INUNDATII Zeci de gospodãrii inundate, sute de hectare de culturi afectate, râuri iesite din matcã, drumuri si podete distruse, familii relocate temporar pentru cã nu mai aveau unde locui, chiar si un baraj de colmatare distrus de forta puhoaielor – acesta este bilantul provizoriu al ploilor din ultima perioadã. Mijloacele de interventie sunt putine, primãriile cu personalul propriu, ori lucrãtorii de la serviciile de situatii de urgentã sunt singurii pe care pot conta vasluienii. Din pãcate, vom avea parte de ploi si sãptãmâna aceasta, cu exceptia zilei de azi, când se anuntã soare, cu temperaturi de pânã la 29 grade, în rest, vreme închisã, cu ploi, uneori în averse.
Un bilant partial, întocmit potrivit raportãrilor emise de Comitetele Locale pentru Situatii de Urgentã (CLSU), la nivelul judetului Vaslui aratã cã 17 case si 33 de anexe au fost afectate partial, fiind distruse 6,8 km de drumuri comunale, 10 podete, din care 6 de lemn si 4 din tuburi, 10 ha teren arabil si 8 curti si grãdini. Printre comunele mai afectate se numãrã Hoceni, Duda Epureni, Fãlciu, Muntenii de Sus. Altã comunã afectatã vineri a fost Stefan cel Mare, unde apa a pãtruns în mai multe curti ale gospodãriilor, distrugând grãdini si zeci de hectare de culturi agricole. O situatie asemãnãtoare a fost si în comuna Dragomiresti, acolo unde, în cea mai dificilã situatie se aflã trei familii din satul Doagele, unde locuintele acestor persoane au fost inundate, apa intrând în gospodãrii. Sâmbãtã, la Negresti, un echipaj de pompieri de la Garda II Negresti a intervenit împreunã cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã, pentru evacuarea apei din douã curti în orasul Negresti. Pompierii s-au deplasat cu o autospecialã de interventie si au folosit pentru scoaterea apei o motopompã transportabilã si una remorcabilã. Interventia, care a durat o orã si jumãtate, s-a finalizat în jurul orei 16.00. Probleme au fost si la Bârlad, acolo unde, în douã zone, a fost nevoie de interventia pompierilor, pentru a evacua din curti apa care ameninta sã pãtrundã în casele oamenilor.
Partea bunã
Poate singurul lucru bun a acestor precipitatii abundente, cãzute în ultima perioadã, cu exceptia culturilor agricole, este faptul cã s-a refãcut cât de cât rezerva de apã potabilã din lacurile de acumulare din judet. Conform datelor furnizate de Serviciul de Gospodãrire a Apelor, în lacurile de acumulare de pe teritoriul judetului Vaslui, aflate în administrarea S.G.A. Vaslui, s-au înregistrat cresteri semnificative de niveluri, cresterea maximã, de plus 24 cm înregistrându-se în lacul de acumulare Puscasi, situat pe râul Racova. La începutul lunii mai, rezerva de apã potabilã aflatã în acumulãri abia depãsea 65 – 70% din capacitate. Cu toate acestea, în alte cazuri, la Puiesti sau la Vulturesti, barajele au cedat. Doar la Statia Meteo Vaslui, precipitatiile înregistrate în perioada 5 – 8 iunie au fost de peste 34.4 l/mp, mai bogate ca într-o întreagã lunã calendaristicã din ultimii ani, în timp ce la Negresti au fost de peste 20l/mp, iar la Bârlad apropiindu-se de 40l/mp!
…si partea proastã!
Cu toate cã, în cele mai multe cazuri, serviciile pentru situatii de urgentã de la nivelul comunelor practic nu au posibilitãti de interventie, din cauza dotãrii materiale si cu utilaje precare, se continuã cu avertizãri cãtre CLSU-uri, care, în multe situatii, nu au la dispozitie nici mãcar forta umanã necesarã pentru a interveni. De exemplu, Centrul Operativ al SGA Vaslui a avertizat C.L.S.U.-urile Dragomiresti, Voinesti, Puiesti, Iana si Pogana, privind viitura creatã pe râul Tutova si punerea în aplicare a Planurilor proprii de apãrare împotriva inundatiilor. Din pãcate, planuri sunt, mijloacele de interventie sunt, cele care lipsesc sunt fondurile primãriilor pentru înlãturarea efectelor inundatiilor! În ceea ce priveste interventia guvernului, ca de fiecare datã în situatii exceptionale, judetul Vaslui este la coada prioritãtilor celor de la putere, inclusiv în ceea ce priveste alocarea de resurse financiare pentru înlãturarea efectelor calamitãtilor. Prognoza meteo pentru urmãtoarea perioadã anuntã noi ploi, poate mai putin însemnate cantitativ, dar, uneori, în averse, pânã la sfârsitul sãptãmânii, cu exceptia zilei de azi, luni, când va fi soare, cu temperaturi de pânã la 29 gr. Celsius, moment de respiro pentru autoritãti sau cei deja încercati de inundatii.
