nici până acum, când a fost supus din nou aprobării Consiliului, pentru majorarea fondurilor necesare investiției. “Bănuiesc că suplimentarea fondurilor este motivată de creșterea prețurilor la materialele de construcții, da? Totuși, ar trebui dat o explicație de ce nu s-a făcut până acum, că proiectul acesta a fost votat încă de anul trecut, de ce nu s-a pus în executare de anul trecut și s-a ajuns la majorarea de acum?”, a întrebat consilierul Radu Bobârnat.
“Creșterile ajung până la 250% pentru lemn”
Un angajat al Primăriei Huși, responsabil cu licitațiile, a dat o explicație: “A fost două proceduri de atribuire eșuate, am ajuns chiar în faza de încheiere a contractului, constructorii au refuzat să mai încheie contractul din cauza prețului. Acest contract presupune, practic, schimbarea acoperișului, care înseamnă lemn, iar la lemn a explodat prețul și la tablă, la fel”, a spus funcționarul. Cei care lucrează în domeniu confirmă situația: “Ce e drept, materialele de construcții s-au scumpit mult în 2021. Constructorii, în general, simt piața. De exemplu, la BCA, prețul este cu 10% mai mare acum față de anul trecut, la tâmplărie – cu 25%, la acoperiș – cu 60%, iar creșterile ajung până la 250% pentru lemn. Sunt unele produse care se scumpesc de la o zi la alta. Prețul pe metrul pătrat construit a crescut cam cu 20-25%. Lemnul finisat a crescut cu 250%, tâmplăria PVC cu 25%, termoizolațiile cu 60%, structura metalică cu 100%. Materialele de construcții s-au scumpit treptat. Din decembrie 2020 până în martie 2021, a fost o primă tranșă de scumpire, aproape cu 50%. De exemplu, la polistiren extrudat, prețul a urcat de la 90 de lei pe bax la 121 de lei pe bax în martie, iar acum prețul este între 140-160 de lei pe fiecare bax”, spun constructorii. “Valoarea inițială este bugetată pe anul financiar în curs”, au mai explicat reprezentații Primăriei Huși, în ceea ce privește proiectele care au nevoie de majorarea sumelor pentru realizarea investițiilor.