Anchetele drastice in ceea ce priveste investitiile din invatamantul botosanean au fost prelungite. La acestea participa atat Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) dar si reprezentati ai Curtii de Conturi, politiei si procuraturii.
Neregulile au fost semnalate din toamna anului trecut de un control al Curtii de Conturi si privesc investitiile masive ce au avut loc in educatie in perioada 2007-2008.
Ada Macovei, inspector scolar general al ISJ sustine ca verificarile sunt axate pe baza proceselor verbale de receptie unde apar sume importante de bani care nu au nici o justificare. Desi initial termenul stabilit pentru finalizarea verificarilor a fost 15 noiembrie acesta a fost prelungit. Situatia este cu atat mai dificila cu cat multe dintre firmele de constructii care au efectuat lucrarile si au incasat banii sunt acum desfiintate. Conform raportului Curtii de Conturi de anul trecut totalul prejudiciilor este 25.614 lei, ceea ce reprezinta abateri de la legalitate si regularitate care conduc la prejudicierea bugetelor publice. La acestea se mai adauga si 75.983.526 lei ce reprezinta alte abateri cu caracter financiar contabil. Acelasi raport arata ca au fost efectuate inregistrari contabile eronate si denaturare de venituri si cheltuieli in valoare de 9.635.318 lei. „Practic lucrarile nu erau finalizate, acestea au fost achitate si unele firme nici nu mai exista. Este vorba de 232 de investitii in executie, iar datoriile pe care acum Inspectoratul le are catre constructori este de 170 miliarde de lei vechi”, a declarat Ada Macovei.
Reprezentantii mai multor institutii sunt acum implicati in cercetarea investitiilor care au avut loc fie prin ISJ fie prin consiliile locale. Conform raportului Curtii de Conturi cele mai multe nereguli in investitiile derulate in unitatile de invatamant din judetul Botosani sunt la Campusul Scolar Sulita. Suma platita nejustificat catre constructor este de 191.646 lei.