DETERMINARE… Mulți primari își pun toată nădejdea în programul național de investiții “Anghel Saligny”, iar între ei se află și destoinicul primar Toader Dima de la Berezeni! Ceea ce însă are de gând să facă edilul Berezenilor pe baza acestei surse de finanțare nu va fi de folos doar pentru comuna sa, ci pentru întreaga vale a Prutului și, implicit, pentru municipiul Huși. “E un vis mare și frumos și sper să îl realizez”, spune primarul Dima, referindu-se la proiectul care înseamnă asfaltarea a 11 kilometri de drum, de la Berezeni, intersecția cu Mușata, până în comuna Dimitrie Cantemir. Dacă acest drum va fi modernizat, tot traficul de la valea Prutului, care are nevoie să ajungă mai departe de Huși, spre Vaslui sau alte zone, nu va mai avea de ce să treacă prin Huși, să polueze, să aglomereze perimetrul urban și să piardă timp, ci o va lua pe scurtătura aceasta și astfel mijloacele de transport, susține primarul Toader Dima, vor economisi câte 40 – 50 de kilometri. Primarul mai este mândru și de Căminul Cultural, o investiție în care a investit mult suflet: „Căminul din Berezeni este cu scaune tapițate, cu cortină electronică, iar încălzirea e ca la mall-uri, cu aer cald, nu cu colorifere”.
“Gândiți-vă că numai aceste trei comune – Fălciu, Berezeni și cu Vetrișoaia, ele, practic, nu ar mai avea ce căuta prin Huși, referindu-mă la mijloacele de transport ale celor care vor să ajungă de aici la Vaslui sau în alte zone. Se vor duce toate mașinile pe drumul acesta, prin Dimitrie Cantemir, vor ieși la Oltenești și se vor duce acolo unde au treabă. Și, uite așa, nu va mai fi nevoie să ajungă toate autovehiculele prin Huși, să traverseze tot orașul, prin aglomerație, cu treceri de pietoni, cu trafic urban intens și așa mai departe, ca să poată ajunge în partea cealaltă la Vaslui sau mai departe, unde au treabă. Și de aceea cred cu toată tăria că un asemenea drum, de la Berezeni, Mușata prin Dimitrie Cantemir, poate fi o economie reală de vreo 40 – 45 de kilometri pentru soferii care pleacă de pe valea Prutului spre Vaslui sau mai departe. Vă dați seama cât de util ar fi?”, întreabă, entuziast pe bună dreptate, primarul Toader Dima. Modul în care edilul Berezenilor a gândit acest proiect este, într-adevăr, unul care depășește un beneficiu strict pentru comuna pe care o conduce. “Eu m-am gândit la toți oamenii din comunele de pe valea Prutului. Și de fiecare dată când gândim proiecte care să vină în ajutorul a cât mai mulți oameni, abia atunci înseamnă că facem lucruri cu adevărat importante. În chestiunea aceasta eu am vorbit cu primarii, am vorbit mai ales cu primarul Temistocle Diaconu de la Pădureni, care gândește la fel și crede că un asemenea drum, făcut din Berezeni, Dimitrie Cantemir, încolo spre Oltenești, ar ajuta enorm. Șoferii pot intra în Huși, dacă vor, prin Pădureni, adică, cu cât aceste drumuri din mediul rural, din comune, sunt mai bune, mai moderne, cu atât crește dinamica de deplasare a mașinilor, cu atât fiecare poate ajunge mai repede dintr-o parte în alta. Primarul Temistocle Diaconu și ceilalți primari susțin un asemenea proiect, pentru că e spre bine oamenilor. Aș fi foarte fericit dacă aș apuca să îndeplinesc acest obiectiv, al asfaltării acestor 11 kilometri de drum. Ar fi o încununare a tot ceea ce am făcut eu ca primar până acum”, a spus, optimist, primarul Toader Dima.
Reîntoarcerea la vatra satului a fiilor pribegi printre străini, o altă dorință a primarului Dima!
Însuflețirea cu care vorbește Toader Dima, despre lucrurile bune pe care le-a făcut în comună de când este primar, nu are nicio legătură cu vreo mândrie personală, atât de stridentă în cazul unor edili care sunt tentați să creadă că sunt primari pentru succesul lor în carieră, nu pentru binele unei comunități. Bucuria pe care o transmite primarul Dima, vorbind ba de asfaltarile făcute, de bisericile construite sau renovate, de Dispensarul modernizat mai ceva ca la oraș ori de apa și canalizarea adusă în sate are legătură cu folosul adus de toate acestea oamenilor locului. Și faptul că în ultimele luni a tot văzut că mai mulți fii ai comunei, duși departe în țările Uniunii Europene, pentru o pâine mai bună, au decis să se reîntorcă în sat, unde să facă ba o asociație agricolă, ba o mică afacere, ba să își caute un rost aproape de casă, i-a dat sentimentul că au un rost toate câte se fac în comuna Berezeni. “La ce bun să faci de toate, dacă tot pleacă oamenii din comună? De la noi sunt cam 200 plecați în străinătate. Cam 10 dintre ei s-au reîntors și asta m-a făcut fericit. Credeți că ei nu se uită dacă au la ce veni acasă? Se uită! Am modernizat școlile, avem proiecte în continuare pentru învățământ. Am făcut asfaltul, care a scos oamenii din noroi și le-a schimbat viața. Am refăcut o biserică și am construit una nouă, pentru că în concepția mea, un sat fără învățător și fără biserică, e un sat fără viitor. Apoi, am făcut proiectul cu apă, canal și sunt condiții ca oamenii să își facă locuințe moderne, cu băi, cum e în lumea civilizată. Practic, tot ceea ce se face este ca această comună să înflorească. Eu mă bucur de bucuria oamenilor. Mă oprește lumea pe drum și-mi zice că se roagă de sănătatea mea, că am făcut multe în comună. Cum să nu fii fericit! Oricum, să știți că și eu sunt mândru de oamenii din comuna Berezeni. Sunt gospodari, sunt ambițioși și le place să aibă, să evolueze. Dacă erau niște leneși și niște nepăsători, nimic nu puteam să fac. De aceea, le urez din toată inima să fie sănătoși, să aibă putere de muncă și să fie așa cum au fost până acum: buni, vrednici și iubitori de locurile natale. La mulți ani fericiți!”, le-a transmis primarul Toader Dima.
Altul care dă bani la biserică? Doamne ce proști suntem!
Te-ai întrebat cât de prost ești tu.
Are dreptate omul! În țara asta,doar biserici s-au construit! În timp ce spitalele, sunt vai mama lor.
Proastă pulă a fost la pizda lui mă-ta boule .