spot_img
spot_img
5.7 C
Vaslui
20-ian.-2025

Invatamantul botosanean paralizat de proteste

- Advertisement -

Protestul cadrelor didactice botosanene a luat amploare, ieri. In peste 20 de unitati scolare profesorii au refuzat sa intre la ore si peste 300 «s-au plimbat» in fata Prefecturii si Consiliului Judetean. Astazi se asteapta ca si in alte scoli sa fie trimisi acasa elevii.

In acest timp, liderii celor doua sindicate din Educatie au primit din partea prefectului Cristian Roman si a lui Radu Turcanu, directorul Directiei de Finante, un protocol prin care institutiile statului au scris negru pe alb ca  pana pe 18 martie se  vor asigura pentru fiecare institutie de invatamant din municipiul Botosani fondurile banesti necesare pentru ca fiecare salariat sa poata beneficia de un avans pentru luna februarie in cuantum net de 500 de lei.

Protocolul a fost prezentat cadrelor didactice in cadrul unei intalniri ce a avut loc ieri dupa amiaza la Colegiul Laurian.

In incercarea de a rezolva situatia, ieri, Ada Macovei, sefa Educatiei botosanene, s-a dus la Ministerul Educatiei.

In 21 de unitati scolare ieri nu s-au facut ore

Procesul educational ieri a fost intrerupt in 21 de unitati scolare botosanene. Celor de la Colegiile A.T. Laurian, Mihai Eminescu, Octav Onicescu, Ghica Dorohoi si Grupul Scolar Regina Maria li s-au alaturat si cadrele didactice de la Liceul de Arta „Stefan Luchian”, Liceul de Stiinte ale Naturii „Grigore Antipa”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Liceul cu Program Sportiv, Grup Scolar „Elie Eadu”, Grup Scolar „Dimitrie Negreanu”, Grup Scolar Industrie Usoara, Scoala 6, Scoala 7, Scoala 8, Scoala 11, Scoala 16 si Scoala 17, Gradinita 22 dar si cei de la Scoala 3 si Scoala 5 din Dorohoi.

„Au avut loc intalniri ale salariatilor pentru a lua o hotarare vizavi de propunerea care a fost inaintata marti, de acordare a unui avans fix de 500 de lei. In scolile unde au avut loc aceste intalniri oamenii practic au refuzat aceasta varianta si au decis continuarea protestelor”, declara ieri dimineata liderul LSI, Liviu Axinte.

In acelasi timp, acesta mentiona ca, avand in vedere amploarea protestelor, sindicatele se vor implica pentru declansarea grevei generale.

Ratele lunare sunt mai mari de 500 de lei

La Scoala Generala Nr. 7, elevii au fost trimisi acasa. Liderul LSI, Ionel Vrabie, sustine ca membrii sindicali nu au acceptat varianta acordarii unui avans din salariu de 500 de lei.

„Colegii invatatori deja au intrat in greva, la amiaza ii asteptam si pe profesori sa vedem daca semneaza pentru greva. Totul este o actiune spontana, parintii au venit sa-si ia copii. Nu acceptam varianta 500 de lei, ratele noastre sunt mai mari decat aceasta suma”, a spus liderul sindical.

A treia zi de protest in strada

La ora 12.00, in fata Prefecturii si Consiliului Judetean, peste 300 de cadre didactice de la mai multe unitati scolare din municipiu s-au adunat pentru a se „plimba” in jurul rondului spatiului verde. Printre cei nemultumiti s-au aflat si fosti inspectori scolari, dar si liderii sindicali din scoli.

Fostul inspector scolar general Constantin Manolache, fostul inspector adjunct Ana Barculet dar si fostul inspectorul scolar Mihaela Hunca au fost prezenti la actiunea de ieri. Timp de o ora si jumatate, acestia au adoptat aceeasi forma de protest ca si in ziua precedenta. „Nu avem alta solutie. Ne vrem salariile. Nu putem plati datoriile cu promisiuni”, au fost cuvintele celor din strada.

Protocol propus cadrelor didactice prin liderii sindicali

In timp ce profesorii se aflau in strada, liderilor sindicali le-a fost propus un protocol semnat de autoritatile locale, prin care au fost propuse diferite date la care cadrele didactice vor primi salariile.

„Urmeaza semnarea unui protocol, acum se semneaza acest protocol, cu anumite termene. Se va rezolva problema salariilor, deocamdata, cum am stabilit ieri (marti, n.r.), sume fixe, dupa care vom regulariza in cursul lunii martie si aprilie”, a declarat Radu Turcanu, directorul de la Directia de Finante.

Cadrele didactice nu s-au aratat multumite de protocolul prezentat in biroul prefectului Cristian Roman.

„Noi am decis dimineata sa nu acceptam aceasta suma, acum sa vedem cum arata acest protocol. Rezolvarea doar pentru luna aceasta nu implica plata salariilor pentru lunile ulterioare. Noi din cate stim nu ajung banii nici pentru celelalte luni. Nu stim. Colegii au spus ca nu vor face niciun compromis. Am muncit o luna intreaga, o luna intreaga sa fim platiti”, a fost reactia liderului SIP de la Colegiul Eminescu, Alina Voinea Axinte.

Cristian Roman: Liderii de sindicat se angajeaza prin acest protocol la intrarea profesorilor la ore

Prefectul judetului, Cristian Roman, este de parere ca protocolul prezentat liderilor sindicali este unul care sa duca la deblocarea situatiei, atat la Botosani, cat si la Dorohoi.

„Propunerea mea este ca suma sa fie liniara. Sunt banii lor, noi doar incercam sa-i impartim in mod echitabil. In cel mai rau caz, protocolul prevede niste termene in aprilie, cand se vor deschide niste credite bugetare pentru trimestrul doi, sa primeasca banii pentru februarie si martie. Liderii de sindicat se angajeaza prin acest protocol sa initieze demersurile pentru sistarea oricarei forme de protest si intrarea profesorilor la ore. Daca accepta protocolul, primii bani vor intra astazi sau maine. Sunt cateva miliarde bune care stau in Trezorerie si e pacat sa stea acolo in conditiile in care ei spun ca nu au ce manca”, a spus prefectul Cristian Roman.

Protocolul, neacceptat de liderii sindicali din scoli

Liderii judeteni ale celor doua sindicate din educatie au mers la Colegiul Laurian, unde au prezentat liderilor si cadrelor din scoli continutul protocolului. Reactia unanima a celor din sala a fost de respingere a acestuia. Profesorii au spus ca nu pot trai cu 500 de lei si cer salarii integrale pentru luna februarie.

„Fata de situatia de ieri, cand erau niste vorbe pe care noi le transmiteam, acum avem un protocol stampilat si parafat de autoritati, pe care noi nu l-am semnat. Am asteptat sa ne consultam cu dumneavoastra”, a fost mesajul liderului Liviu Axinte.

Cadrele didactice au huiduit protocolul semnat de autoritati. La votul propus de Corneliu Rusu Apopei, lider SIP la Colegiul „A.T. Laurian”, nici unul din cei din sala nu au fost de acord cu protocolul.

„Decizia a fost luata de colegii nostri sa continuam protestul, pana ne vom primi salariile integral. Colegii nostri au inceput sa aiba demnitate. Daca la inceput eram doua sau trei scoli unde nu se faceau ore, acum numarul lor creste de la o zi la alta. Este un protest al angajatilor de la Laurian, nu al membrilor de sindicat. Sindicatul nu ne reprezinta in acest protest”, a spus liderul SIP, dupa finalizarea discutiilor cu liderii sindicali.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.