spot_img
5.9 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Investiții ANIF Vaslui: peste 15.000 de hectare de teren agricol beneficiază de irigații (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
IRIGAȚII… Fermierii din amenjările Mânjești și Albița – Fălciu pot beneficia gratuit de apa necesară irigațiilor.

INVESTIȚII… Într-o perioadă în care majoritatea agriculturii vasluiene se bazează pe precipitații, două zone ale județului Vaslui se bucură de apă pentru irigații. Astfel, în zonele Mânjești și Albița-Fălciu, fermierii au posibilitatea de a iriga un total de 15.328 de hectare. Toate acestea au putut fi realizate odată cu venirea, la conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a directorului Sandu Damian. Începute încă de mai bine de un an, investițiile au însumat 4.170.625 lei, pentru zona Mânjești și 18.747.163 de lei, pentru zona Albița-Fălciu. Lucrările continuă și anul acesta, iar directorul Sandu Damian spune că termenele de finalizare pentru cele două investiții sunt la începutul anului viitor. Mai mult, acesta spune că apa este livrată gratuit, pe canale, fermierilor, iar jumătate din costul energiei electrice pentru sistemele de irigații sunt suportate de către Agenție.

Rezultatele obținute de fermierii vasluieni privind producția la hectar, indiferent că vorbim de culturi de toamnă, primăvară sau legume, sunt strâns legate de cantitatea de precipitații. Din fericire, unii dintre agricultorii vasluieni sunt norocoși și pot beneficia, în mod gratuit, de apă pentru irigații. Mai mult, jumătate din factura la energia electrică necesară procesului de irigații este suportată de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Din păcate, la nivelul județului Vaslui, doar în două zone se poate pune în discuție modernizarea sistemelor de irigații. Chiar și în aceste condiții, județul Vaslui se poate lăuda cu o suprafață totală de 14.465 de hectare irigabile în zonele Mânjești și Albița-Fălciu. Mai exact, amenajarea Albița – Fălciu va avea, la sfârșitul lucrărilor, o suprafață amenajată de 14.733 de hectare, în timp ce amenajarea Mânjești va avea 595 de hectare, suprafață amenajată plus un total de 56,408 km, canale de irigații. “Deocamdată, pentru acest an, Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Vaslui are contractată și pregătită o suprafață de 14.465 de hectare și au fost deja încheiate contracte multianuale sau sezoniere de irigații pentru întreaga suprafață. Dintre acestea, 13.870 de hectare sunt în zona Albița – Fălciu și 595 de hectare în amenajarea de irigații Mânjești. Și tot anul acesta, începând cu luna martie, a fost demarată campania de irigații aferentă anului 2023 în amenajarea Albița Fălciu, după cum urmează: la data de 22 martie a fost pusă în funcțiune stația de pompare (SPR4) Berezeni și s-a procedat la umplerea canalului pe o lungime de 5,2 km. De asemenea, la data de 24 martie s-a pus în funcțiune și stația Pogănești (SPR1) și s-a procedat la umplerea a 3 km de canale de irigații. Și nu în ultimul rând, pe 31 martie a fost pornită și stația de pompare (SPR3) Bumbăta și s-a procedat la umplerea a două canale pe o lungime totală de 6 km. Amenajarea de irigații Albița – Fălciu este deservită de patru stații de pompare reversibile, amplasate lângă digul râului Prut ce asigură transportul apei la punctele de livrare printr-o rețea de conducte de aducțiune și distribuție pe o lungime totală de 56,408 km de canale din care, la această oră, pregătite pentru asigurarea nivelului optim sunt canalele pe o lungime de 48,71 km”, spune Sandu Damian.

Amenajarea Mânjești, o investiție de peste 4 milioane de lei

În ceea ce privește reabilitatea infrastructurii principale din amenajarea Mânjești, o lucrare a cărei costuri se ridică la 4.170.625 de lei cu TVA, această lucrare constă în reabilitarea unei stații de pompare și înlocuirea conductei de refulare pe o lungime de 1.260 de m. Până în prezent au fost deja realizate lucrări de reabilitare la cantonul stației, în proporție de 60% și s-au executat lucrările de dezafectare a conductei vechi de refulare, precum și montajul a peste 1 km cu conductă nouă din PEHD. “Este o investiție necesară ținând cont că, odată finalizată, va asigura necesarul de apă, fără întreruperi, pentru 595 de hectare. În plus, pentru a evita problemele și va proteja întreaga investiție, amenajarea Mânjești va beneficia și de un hidrofor de 30 mc. Întreaga sumă necesară pentru reabilitarea celor două amenajări, atât amenajarea Mânjești, cât și amenajarea Albița – Fălciu este venită prin Programul Național de Reabilitarea Sistemului de Irigații, la nivel național”, mai spune Sandu Damian. De asemenea, ambele șantiere au termene scurte de finalizare a lucrărilor, cuprinse între 12 și 14 luni. Mai mult, în amenajarea Albița – Fălciu lucrează, încă din luna martie, 10 utilaje grele și 64 de muncitori. De asemenea, cele două șantiere folosesc și utilaje greu de procurat, cum ar fi, plita de lipit țevile de polimeri, cu diametrul de peste 600 de mm (în România există doar cinci astfel de plite – n.r.), dar și un utilaj special de foraj pe orizontală. În 2019, Vasluiul a fost trecut într-un program național pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de irigații, prin care județul a beneficiat de finanțări de 11,34 milioane de euro pentru sistemul Albița-Fălciu. Banii au fost alocati pentru reabilitarea a patru stații de pompare de bază, reabilitare și modernizarea canalelor de irigații, plus reabilitarea mai multor construcții hidrotehnice, care să asigure necesarul de apă. Apa a fost și este livrată gratuit, pe măsura solicitărilor de la beneficiari. Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița-Fălciu se realizează în două etape, din care, prima etapă a fost deja încheiată. În prima etapă, finalizată anul trecut, s-a reabilitat infrastructura principală de irigații. În cadrul acestui obiectiv de investiții s-au reabilitat 4 stații de pompare, 38.221 km canale de irigații și 15 construcții hidrotehnice (12 podețe și 3 stăvilare). Stațiile de pompare reabilitate sunt următoarele: Pogănești, Săratu, Bumbăta și Berezeni. De asemenea, au fost reabilitați și 38,221 km de canale de irigații.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Felicitari celor de la ANIF . Se vede ca se munceste . Dar la Apele Romane ? Cand ei sunt cei mai in masura sa faca? Doar vand apa . Iasiul reabiliteaza conducta din raul Prut dar doar pentru ei . Cei de la Apele Romane nu sunt in star sa modernizeze si statia de pompare pentru Vaslui . O sa ramanem fara apa intr-o zi si o sa dam vina pe cel de sus . Sau vom fi luati prin surprindere de seceta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.