Potopul de la Valea Grecului
Dupã ce, sâmbãtã, o viiturã puternicã s-a abãtut asupra localitãtii Valea Grecului, lãsând în urmã zeci de grãdini si gospodãrii inundate, acum oamenii încearcã sã salveze ce a mai rãmas din întreaga lor agonisealã. Privind descumpãniti la dezastrul pe care l-a provocat potopul, sãtenii au început sã-si curete încãperile si curtile de noroi. Toate culturile agricole aflate în calea apelor s-au risipit în câteva minute. Aceeasi soartã au avut si culturile ferite de furia viiturii, gheata cãzutã odatã cu ploaia abundentã a distrus într-o proportie covârsitoare tot ce au plantat oamenii în primãvarã. Pietrele de pe drumuri au fost luate de apã, iar materialul aluvionar a umplut curtile, santurile din sat, afectând chiar si Drumul European E581 care duce spre Vama Albita. O parte dintre localnicii care au fost loviti de viiturã îsi amintesc si acum cu groazã de ceea ce s-a întâmplat în urmã cu cîtiva ani când tot intemperiile naturii le-au provocat mari pagube. Acum, nu-si mai doresc decât sã fie sãnãtosi, sã aibã un acoperis deasupra capului si se roagã ca, pe viitor, sã fie ocoliti de astfel de nenorociri. „Chiar mã bucuram când vedeam cã de câteva zile plouã într-una, crezând cã va fi un an ploios si se va face recolta, dar prãpastia care s-a abãtut asupra satului nostru ne-a luat tot. Anul acesta este unul mort din punct de vedere agricol, toatã munca noastrã de astã-primãvarã s-a dus pe apa Sâmbetei”, a spus, deznãdãjduit, unul dintre sãteni.
Comuna Ivãnesti, sub asediul apelor
Viiturile formate în urma unei puternice ploi, cãzutã sâmbãtã, în jurul orelor 15, a fãcut ca mai multe sate din comuna Ivãnesti sã fie practic inundate, apa pãtrunzând în curtile cetãtenilor si, nu în putine cazuri, chiar în case sau grajduri. Mai grav este cã ploaia a fost însotitã si de grindinã, care a fãcut ca distrugerile, în special ale culturilor agricole, sã fie importante. Cele mai afectate localitãti au fost Valea Mare, Hârsoveni si Brosteni, acolo unde, pe lângã locuinte, apa a distrus si drumurile, a cãror piatrã a fost spãlatã de puhoaie, santurile colmatate, iar podurile si podetele au fost luate de viiturã. La Valea Mare, de exemplu, apa a pãtruns în curtile a peste 20 de gospodãrii, în patru dintre ele pãtrunzând în case, o situatie asemãnãtoare fiind si la Hârsoveni. Singurii care au sãrit în ajutorul concetãtenilor lor au fost vecinii, si personalul primãriei, care toatã seara zilei de sâmbãtã si a zilei de duminicã, au sãrit sã evacueze apa din gospodãrii. O situatie mai gravã este a satului Brosteni, care numãrã peste 700 de locuitori, si care a rãmas izolat, podul care fãcea legãtura cu centrul comunei, în constructie de mai multi ani, a devenit impracticabil. Si alte drumuri din comunã au fost afectate, între Cosesti si Cosca, pe o distantã de 2,5 km, sau cel dintre Fundãtura Mare si DN12F. Din cauza ploilor puternice si a aluviunilor, au fost afectate si fântânile din cele trei sate, apa devenind nepotabilã din cauza mâlului.
Bârladul, inundat de o ploaie torentialã
POTOP Mai multe strãzi din Bârlad, în special din zona Gãrii si Confectii, acolo unde canalizãrile fãcute cu bani grei lasã de dorit la orice ploaie, au fost acoperite de ape sâmbãtã dupã-amiazã, dupa ce o ploaie puternicã a mãturat orasul. Canalizarea nu a mai putut prelua volumul mare de apã venit din cartierele de pe Deal, iar suvoaiele au paralizat circulatia în zona Confectii si Garã. În unele locuri, apa a depãsit un metru, iar soferii si pietonii au avut de suferit. De departe, cea mai gravã situatie s-a înregistrat în apropierea Liceului Pedagogic „Al Vlahutã” – din zona Interex – si pe Bulevardul Primãverii (zona Gãrii). Numai SUV-urile si autobuzele si-au croit drum pe aici, în timp ce ceilalti soferi au ales sã ocoleascã zona. Totodatã pompierii de la Detasamentul Bârlad, coordonati de lt. col. Cristian Lãcãtusu, au intervenit sâmbãtã, începând cu ora 16.00, pentru evacuarea apei acumulatã în patru gospodãrii situate pe strada Ion Roatã din municipiul Bârlad. „Cele douã echipaje au intervenit cu o autospecialã si douã motopompe pentru scoaterea apei dintr-o camerã, douã pivnite, dar si din curtile locuintelor, acumulatã ca urmare a ploii puternice de ieri. Interventia a durat mai bine de douã ore. La ora 19.00, pompierii bârlãdeni au fost solicitati din nou, de data aceasta pe strada Fundãtura Tutovei, acolo unde apa acumulatã pe stradã punea în pericol sase gospodãrii. Echipajul de pompieri, în colaborare cu voluntari, au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei. De asemenea, pentru a împiedica pãtrunderea apei în curti si locuinte, pompierii si voluntarii au folosit 100 de saci cu nisip. Interventia pompierilor s-a finalizat în jurul orei 22.20” se aratã în comunicatul trimis de Prefectura Vaslui.