PREGÃTIRI Copiii de la Scoala cu clasele I – IV din Gârceni s-au pregãtit intens pentru a sustine un spectacol artistic în fata primãriei. De sãptãmâni bune, copiii învatã cântece si poezii, iar învãtãtoarele le-au pregãtit costumele nationale si i-au îndrumat la repetitii.
De sãptãmâni bune, micutii s-au pregãtit intens, cu cântecele, poezii, dar si cu desene si colaje în care au investit suflet si pasiune. Pentru ei, emotia prezentãrii programului artistic, program prezentat în cadrul proiectului “Trãiascã România Dodoloatã”, în fata locuitorilor comunei, de pe scena special pregãtitã în fata sediului primãriei, este atât de mare, încât fiecare detaliu a fost pregãtit si repetat de cãtre micuti cu maximã minutiozitate. Tot de sãptãmâni bune, educatoarea grãdinitei – Gabi Manolache,si învãtãtoarele, Ana Armeanu, Ionica Lache, Ana Scutelnicu si Veronica Topliceanu, pregãtesc costumele populare ale copiilor si-i îndrumã în realizarea colajelor de desene care exprimã viziunea micutilor cu privire la Ziua României. “Am pornit la drum în realizarea acestui proiect în momentul în care am constatat cã elevii, desi au o inimã mare, le lipseste bunãvointa, rãbdarea, întelegerea, interesul si, mai ales, dragostea de tarã si de popor. Nu este vina lor, este vina celor care nu fac nimic pentru a le sãdi în inimi sãmânta care acum lipseste. În aceste vremuri tulburi, am considerat cã este necesar si binevenit sã organizãm activitãti cu încãrcãturã patrioticã, în care sã promovãm ceea ce este autentic românesc si valoros din punct de vedere cultural. Dorim ca elevii nostri sã simtã din plin bucuria de a fi român, sã le oferim o alternativã pentru folosirea timpului liber în mod plãcut si util, de a redestepta traditiile populare chiar de la nivelul tineretului, pentru a nu ajunge în situatia în care noi, adultii, uitãm de unde ne tragem, uitãm de traditii si de marile sãrbãtori ale poporului român!” este de pãrere Ana Scutelnicu, coordonatorul actiunii.
«Costumele populare le-am fãcut chiar noi»
“La noi în comunã, oamenii nu prea mai au costume populare. Noi vrem sã reînviem aceste obiceiuri si ni se pare cã cel mai potrivit este sã începi chiar cu copiii, cãrora este mult mai usor sã le insufli dragostea fatã de traditie. Costumele populare le-am fãcut chiar noi, una dintre noi le-a croit, alta le-a cusut, alta le-a spãlat si le-a albit… de exemplu, fustitele le-am fãcut din stergare cu modele populare donate de preotul din sat. Acesta este doar un prim pas, mic, e adevãrat, dar foarte important, în constientizarea tineretului de la sate cu privire la valorile culturale ale românilor” au mai declarat învãtãtoarele.