INVESTITII… Vama Albita, cel mai mare punct de trecere a frontierei de pe granita de est a Uniunii Europene, are mare nevoie de modernizare. Autoritãtile direct rãspunzãtoare stiu bine acest lucru, motiv pentru care au demarat deja o serie de proiecte menite sã aducã o îmbunãtãtire atât a conditiilor de tranzit pentru cãlãtori, cât si a celor în care îsi desfãsoarã activitatea lucrãtorii din PTF Albita. De pildã, ieri a fost lansat proiectul prin care vor fi achizitionate 16 birouri tip container, moderne si dotate corespunãtor, de care era mare nevoie. „Este doar un pas în etapa de dezvoltare si de modernizare a Biroului Vamal Albita”, a dat asigurãri Dan Borsinschi, managerul proiectului.
La evenimentul din Vama Albita au participat si oficiali din conducerea judetului, între care prefectul Eduard Popica si presedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, dar si decidenti din Autoritatea Vamalã precum directorul general Luminita Vaidemireanu si Dan Borsinschi, managerul proiectului lansat ieri. Gazda evenimentului a fost seful Vãmii Albita, Marius Costache. „Ne aflãm aici pentru deschiderea oficialã a unui proiect care va avea ca finalitate dotarea Vãmii Albita cu 16 cabine de lucru moderne, echipate. Începând cu anul 2022, Vama Românã a intrat într-un proces de modernizare, care vizeazã trei directii mari: partea de resurse umane, partea de echipamente si partea de infrastructurã. Pe partea de infrastructurã, în 2023 a fost finalizat un proiect de modernizare, în cadrul cãruia au fost modernizate vãmile Sculeni si Albita, plus Giurgiulesti, dar ei sunt în altã Regionalã, dupã care urmeazã proiectul pe care îl deschidem astãzi si, lãsând la o parte aceste dotãri, prin H.G.O 1265/2024, Guvernul României a alocat circa un miliard de lei pentru modernizarea infrastructurii Autoritãtii Vamale, clãdiri si asa mai departe. În paralel, existã un proiect foarte mare în derulare, care priveste dotarea cu echipamente, scanerele pe care le-ati vãzut afarã, proiect finantat prin PNRR. Acum toate aceste investitii se fac pentru modernizarea procedurilor vamale si pentru a putea oferi cãlãtorilor o trecere cât mai rapidã prin vamã”, a spus Marius Costache.
„Urmeazã în pasul urmãtor sã încercãm sã revizuim terminalul de mãrfuri”
„Practic, contractul este semnat, executia este în dinamicã si urmeazã luna viitoare sã facem receptia la 16 containere moderne, pentru activitatea de pe sensurile de intrare si iesire. Aceste containere vor fi dotate cu mobilier, cu aparaturã de climatizare, cu aparaturã de încãlzire, cu switch-uri pentru comunicatii moderne. Încercãm în felul acesta, practic, sã aducem Vama Albita la o imagine si un confort cât mai agreabil si pentru cãlãtori, dar si pentru lucrãtorii nostri. Vama Albita a mai fost beneficiara unui proiect, la care am reusit sã facem eficientizarea energeticã a acestei clãdiri în care ne aflãm acuma, clãdirile accesorii pentru centrale termice, statii de epurare etc. Urmeazã în pasul urmãtor sã încercãm sã revizuim terminalul de mãrfuri. Încercãm sã ne adaptãm în functie si de banii care sunt, si de confinantarea pe care si-o permite Guvernul României. Aceste proiect este pentru partea românã (proiectul este în parteneriat cu CNAIR-ul si Serviciul Vama al Republicii Moldova) de doar 400.000 euro, dar, vã spun, este doar un pas, în etapa de dezvoltare si de modernizare a Biroului Vamal Albita”, a fost mesajul lui Dan Borsinschi, managerul proiectului.